343
EYLÜL-EKİM 2008
 
MİMARLIK’tan

MİMARLIK DÜNYASINDAN

DOSYA: UIA 2008 TORİNO: Mimarlığı Aktarmanın Yolları Üretilebildi mi?

KONGRE OTURUMLARINDAN

  • Küreselleşme
    Gaetan Siew
    UIA Eski Başkanı

    İngilizceden çeviren: Aydan Erim

MİMARLIK MÜZESİNE DOĞRU
İNGİLİZCE ÖZET / ENGLISH SUMMARY
TÜRKÇE ÖZET
YAYINLAR



KÜNYE

MİMARLIK DÜNYASINDAN

Ankara AKM Alanı Bütüncül Planlamadan Yoksun Olarak "Gelişiyor"

 

Ankara kent merkezinde, devletin himayesinde, özel kanunu ve milli komitesinin olduğu geniş bir alan olan Atatürk Kültür Merkezi (AKM) alanında olumsuz gelişmeler yaşanıyor. 1980 yılında yürürlüğe giren 2302 sayılı Atatürk'ün Doğumunun 100'üncü Yılının Kutlanması ve ‘Atatürk Kültür Merkezi Kurulması Hakkındaki Yasa'ya göre Kızılay ile Ulus arasında Atatürk Bulvarı'nın batısında kalan 141,3 hektar alanı kapsayan bölge, AKM alanı olarak belirlenmişti. 2450 ve 2876 sayılı yasalara göre, AKM alanındaki her türlü yeni yapılanma, Millî Komite tarafından karar alınması halinde gerçekleşebiliyor. AKM alanı, kendi içinde beş ayrı bölge için oluşturulan planlama ilkeleriyle bütünleşik kamusal bir alan. Bu bölgeler:

Birinci Bölge: Eski Hipodrom Alanı, Kültür ve Sanat Bölgesi

İkinci Bölge: 19 Mayıs Stadyumu, Atatürk Kapalı Spor Salonu, vd.

Üçüncü Bölge: Gençlik Parkı

Dördüncü Bölge: CSO ve Adliye yanı

Beşinci Bölge: Ulus Meydanı (Gar önünden Kale'ye çıkan eksen)

 

Kentin en merkezî ve prestijli bölgesindeki alan, sayıları ve yoğunluğu her geçen gün artan plansız, denetimsiz niteliksiz müdahaleler ile olumsuz olarak değişiyor. Kaçak yapıların yıkılmasına ilişkin olarak alınan Millî Komite kararları ise uygulanamıyor. AKM alanı, bazı kurumların talepleri doğrultusunda parçalanıyor.

 
Millî Komite son toplantısını 23 Mayıs 2008 tarihinde, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de katılımıyla gerçekleştirdi. Mimarlar Odası Ankara Şubesi'nin de katıldığı toplantıda, meslek odalarının alanın korunması konusundaki çaba ve önerilerini gözardı eder nitelikte ve yeterli bilimsel ve teknik alt yapıya dayanmayan, yine parçacı ve günlük kararlar alındığı belirtiliyor. Toplantı sonucunda:

Beş bölgeden oluşan AKM alanının, spora ilişkin 2. Bölgesinde yapılacak bir master plan çalışması gündeme gelmiştir. Alanın öncelikle bir master planı çerçevesi içinde ele alınması için bir komitenin oluşturulmasına; bundan sonraki gündemlerin bu plan doğrultusunda değerlendirilmesine,
Kore Anıtı ve Paraşüt Kulesi'nin konumu ile çevredeki tarihî iki bina dikkate alınarak 2010 yılında yapılacak Dünya Basketbol Şampiyonası'na yetiştirilmek üzere 2. Bölgede 10.000 kişilik bir spor salonu yapılmasına,
Gençlik Parkı'nın en kısa zamanda Ankaralıların hizmetine sunulmak üzere Büyükşehir Belediyesi'nce gerekli işlemlerin hızlandırılmasına,
1. Bölge içinde yer alacak Türk Tarihi ve Kültür Parkı'na ait projenin uygulamasına ilişkin detaylar gösteren alt projelerinin hızla tamamlanmasına, karar verilmiştir.

