336
TEMMUZ-AĞUSTOS 2007
 

MİMARLIK DÜNYASINDAN

DOSYA: MİMARLIK TURİZMİ: Turizmin Nesnesi Olarak “Mimarlık”

YARIŞMA

ÖDÜL

KORUMA-YAŞATMA

MİMARLIK’tan 336



KÜNYE
YAYINLAR

Yayınlar

KÜLTÜREL VE DOĞAL MİRAS: ULUSLARARASI KURUMLAR VE BELGELER

Ed. Emre Madran, Tuğçe Selin Tağmat, Nisan 2007, Mimarlar Odası Yayınları, Ankara; 112 sayfa.

Doğal ve kültürel değerler konusunda dünya ülkelerinin ortak tavır alma, eşgüdüm ve işbirliği sağlamaya yönelik ilk çabaları 1930’larda başlamıştır. 1931 yılında İtalya’da Eski Eserler ve Güzel Sanatlar Yüksek Kurulu tarafından hazırlanan “Carta Del Restauro” bu alandaki ilk belge sayılabilir. 1945 yılında Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu’nun (UNESCO), 1954 yılında Avrupa Konseyi’nin kurulması; aynı yıl Holanda’nın başkenti La Haye’de, ilk uluslararası resmî nitelikli belge olarak nitelendirebileceğimiz “Silahlı Çatışma Halinde Kültürel Değerlerin Korunması Sözleşmesi”nin (Lahey Konvansiyonu) hazırlanması ve birçok ülke tarafından kabul edilmesi; bundan 10 yıl sonra, 1964 yılında bir grup Avrupalı uzmanın korumanın ilkelerine ilişkin olarak hazırladıkları Venedik Tüzüğü’nün kamuoyuna sunulması; kurumsallaşma ve mevzuat oluşturmanın ilk adımları olarak nitelenebilir.

Bugün günümüzde resmî ya da yarı resmî pek çok uluslararası kuruluş ve sivil toplum örgütü, kültürel ve doğal değerlerin korunması, onarımı ve değerlendirilmesi konusunda çaba sarfetmektedirler. Bu kuruluşların bir bölümünün ulusal komite ya da dernek formatında ulusal uzantıları da bulunmaktadır. Kitapta, UNESCO (Birleşmiş Milletler, Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu), Avrupa Konseyi, ICOMOS (Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi), Dünya Miras Kentleri Örgütü, EUROPA NOSTRA (Bizim Avrupamız), Avrupa Tarihî Kentler ve Bölgeler Birliği, ICCROM (Kültür Varlıklarının Korunması ve Onarım Çalışmaları Uluslararası Merkezi), Uluslararası Doğa Koruma Birliği, Doğal Hayatı Koruma Vakfı ve Uluslararası Mimarlar Birliği gibi başlıca kuruluşlar tanıtılıyor. Daha çok bilgi edinmek isteyenler için gerekli yerlerde web adresleri de yer almaktadır.

MİMARLIK VE KENT BULUŞMALARI - 1: KAYSERİ / “TURİZM POLİTİKALARI VE MİMARLIK”

Yay.Haz. Derin İnan, Mayıs 2007, Mimarlar Odası Yayınları, Mimarlık ve Kent Buluşmaları Dizisi, Ankara; 142 sayfa.

Mimarlar Odası’nın hazırladığı “Türkiye Mimarlık Politikası” metninin zenginleştirilerek son haline getirilmesi sürecinde önemli bir paylaşım ortamı yaratan Mimarlık ve Kent Buluşmaları’nın ilki, 2-3 Eylül 2006 tarihlerinde Kayseri’de gerçekleştirildi. Buluşmalar, 2007 yılı sonuna kadar 6 kentte -Kayseri, Samsun, Mersin, Muğla, Gaziantep, Eskişehir- farklı temalar altında yapılacak. Kayseri Buluşması’nda, “Kapadokya’da Mimarlık” ve “Turizm Politikaları ve Mimarlık” temaları altında sunuşlar, panel ve forum gerçekleştirildi. Turizm ve mimarlık bağlamının yanısıra, mimarlık mesleğinin bu coğrafyadaki sorun ve potansiyelinin değerlendirildiği buluşmanın sunuş ve tartışmaları, görsel belgeleri ile Mimarlık ve Kent Buluşmaları Dizisi’nin ilk kitabı olarak yayımlandı. Bu yayınlarla, hem Türkiye Mimarlık Politikası’na bir girdi, hem de ülkenin mimarlık gündemi için yerel ve genel sorunların beraberce tartışıldığı önemli bir belge oluşturulması amaçlanıyor.

INQUIRY INTO URBAN ENVIRONMENT: ISSUES CONCERNING URBAN, HOUSING AND THE BUILT ENVIRONMENT

Ed. Derya Oktay, Nisan 2007, DAÜ Yayınları, Gazimağusa-KKTC; 164 sayfa.

