336
TEMMUZ-AĞUSTOS 2007
 

MİMARLIK DÜNYASINDAN

DOSYA: MİMARLIK TURİZMİ: Turizmin Nesnesi Olarak “Mimarlık”

YARIŞMA

ÖDÜL

KORUMA-YAŞATMA

MİMARLIK’tan 336



KÜNYE
GÜNCEL

ULİSfotoFEST İstanbul 2007’de “Kente Fotoğraf Yağdı”

Derleyen: N. Müge Cengizkan

Fotoğraf Vakfı ile İstanbul Saydam Gösterileri ve Fotoğraf Derneği'nin, Selanik Fotoğraf Müzesi ve Noorderlicht Fotoğraf Vakfı ortaklığıyla düzenlediği ULİSfotoFEST-İstanbul'07, 12 Mayıs-1 Temmuz 2007 tarihleri arasında dünyanın her köşesinden fotoğrafları ve fotoğraf sanatçılarını buluşturdu. Çeşitli alanlarda fotoğraf sergi ve gösterilerine, panel ve konferanslara, film gösterimlerine, atölye çalışmalarına, fotoğraf okumalarına evsahipliği yapan festivalin açılış töreni, kent tarihinin en önemli kültür ve sanat mekânlarından, 7 Şubat 1987’de bir başka faili meçhul kıyım sonucu yakılan Tarihî Şan Tiyatrosu’nda gerçekleştirildi. Günümüzden 20 yıl önce geçirdiği büyük bir yangın sonunda harap olan eski Şan Tiyatrosu, festivalin açılışına tüm ihtişamı ile ancak belki de biraz da buruklukla evsahipliği yapıyordu.

Bu yıl ilki düzenlenen ve 1 Temmuz’a kadar 58 fotoğraf sergisi, 26 fotoğraf gösterisi, 5 panel, 2 konferans, 19 film gösterimi, 3 atölyeye evsahipliği yapan festivalin konuğu, farklı çalışmalarıyla dünyada ses getiren İsveçli ünlü fotoğrafçı Anders Petersen’di.

Festivalin ana sergileme mekânı, Tophane'de yer alan Tütün Deposu’ydu. Ana sergileme mekânının dışında İstanbul Modern, The Marmara Cafe, Fransız Kültür Merkezi, Nazım Hikmet Kültür Merkezi, Galatasaray Üniversitesi, Fotoğrafevi, Karşı Sanat, İFSAK, Fotoğraf Vakfı, Yapı Endüstri Merkezi, Arkeopera, PG Galeri ve açılışın yapıldığı Şan Tiyatrosu da yan sergileme mekânları olarak kullanıldı. Sergi katalogunun yanısıra, bir de festival gazetesi çıkarıldı.

2010'A KADAR SÜREKLİ TEMA: “KENT – KENTLİLEŞME”

İstanbul'un 2010 yılı Avrupa Kültür Başkenti adaylığı sırasında Başbakanlık, Dışişleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Valiliği, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı, akademisyenler ve STK Girişim Grubu tarafından 2005 yılı içinde Avrupa Birliği'nin Brüksel'deki Avrupa Konseyi Eğitim ve Kültür Genel Müdürlüğü'ne sunulan 76 proje arasında yer alarak bu unvanın kazanılmasında pay sahibi olan ULİSfotoFEST'in 2010 yılına kadar sürekli teması, “Kent-Kentlileşme” olarak belirlendi. Sürekli temanın çizdiği çerçevede her yıl değişecek festival ana temasının ilki “Kesişmeler” oldu: “Bir düşü gerçekleştirdik. Kent ile fotoğrafın, kent ile içinde fotoğrafı da barındıran, hissettiren diğer sanat dallarını buluşturduğumuz ana temasının üst başlığı hep aynı olan bir düş: Kent-Kentlileşme.” diyor festivali düzenleyenler. Bu yılın alt başlığı “Kesişmeler”, gelecek yılınki ise şimdiden belirlenmiş: “Göç ve Aidiyet”.

Mimar Sinan Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama ve Sosyoloji Bölümleri'nin katkısıyla “Kent-Kimlik-Kültür”, “Kent'te Sanat”, “Kentler-Mahalleler-Sokaklar” başlıklı paneller ile “Kent-Kentlileşme-Kesişme kavramı” üzerine farklı açılımlar oluşturuldu. Ayrıca Anders Petersen, Halil Koyutürk, Kemal Cengizkan, Stratos Kalafatis ve Orhan Cem Çetin'in katıldığı “Kent'te Fotoğrafçı Olmak” paneli, fotoğrafçıların kente bakışlarını sergiledi.

Ayrıca, festivalin serbest bölüm içerisinde Irak eksenli dört sergi yer aldı: 2007 Pulitzer Ödülü'nü alan Todd Heisler'in ABD’de görüntülediği Amerikan askerlerinin cenaze törenlerinin yanısıra, 2005 Pulitzer Ödülü'nü kazanan ve aralarında Murad Sezer'in de bulunduğu AP fotoğrafçılarının sergisi, Türkiye'deki basın fotoğrafçılarının Irak izlenimleri ve Irak'ın işgaline karşı ülkemizde yapılan gösterilerden oluşan bir kesitin sunulacağı sergiler, yakın komşumuzda yaşananlara bir kez daha içten bakma olanağı yarattı.

ULİS GÜNDEMİ: “SU”

ULİSfotoFEST'in bir diğer bölümü olan ULİS Gündemi'nde, dünyada giderek daha çok konuşulmaya başlanan, günümüzün ve yakın geleceğimizin en büyük sorunlarından birini oluşturan “Su” olgusu işlendi. Belirlenen tema ile 2007 yılı Dünya Çevre Günü teması “Eriyen Buz: Yakıcı Bir Gündem” ile de paralellik gösteren ve kürsel ısınmaya dikkat çeken festivalin bu bölümü gündemi yakaladı. Hızla kirlenen ve tükenen kaynaklar, yetersiz kaynakların paylaşım sorunları, sergiler, film gösterimleri ve panellerle ele alındı. Ömer Madra'nın desteğiyle hazırlanan “Su” başlıklı panelde konu üzerindeki yetkin isimler su kaynaklarının geleceğini konuştular.

Bilgi için : http://www.ulisphotofest.org
Bu icerik 2616 defa görüntülenmiştir.