 
Mimarlar Odası Ankara Şubesi, AKM alanının sözkonusu yasa ile Ankara kent kimliğinin şekillenmesini sağlayan ve bundan sonraki süreçlerde de sağlayacak olan önemli bir kamusal alan olduğu vurgusunu yapıyor. Bu kararlara yönelik düşüncelerini özetle şöyle belirtiyor:
 

Kentsel tasarımla ilgili kararlarda, mevcut nazım imar planının gözönünde tutulması gerekmektedir. Millî Komite kararları incelendiğinde, ilk kararda belirtilen "Alana müdahale etmek için öncelikle master plan hazırlanması gerekliliği", sürecin bilimselliği açısından doğru bir yaklaşımdır. Ancak hali hazırda mevcut planın rafa kaldırılması anlaşılır bir tutum değildir. Böylesi bütüncül bir karar verilmişken, gündelik konulara yönelik kararların alınması ise çelişik bir durumdur.
Avrupa Voleybol Şampiyonası'nın Ankara'da yapılması başkentin yitirmeye başladığı kültürel ve sosyal hayatın gelişimi için çok önemlidir. Selim Sırrı Tarcan Spor Salonu'nun bu anlamda yenilenmesi ve bu yenilemenin salonun kent içerisinde kazandığı kimlik bozulmadan oluşturulması gerekirken, bu kararın alana yeni bir yapı yapılması şeklinde değiştirilmesi, varolan değerin yok sayılmasını ve AKM alanında plansız bir yapılaşmayı daha gündeme taşımaktadır.
Kore Anıtı ve Paraşüt Kulesi'nin bulunduğu alan Ankara tarihinin önemli bir bölgesidir. Bu bölge civarında 10.000 kişilik spor salonunun yapılması tarihsel değeri olan yapı ve bölgelerin önemlerinin azalmasına neden olacak, halen büyük sorunlara neden olan ulaşım sorunları katlanarak artacaktır.
TCDD önüne yapılan katlı kavşak projesi Gar kompleksinin Kale ile kuruduğu bağın kopmasına neden olduğu gibi, Gençlik Parkı arazisine de müdahale etmektedir. Ankara Büyükşehir Belediyesinin uygulamakta olduğu Gençlik Parkı'nın yeniden düzenlenmesine dayanan proje, bir bataklığın kentlilerin uğrak yeri bir kamusal bir alana dönüştürülmesi idealinden çok uzakta, küçük ticari mekânlar yaratılarak, bu alandan gelecek rantın kullanılması ilkesine dayanmaktadır.
1. Bölgede yapılmak istenen Türk Tarihi ve Kültür Parkı'na ilişkin ön projeler tamamlanmış, kamuoyuna sunulmuştur. Bu proje öncelikle mevcut plan kararlarına dayandırılmadığından, daha sonra ise inşa edilmek istenen yapının mimari dili açısından başkent Ankara'nın bu alanına ve başkent Ankara'ya yakışmamaktadır. Mevcut ideolojik baskılanmadan türeyen bu eklektik tasarım teknik ve estetik açısından 21. yüzyıl mimarisini temsil etmemektedir. Millî Komite'nin bu konuda da ulusal mimarlık politikaları çerçevesinde daha özenli kararlar alması gerekmektedir.

 
 
Pekin Olimpiyatları Yeni Tasarlanan Yapıları ile de Büyük İlgi Odağı
 
Çin'in Pekin kentinde yapılan Olimpiyat Oyunları için birçok yeni kompleks yapıldı. Bunların arasında Herzog & de Meuron'un "Kuş Kafesi" Stadyumu, PTW'nin Yüzme Merkezi ve Paul Andreu'nun Opera binasının yanısıra, Foster'ın Havalimanı Terminali bulunuyor. OMA'nın CCTV binasının cam cephesinin yerleştirilmesi de Olimpiyat Oyunları'na yetiştirildi.
 
