324
TEMMUZ-AĞUSTOS 2005
 
MİMARLIK'tan

MİMARLIK DÜNYASINDAN

UIA 2005 İSTANBUL



KÜNYE
ODA YAPILARI

Mimarlar Odası Alanya Temsilciliği Hizmet Binası: Semiha Köseoğlu Evi

Burhan Taneri

Mimarlar Odası Alanya Temsilciliği Sekreter Üyesi

Mimarlar Odası’nın Şube ve Temsilcilik yapılarını tanıtmaya devam ediyoruz. Oda hizmet yapılarında, genellikle içinde bulunulan kentlerdeki tarihî yapıların değerlendirilmesine özen gösteriliyor. Alanya Temsilciliği Hizmet Binası da bunun nitelikli örneklerinden biri.

Alanya İlçesi, Şekerhane Mahallesi’nde bulunan, Alanya evlerinin karakteristik özelliklerini taşıyan, 27 Numaralı bu yapı, 10 yıl öncesine kadar sağlam ve ayakta iken, çıkan bir yangın sonucu yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya kalmıştır. Tescili yapılmış olan ev, yapılaşacak alanlardan hiç yer kaybetmemek uğruna neredeyse yol içinde kalacak şekilde imar planında yerini almıştır. Sahipleri tarafından önce Alanya Belediyesi’ne devredilen yapı, daha sonra da ALSAV’a bağışlanmıştır. Yangından sonra tehlike arzettiğine dair oluşturulan kamuoyu baskısı sonucu yıkımın bir an önce gerçekleştirilebilmesi için Anıtlar Kurulu’ndan yıkım kararı çıkartılması amacıyla rölöve projelerinin çizilmesi gerekliydi. O zaman dahi hiç kimsenin aklına çok daha fazla tahrip olmamış bu evi onarıp sahip çıkmak gelmiyordu.

Odamızın sahiplendiği bu yapının, rölöve, restitüsyon ve restorasyon projeleri mimar Şükran Ural (Gülücü) tarafından yapılmıştır. Tescil sırasında evin detaylı fotoğrafları çekilmiş olduğundan, rölöve projeleri tamamen aslına uygun olarak hazırlanabilmiştir. Restorasyon aşamasında da aslına sadık kalmaya özen göstermekte ve Mimarlar Odası olarak örnek bir restorasyon çalışması yapmaktayız.

Alanya Kaleiçi’nde, Tophane Mahallesinde, tek tük de şehir içinde apartman aralarında kalan Alanya evlerini korumak ve yaşatmak Alanyalıların başta gelen görevlerinden olmalıdır. Mimarlar Odası Alanya Temsilciliği bu konuda üzerine düşen görevi yerine getirmekte, Alanyalı mimarlar da Odamızı desteklemektedir. Dileğimiz, Temsilciliğimizin Alanya’da ve hatta Türkiye’de öncülük ettiği bu girişimin yaygınlaşmasıdır.

İlk defa Mimarlar Odası’na bağlı bir temsilcilik kendine hizmet binası olarak 35 yıllığına da olsa (yap-işlet-devret) eski bir evi seçti. Diğer temsilciliklerimiz gibi yeni bir bina satın alınabilirdi. Ancak temsilciliğimiz ilke olarak, ‘Alanya’dan kazanılan para, Alanya’nın kültür mirasına katkıda bulunsun diye, Alanya’da harcanmalı’, diye düşünmektedir.

Restorasyondan sonra Oda-evimizin zemin katı mülk sahibi olan ALSAV tarafından, birinci katı ise temsilciliğimiz tarafından kullanılacaktır.

Oda-evimiz iki katlı olup zemin katı tamamen ahşap hatıllı yığma taş duvar, birinci katı ise ahşap hatıllı moloz taş ve ahşap konstrüksiyonlu bağdadi duvarlıdır. İlk yapıldığında iki oda ve hayattan oluşmuş iken, daha sonra güney doğuya mabeyn ve çağnışır (baş oda) mekânları eklenmiştir. Sonradan eklenen bu mekânların zemin katındaki taş duvar tekniği biraz farklı olup, içi ve dışı sıvalıdır. Zemin kattaki giriş kapısının oldukça yüksek ve geniş iki kanatlı oluşu, taşlık mekânında deve barındırıldığını göstermektedir. Güneydoğuda, çağnışırın altında kalan mekânın sokağa açılan bir kapısı daha vardır. Zemin katta kuzeye açılan hiç pencere yoktur. Zemin katın tabanı doğal taş kaplamadır. Kuzey cephedeki yıkılmayan taş duvarlar gerekli onarımlar yapılarak korunmuştur.

Zemin katta yer alan mekânlar şunlardır: Kütüphane ve toplantı odası; yönetici odası; mutfak; wc ve banyo; giriş holü (sekreterlik olarak).

Birinci katta yer alan mekânlar ise: Kütüphane ve toplantı odası; arşiv ve denetim odası; mutfak; ocakbaşı sohbet mekânı; wc ve banyo; giriş holü (sekreterlik olarak düşünülmüştür).

Birinci katın bağımsız giriş kapısı, merdivenin ahşap kısmının başında, dışa, taş sahanlığa açılmaktadır. Bağdadi duvarlarda yer alan, güney ve doğuya açılan pencereler oldukça büyük, çağnışır ve mabeyn mekânlarında ahşap kepenklidir. Alanya’da büyük içeri ve küçük içeri olarak adlandırılan kuzeydeki kışlık odaların pencereleri ise küçük ve oldukça alçaktır. Bu sebeple güvenlik amacıyla pencerelerde demir korkuluklar bulunmaktadır. Kuzeybatıdaki odada bulunan evin tek ocağı, bu mekânın aynı zamanda mutfak olarak kullanıldığını göstermektedir. Kuzeydeki odaların tavanı düz çıtalı ahşap çakmadır. Çağnışır dediğimiz baş oda ise baklava dilimi motifli çıtalı tavanlıdır. Mabeyn dediğimiz ikinci odada ise düz çıtaların ortasında sekiz kollu bir yıldız motifli göbek mevcuttur. Hayatın güneyinde yer alan merdivenin üstünde ahşap güğümlük yer almaktadır. Evin çatısı alaturka kiremitle kaplanmış, saçak altları bağdadi sıvalı, dört eğimli bir kırma çatıdır. Sonradan yapılmış olan WC, banyo kısmının çatısı ise ana çatıdan bağımsız fakat yine kırma çatıdır.

Bu icerik 4232 defa görüntülenmiştir.