316
MART-NİSAN 2004
 
MİMARLIK'TAN

ODADAN

MİMARLIK DÜNYASINDAN

ETKİNLİK

  • aalto @ turkey
    Rabia Çiğdem Çavdar

    Mimar, Mimarlar Odası Ankara Şubesi

DOSYA: ÜÇ BÜYÜK KENTİN BAŞKALAŞIMI

BALKANLARDA MİMARLIK

YİTİRDİKLERİMİZ



KÜNYE
ETKİNLİK

Kütüphane (Perşembe) Söyleşileri

Rabia Çiğdem Çavdar

Mimar

Kütüphanede söyleşmek... Yazıların yanında sözler... Kitapların yanında sesler...

Mimarlar Odası Kütüphanesi’nin Ulusal Bilgi ve Belge Merkezi’ne dönüştürülmesi sürecinde Mimarlar Odası Ankara Şubesi Kütüphane İnisiyatif Grubu’nun, Kütüphane’nin mekansal dönüşümünü sağlama girişiminin bir uygulaması, yaklaşımı olarak okunabilir “Kütüphane Söyleşileri”. Öğrencilerin, mimarların “perşembe” akşamlarını kütüphanede geçirmelerinin, farklı bir öğrenme sürecini yaşamalarının aracıdır “Kütüphane Söyleşileri”.

“PRELUDE...

‘OKUMALAR’: ‘OKUMA’ kişisel bir durumdur; nesnelliği barındırıp barındırmadığı ya da hangi yöntemlerle yapılacak okumaların nesnel olabileceği tartışılabilir. Ama şu bir gerçek ki, her şey, her ilişki, her varoluş, bir okuma üzerine kurulur. Hayat bir okumadır… Dolayısıyla, yeniden dünyaya bakabilmenin yollarını aramak, kendi zihnimizi yeni okumalar için donatmak üzere ‘OKUMALAR’ dinleyelim.

‘KENT GÜNCELERİ’: Her kentin kendine ait bir ruhu, belirli bir zaman diliminde kendi kendisini kurduğu, kendi kimliğini oluşturduğu bir aralık vardır. İşte aramamız gereken de budur…”

“Okumalar” ve “Kent Günceleri” olmak üzere iki ayrı aksta yürütülmesi planlanan söyleşilerden birincisi Kasım 2002 - Haziran 2003 tarihleri arasında gerçekleştirildi. "Çağdaş ve Özgün" başlığı altındaki "OKUMA"lar olarak nitelendirilebilecek olan söyleşilerde Türkiye’de “mimarlığı yaratma” ve “yapma” süreçleri irdelendi. Çağdaş ve özgün olmanın/olabilmenin ne olduğu/olabileceği üzerine yapılan sunuşlar ve tartışmalarla şekillenen söyleşilere konuk olarak, Mustafa Aslan Aslaner, Ziya Tanalı, Nejat Ersin, Danyal Tevfik Çiper, Enis Kortan, Hülya - Ferhan Yürekli, Han Tümertekin, Nesrin ve Affan Yatman ve Zeynep Onur katıldılar.

İkinci grup etkinlikler, Kasım 2003 döneminde "Kafka ve Prag" temalı söyleşi ile başladı. "Kentler Üzerine" üst başlığı altında yeni söyleşiler kurgulanmakta: Kentlere mimarların gözünden değil, bu sefer de yazarların, şairlerin, ressamların ve müzisyenlerin gözünden bakmak ve algılamak hedeflenmekte. Mekanları ve kentleri mimarlığın dili dışında sözle, müzikle aramaktayız. Kafka’nın romanlarındaki bulunamaz ulaşılamaz imgelerin, kayıpların ve beklenmedik karşılaşmaların Prag’da gizli olduğunun arayışındaydık. Sırada Dublin, Moskova, Paris, Ankara, İstanbul ve Mardin var. Bu yıl, kentlere doğru yolculuk zamanı.

Kütüphane söyleşilerinin, katılımla sağladığı iletişim ve karşılaşma ortamının yanısıra, kentler ve mimarlık üzerine sonrasında oluşturacağı tartışma ortamı açısından da değerli olduğu kanısındayız. Deneyim ile gençliğin, bilgi ve kültür ile ortamın karşılaşmasından yeni yaklaşım biçimlerinin doğacağına inanıyoruz. Babil Kütüphanesi(*)’ni sesler ve sözler aracılığıyla kurmak dileğiyle...

* Mimarlar Odası Ulusal Bilgi ve Belge Merkezi, mimarlığın bilgisi ve mimarların belgeleri ile donanarak mimarlık belleğini oluşturmak için yola çıkmıştır. Kayıp bilincimizi toparlayarak geleceğe uzanmak ilkesiyle, “Kitaplıktan Babil’e” eğretilemesiyle büyüme ve gelişme isteğimizi Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak ortama sunduk. (Mayıs 2003 Bülteni.

www.mimarlarodasiankara.org)

Bu icerik 1520 defa görüntülenmiştir.