Terminal 3: Pekin Havalimanı (Foster & Partners)
Foster & Partners tarafından tasarlanan ve inşaatı 4 yıl süren uluslararası havalimanının üçüncü terminali yerel mimarlık ile yüksek teknolojinin yetenekli bir bileşimini sunuyor. Yapının çatısı, Çin'in sembolü de olan ejderhanın renkleri ve biçiminden ilham alıyor. Toplamda 98 hektar alana yayılan düşük enerji performanslı ekolojik terminal binası, aynı zamanda dünyanın en büyük terminallerinden biri. Havalimanının, aynı zamanda dünyanın hem yapımı en hızlı tamamlanan, hem de en efektif ve hızlı işleyen havalimanı olduğu belirtiliyor.
 
Çin Ulusal Tiyatrosu (Paul Andreu)
Çin Ulusal Tiyatrosu, Fransız mimar Paul Andreu tarafından tasarlandı. Proje, bir gölün ortasında yer alarak, fiziksel anlamıyla "kültür adası" olma özelliği taşıyor. Küresel bir yapıya sahip olan bina, toplamda yaklaşık 150 bin metrekare yüzey alanına sahip. Titanyumdan imal edilen kabuk, maksimum 213 metreye çıkan yarıçaptaki elips yaylarından meydana gelen bir ellipsoid olarak tasarlanmış. Kıyıya, 60 metre uzunluğundaki şeffaf bir alt geçitle bağlanan yapının girişi, böylelikle hiçbir noktasından ana girişi görülemeyen yapıya gizemli bir hava vermek üzere düşünülmüş. Gerçekten de dışarıdan suya batmış bir inci gibi algılanan bina, günlük yaşamdan operanın kurgu ve hayal dolu dünyasına bir geçiş olarak görülebilir.
 
Ulusal Yüzme Merkezi: Watercube (PTW)
Açılan uluslararası yarışma sonucu elde edilen "Water Cube" ([H2O]³), Avustralyalı mimarlık şirketi PTW, Ove Arup & Partners, Çin İnşaat ve Mühendislik Ortaklığı, Çin Uluslararası Tasarım Ortaklığı işbirliğinde gerçekleştirildi. 80 bin m2'lik bir alana inşa edilen, 17 bin koltuklu bu statta yüzme, senkronize yüzme, dalma, su polosu oyunları oynanıyor. Tasarım su moleküllerinin mimari bir dille birleştirilmesi kavramından yola çıkmış. İnşaatına 2003 yılında başlanan binanın yaklaşık maliyeti 100 milyon dolar.
 
Pekin Olimpiyat Stadyumu (Herzog & de Meuron)
Pekin Olimpiyat Stadyumu, olimpiyatlara evsahipliği yapan ana merkez konumunda. Açılış ve kapanış seremonilerinin yanısıra, oyunların birçok kategorisi de burada gerçekleştiriliyor. Pekin'de bir referans noktası haline gelen stadyum, kuş yuvası formundan esinlenerek tasarlandı. 258 bin m2'lik bir alana inşa edilen stat, 91 bin koltuk kapasitesiyle dünyanın en büyük stadyumu.
 
CCTV (Rem Koolhaas, Ole Scheeren)
Pekin'deki avangart yapılardan biri de Rem Koolhaas ve Ole Scheeren tarafından tasarlanan ikonik CCTV binası. Binanın cam cephesinin yerleştirilmesi, Olimpiyat Oyunları'nın başlamasından kısa bir süre önce tamamlandı. Çin'in ulusal televizyonunun yayınını sürdüreceği ve 600 bin metrekarelik alanda yer alacak olan binanın önümüzdeki yıl faaliyete geçmesi düşünülüyor. Binanın tamamlanan kısmında ise 2008 Olimpiyatları'nın uluslararası yayın merkezi kuruldu.
 
 
Dünya Habitat Günü 2008: "Uyumlu Kentler"
 
Her yıl ekim ayının ilk pazartesi günü BM tarafından Dünya Habitat Günü olarak kutlanıyor.  Dünya Habitat Günü'nün arkasındaki fikir kentlerimizin durumunu ve herkes için barınma hakkını duyurmak, aynı zamanda dünyaya insan habitatının geleceği hakkındaki sorumluluğunu hatırlatmak.
 