Doğu Akdeniz Üniversitesi Kentsel Araştırma ve Geliştirme Merkezi (KENT-AG / URDC) tarafından yayımlanan kitap, kent ölçeğinden konut alanları ve bina ölçeğine uzanan bir çerçevede kentin farklı boyutlarını irdeleyen çalışmaları biraraya getiriyor; böylece bütüncül bir kentsel çevrenin algılanmasına katkıda bulunuyor. Kitapta yer alan tüm makaleler, DAÜ Kentsel Araştırma ve Geliştirme Merkezi’nin 2000 – 2005 yılları arası dönemdeki davetli konuşmacıları tarafından sunulan konferans metinlerinin yeniden düzenlenmiş biçimleri. Kitabın editörü Derya Oktay’ın giriş yazısından sonra sırayla, Raci Bademli, Mehmet Çubuk, Ruşen Keleş, Fernando Nunes da Silva ve Beatriz Condessa, Manuel da Costa Lobo, Mark C. Childs, Massimo Bricocoli, Pattabi G. Raman ve Kyriakos Pontikis’in makaleleri yer alıyor. Kitap, kentsel planlama/tasarımın çeşitli alanlarında ve konut alanları tasarımında bir referans oluşturuyor; aynı zamanda, bu alanlardaki eğitim programları için de destekleyici bir kaynak niteliği taşıyor.

YAPI KATALOĞU 2007

Mayıs 2007, Yapı-Endüstri Merkezi Yayınları, İstanbul; 920 sayfa.

Yapı-Endüstri Merkezi tarafından yayımlanan ve yapı sektöründeki tüm aktörlerin başvuru kitabı haline gelen Yapı Kataloğu, 2007 yılında içeriği ve tasarımı yenilenerek tek cilt halinde kullanıcılara sunuldu. Türk yapı sektöründeki ürünleri bilimsel, teknik ve ticari bir şekilde, bütün ayrıntılarıyla, ilgili bütün kuruluşlara, teknik elemanlara ve tüketicilere tanıtmak amacıyla hazırlanan katalog, zengin içeriği ile tüm yapı sektörüne farklı seçenekleri birarada sunuyor. Katalogda 800 firma ve 2.000 ürün bulunuyor. Ürün tabanlı bir sıralama sistemine sahip olan yeni katalogda ürünler türüne veya markasına göre bulunabiliyor. İçeriği, kullanıcının aradığı ürüne daha kolay ulaşmasını sağlayacak şekilde tasarlandı. Bu tasarım sayesinde, kullanıcı, aradığı ürünü aynı sayfada yer alan, farklı marka ve modelde alternatifleri arasından seçme şansına sahip oluyor. Daha önce iki yılda bir yayımlanan katalog, malzeme sektöründeki yeni ürünleri, kullanıcılara anında yansıtabilmek için bundan sonra her yıl yayımlanacak. Kataloga internet üzerinden de ulaşmak mümkün: www.yapikatalogu.com

OSMANLI MİMARİSİ

Doğan Kuban, Mayıs 2007, Yapı-Endüstri Merkezi Yayınları, İstanbul; 719 sayfa.

Doğan Kuban’ın Osmanlığı mimarlığı üzerine yarım yüzyıl süren araştırma ve yazılarına dayanan yorumlarının belgelendiği kaynak kitap, Türk ve İslam mimarlık tarihinin genel bir değerlendirmesi ile Osmanlı döneminde yaratılan kent çevresi ve mimarlığın dünya mimarlığı içinde karşılaştırmalı bir panoramasını, bu alanda yapılmış en son çalışma ve bulguların verilerini de dikkate alarak sunuyor. Mimar Sinan öncesi ve sonrası Osmanlı mimarisini referans alarak iki ana kategoride 57 bölümden oluşan kitabın birinci bölümünde, Erken Osmanlı Mimarisi'nden başlayarak Fetih öncesi ve Fetih sonrası dönemi mimarisi; ikinci bölümde ise Sinan dönemi ile İmparatorluk’un Cumhuriyet’e dek süren mimari mirası inceleniyor.

Mimarlık tarihi yazınına ilişkin genel bir değerlendirme ile başlayan kitap, Erken Osmanlı Dönemi’nden, Cumhuriyet’e dek Osmanlı’nın mimari mirasını inceliyor. Kuban, bu çalışmasında yalnızca sanat ve mimarlık tarihi çerçevesinde kalmayıp, mimarlık tarihi ile tarih arasındaki ilişkileri de irdelerken, mimari ile onu yaratan kültür ortamı arasındaki bağları, şimdiye kadar alışılmış olan yaklaşımlardan farklı ve ayrıntılı biçimde ele alıyor. Osmanlı Mimarlık tarihi, imparatorluğun çoklu kültürel yapısının bilinciyle ve tarihî gelişmelerle ilişkilendirilerek yeni bir boyut kazanıyor.

