339
OCAK-ŞUBAT 2008
 
MİMARLIK'tan

MİMARLIK DÜNYASINDAN

ETKİNLİKLER

YANSIMALAR: “Koruma Alanına Yeniden Bakış” Dosyası Üzerine

DOSYA: Mimarlık ve Eğitiminde “Süreklilik ve Değişim”

MİMARLIK ELEŞTİRİSİ: Turgut Cansever’in Söylemi ve Mimarlığı

İNGİLİZCE ÖZET / ENGLISH SUMMARY
TÜRKÇE ÖZET
YAYINLAR



KÜNYE

MİMARLIK'tan

N. Müge Cengizkan

Mimarlık ve eğitiminde “süreklilik ve değişim”lerin tartışıldığı bir kurultayı geride bıraktık. Bu kurultayı ilk üçünden ayıran en önemli nitelik, katılımcı ve konuşmacı profilindeki zenginleşme oldu. Avrupa ve Amerika’dan örneklerle “mimarlık ve eğitimi” alanında yaşanan uluslararası gelişmelerin toplantıda öncelikli olarak aktarılması, Türkiye’de mimarlık mesleğinin ve eğitiminin ‘durduğu’ noktayı daha net görmeye olanak tanıdı. Mimarlık eğitiminde yaşanan eşzamanlı gelişmeler ve mimarlığın içinde varolduğu toplumla ilişkisi bakımından meslekte ve mesleki pratikte yaşanan birbirinden farklı uygulamalar gündeme getirildi. Derginin bu sayısının dosyası, tema üzerine odaklanan önemli sunumları ve değerlendirmeleri biraraya getiriyor. Bu kurultayın diğer farklı yanını, kurultaya hazırlık sürecinde açılan öğrenci poster yarışmasının sonuçları ve sergisi, program çerçevesinde düzenlenen öğrenci forumu ve kurultayın gerçekleştiği mekânda açılan öğrenci proje sergileri ile, birçok kentten gelen ve kurultaya yoğun ilgi gösteren kendi varlıkları ile, öğrencilerin kendileri oluşturdu.

 

Dergiyi dikkatle izleyenlerin, son birkaç yıldır “Yayın Tanıtma” sayfa(ları)mızda yer alan kitapların sayıca artışını farekettiğini düşünüyorum. Bu, sevindirici bir gelişme... Mimarlık yayınları ortamındaki hareketlilik son birkaç ayda yayımlanan kitaplarla artarak, daha nitelikli bir düzeye taşındı. Dergideki “Yayın Değerlendirme” bölümü, en yoğun bölümlerden bir haline geldi. Doğan Kuban’ın Osmanlı Mimarisi (Yapı-Endüstri Merkezi Yayınları), Uğur Tanyeli’nin Mimarlığın Aktörleri, Türkiye 1900–2000 (Garanti Galeri Yayınları), Uğur Tanyeli ve Atilla Yücel’in Turgut Cansever: Düşünce Adamı ve Mimar (Garanti Galeri ve Osmanlı Bankası Arşiv ve Araştırma Merkezi ortak yayını) ve Haluk Baysal-Melih Birsel (Mimarlar Odası Yayınları) bu nitelikli yayınlardan birkaçı. Bu kitaplara, birkaç ay içerisinde yayımlanacak Yıldırım Yavuz’un Mimar Kemalettin Bey: İmparatorluk’tan Cumhuriyet’e ve İstanbul Vakıflar Bölge Müdürlüğü Mimar Kemalettin Proje Katalogu (Mimarlar Odası Yayınları) ile Mimar Kemalettin Bey Yapıları Mimarlık Rehberi (Mimarlar Odası Yayınları) eklenecek. Kamuoyunun yayınlara ilgisinin ne kadar az olduğu düşünüldüğünde, bu hareketliliğin akademik çalışmalara ve mimarlık tarihi yazımına katkısının büyük olacağı kestirimi yapılabilir.

 

Derginin bu sayısında Mimarlığın Aktörleri kitabı üzerine bir değerlendirmeyi bulabilirsiniz. Osmanlı Mimarisi ve Haluk Baysal-Melih Birsel kitaplarına ilişkin değerlendirmelere ise gelecek sayımızda yer vereceğiz. Sayının içerisinde Turgut Cansever’in “düşünce adamlığı” ve “mimar”lığına ilişkin küçük bir dosya yer alıyor. Mimarın farklı kimliklerinden ama özellikle düşünce adamlığı kimliğinden yola çıkarak mimarı ve kitabını değerlendiren Düzenli’nin yanısıra, mimarın hemen en önemli diyebileceğimiz iki yapısına değinen Cebeci, mimarın iki kimliğine ilişkin birer resim çiziyorlar. Tümer ise, Cansever’in söylemiş/yazmış olduklarından hareketle bugüne kadar fazlaca dillendirilmemiş bir Cansever eleştirisi yapıyor. Bahsedilen bu kitapların, üzerine konuşabilmemize yarayan böyle bir zemin sağlamış olmaları bile, mimarlık düşünce ortamımızı zenginleştiriyor.

 

Türkiye mimarlığının ve mimarlık yayıncılığının nitelik düzeyinin daha da yükseldiği bir yıl dileğiyle…

Bu icerik 3004 defa görüntülenmiştir.