BM 2008 yılı için hızlı kentleşmenin sorunları ve çevreye etkileri konusunda farkındalığı artırmak, çöküntü alanlarının giderek büyümesi ve fakirliğin kentselleşmesine dikkat çekmek ve kentlerde daha iyi bir yaşam arayan kişilerin sayısının artması amacıyla "Uyumlu Kentler" (Harmonious Cities)  temasını seçti. Bu yılki etkinlikler Angola'nın başkenti Luanda'da gerçekleştirilecek. Angola'daki kutlamalar dünyaya yıllar süren çatışmaların ardından, kentsel altyapı, servisler ve yeni bir kentsel dönüşüm stratejisiyle ülkenin ahenkli kentler kurma yolunda nasıl ilerlediğini gösterecek. Dünya Habitat Günü mesajının desteklenmesi için 3-7 Kasım'da Çin'in Nanjing kentinde yapılacak olan Dünya Kent Forumu'nun dördüncüsünde de "Uyumlu Kentler" konusu ele alınacak.
 
İnsanlık tarihinde ilk defa nüfusun yarısının kentlerde yaşadığı bu dönemde elverişli barınma ihtiyacı ve su, sağlık koşulları, elektrik, güvenli sokaklar vb gibi temel hizmetler, özellikle gelişen ülkelerde her zamankinden daha önemli bir hale geldi. Çevre ve iklim üzerinde en büyük etkiyi kentlerin yarattığı da hesaba katılınca zayıf yönetim yapılanmalarının bedelini en çok kent ve çevresinde yaşayanların ödediği söylenebilir. Bu bağlamda kentsel kirliliği azaltacak çevreye duyarlı enerji verimliliği teknolojilerinin dünya çapında yayılması acil önem taşıyor.
 
 
3. Yaşasın Kentler Yarışması "Maxmix Cities" Teması ile Düzenleniyor
 
UIA Başkanı Jamie Lerner tarafından 2004 yılında başlatılan, tüm mimarlara ve mimarlık öğrencilerine açık uluslararası yarışma olan Yaşasın Kentler, bu yıl "Maxmix Cities" (Maksimum Karışım Kentler / Maximized Mixture Cities) teması ile düzenleniyor. Kentlerin en duyarlı noktalarına müdahale ederek onları sağlıklılaştıran ve onaran kentsel akupunktur örneklerinin arandığı yarışma, bu noktasal müdahalelerin uzun vadede büyük çapta kentsel gelişime katkıda bulunmasını amaçlıyor. İkincisi UIA İtalyan kesiminin desteğiyle gerçekleştirilmiş olan Yaşasın Kentler Yarışması'nın üçüncüsü UIA'nın Kore Kesimi olan Kore Mimarlar Federasyonu (FIKA) tarafından organize ediliyor.
 
Kentteki insan etkinliklerinin her geçen gün keskin sınırlarla belirlenmesi daha da zorlaşıyor ve kentlerde sürdürülebilirliğin sağlanması için yeni bir yaklaşıma ihtiyaç duyuluyor. Bu fikirden hareketle, "MaxMix" kavramı farklı alanlardaki dinamiklerin değişimi ve karışımıyla kentte yeni bir düzen kurma sürecine işaret ediyor. Kentin içeriğinin giderek çeşitli hale gelmesi ve bu çeşitlilik içindeki etkileşimler kent için tamamen yeni bir değer yaratma potansiyeline sahip. Bu kapsamda açılan yarışmayla dünün, bugünün ve yarının değerleri ile işlevleri karıştırmak ve insan, kent ve doğa uyumunu sağlamak için alternatif fikirler aranıyor.
 
"Maxmix" fikri kentsel alan için beklenmedik değişimlerin gerçekleşebileceği yeni bir yöntembilim sağlayabilir. Bir simyacının bilindik metalleri altına dönüştürmek için doğru karışım oranlarını araması gibi, mimarlar da kentin yaşam kalitesini artırabilmek için bu sorunun cevabını aramalılar. 3. Yaşasın Kentler Yarışması, "Programların karışımı için doğru oranları ararken, hangi mimari öğeler karışıma katılmalı ve bunların yeri ne olmalı?" sorusuna yanıt arıyor.
 