Kuban kitabı hakkında şunları söylüyor: “Bu kitapta sunulan ‘Osmanlı Mimarisi’, yarım yüzyıl içinde araştırarak, ders vererek, yazarak geliştirdiğim bir tarih ve sanat yorumunun sonuçlarını içermektedir. Bu boyutta bir yapıtı gerektirdiği didaktik malzemeleri biraraya getirdiğimi sanıyorum. Fakat yapıtın asıl amacı, genel bir didaktik çerçevenin gereklerini yerine getirdikten sonra, katı bir eleştiri disiplini içinde, Osmanlı tarih, kültür ve sanatına ilişkin, bilincine vardığım bütün önyarıları deşmek, klişeleri ortadan kaldırmaya çalışmak olmuştur. Bunu sağlamaya çalışırken, sadece sanat ve mimarlık tarihi arasında değil, mimarlık tarihi ile tarih arasındaki ilişkileri de irdelemek gerekiyordur. Bu nedenle de kendi bilgimin sınırları içinde, bu yapıt, Osmanlı tarihine de eleştirel bir yaklaşımı gerektirmiştir. O açıdan bu kitaba mimarinin aynasında bir Osmanlı tarihi olarak da bakılabilir."

Yayın hazırlığı beş yıla dayanan kitap, görsel belgeleri ile de konu üzerine bugüne kadar hazırlanmış en kapsamlı yayınlardan biri. Kitabın içerdiği görsel belgeler, Osmanlı mimarisinden seçme 300 yapının özgün kaynaklarından yararlanılarak yeniden oluşturulan plan, kesit ve rölöveleri; ayrıca 1000’e yakın fotoğraf, çizim, gravür, karşılaştırmalı tablo ve haritadan oluşuyor. Kitapta yer alan eserler, mimar-fotoğraf sanatçısı Cemal Emden tarafından fotoğraflanmış. Kitabın sonunda, ayrıca, Osmanlıca-Türkçe Mimarlık Sözlüğü de bulunuyor.

GAUDÍ’DEN LE CORBUSİER’YE ARI KOVANI METAFORU

Juan Antonio Ramirez, Nisan 2007, Çev. Ayfer Teker Garcia, Dost Kitabevi Yayınları, Ankara; 175 sayfa.

“Arıların balmumundan yaptıkları hücrelerin yapıları gözönüne alındığında, mimarların yeteneklerini geçebilecekleri düşünülür. Ancak en deneyimli arıdan, en kötü mimarı ayırt edecek olan, mimarın hücreleri arı kovanını inşa etmden önce kafasında biçimlendirmesidir.” Karl Marx’tan yukarıdaki alıntıyla başlayan kitap, mimari ve sanatsal modernliğin doğuşunda arıcılık metaforunun önemini keşfetmek üzere bir yolculuğa çıkarıyor. Büyük mimarların ve çağdaş sanatçıların yapıtları, eski arıcılık incelemeleri üzerine yazılmış metinler ışında inceleniyor. Bu problematiğin “akıl çağı”nın mimarlarını nasıl etkilediği sorusu en temel izlek. Kitap, ideal toplumun, işbölümünün, örgütlü çalışmanın timsali olan arılar ve benzersiz bir uyum ve dengenin kaynağı olarak görülen arı kovanlarının meydana getirilmesindeki doğal itkilerin, Gaudi, Steiner, Wright, van der Rohe ve Le Corbusier’nin yapıtlarına ne denli güçlü bir esin kaynağı olduğunu irdeliyor.

KENTİNİ YAŞAMAK

KENDİNİ TANI

SEVGİYİ PAYLAŞALIM

GELECEK BİZİZ

Cengiz Bektaş, Mart 2007, Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Yayınları, İstanbul; 167, 159, 159, 184 sayfa.

Mimar ve yazar Cengiz Bektaş’ın TDK Ödüllü “Mimarlıkta Eleştiri” kitabını 1967 yılında yayımlamasının üzerinden 40 yıl geçti. 2007 yılında, Bektaş’ın çeşitli günce ve dergilerden daha önce yayımlanmış kısa yazıları Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Yayınları tarafından dört ciltte biraraya getirildi. Kentini Yaşamak kitabı, “Kentini Yaşamak” ve “Doğanın Kan Dolaşımı İçinde Mimarlık”; Kendini Tanı kitabı, “Kendini Tanı”, “Bitmeyen Troya Savaşı” ve “Yaşam Boyu (Eğitim)”; Sevgiyi Paylaşalım kitabı, “Barış”, “Düşünceyi Dile Getirme Özgürlüğü” ve “Canlar; Gelecek Biziz kitabı “Gelecek Biziz” ve “Deprem” alt bölümlerinden oluşuyor.

Bu icerik 4709 defa görüntülenmiştir.