Resmi dili İngilizce ve Fransızca olan yarışmaya, UIA'ya üye olan ülkelerden mimarlar ve mimarlık öğrencileri katılabiliyor. Mimarlar Odası'nın UIA'ya üye olması nedeniyle, Türkiye'den mimarlık öğrencileri Öğrenci Kategorisi'nde; Mimarlar Odası'na kayıtlı mimarlar ise Profesyonel Kategorisi'nde bu yarışmaya katılabilecek.
 
Ulusal ve uluslararası olarak iki aşamalı olarak gerçekleştirilecek yarışma, internet üzerinden yapılacak başvurular ve teslimler aracılığıyla yürütülecek. Yarışmaya katılacak projelerin, ulusal ve uluslararası etaplarda değerlendirmeye alınabilmesi için yarışmanın uluslararası web sitesine yüklenmesi gerekiyor. Yarışma hakkında ayrıntılı bilgi içeren ve yarışmaya kayıt ve katılım prosedürlerinin gerçekleştirileceği web sitesinin 8 Ekim 2008'de açılması planlanıyor.
 
Takvim
Yarışma web sayfasının açılması                             : 8 Ekim 2008
İnternet üzerinden kayıtların başlaması                     : 5 Aralık 2008
Kayıt işlemleri için son tarih                                      : 7 Ocak 2009
Yarışmacıların soruları için son tarih                         : 11 Ocak 2009
Soruların cevaplanması için son tarih                       : 25 Şubat 2009
Projelerin internet ortamında teslim edilmesi ve ulusal jüri süreci   : 13-19 Ağustos 2009
Internet ortamında gerçekleştirilecek uluslararası jüri çalışmasının ilk aşaması: 28 Ağustos-9 Eylül 2009
Uluslararası jürinin son kararı ve ödüllendirmeler     : Eylül 2009
Kazananların açıklanması                                         : Ekim 2009
 
Ödüller

Her kategori için birer Büyük Ödül: 5.000'er Euro
UIA'nın 5 Bölgesi için ayrı ayrı, her iki kategoride birer ödül (Her Bölgeden 5 Profesyonel, 5 Öğrenci Ödülü): 1.000'er Euro
Projesi ödül alan ekiplerden birer kişi, UIA Tokyo 2011 Dünya Mimarlık Kongresi'ne kayıt ücreti ödemeden katılabilecek.
UIA'nın 5 Bölgesi için, her iki kategoride ikişer Mansiyon (Her Bölgeden 10 Profesyonel, 10 Öğrenci Mansiyonu)

 
Memphis'te Ulusal Mimarlık Ödülleri Retrospektifi Sergisi Açıldı
 
ABD'nin Memphis kentinde, her yıl Mayıs ayında düzenlenen festival farklı bir ülkeyi konuk ediyor. 2008 yılında konuk ülke olan Türkiye için, Dış İşleri bakanlığı koordinatörlüğünde Türkiye kültürü üzerine birçok alanda kapsamlı bir hazırlık yürütüldü. Festivalin mimarlık bölümünün koordinatörü Mimarlar Odası idi. Festival kapsamında, 6 Mayıs 2008 tarihinde Amerikan Mimarlar Enstitüsü'nün (AIA) konuğu olarak Prof. Dr. Günhan Danışman, Türkiye mimarlığı üzerine bir sunum gerçekleştirdi. Festival kapsamında, Ulusal Mimarlık Ödülleri Retrospektifi 1988-2006 Sergisi, Memphis Cook Convention Center'da bir ay boyunca açık kaldı.
 
 
Tarihi Kentler Birliği Koruma Büyük Ödülü, Gaziantep'in Kültür Yolu Projesi'ne Verildi
 
Tarihî kentlerin yerel yönetimlerini biraraya getiren Tarihi Kentler Birliği, kentsel, kültürel ve doğal mirasın bir ortak miras anlayışıyla korunması ve yaşatılması amacıyla 2000 yılında kuruldu. 2001 yılından bu yana da, bugün sayıları 244'e ulaşmış bulunan üye belediyeler arasında, tarihî kent dokularını ve kültürel mirası koruma ve yaşatma doğrultusunda üretilen projeleri ve uygulamaları özendiren ve ödüllendiren bir yarışma düzenlemekte. "Proje" ve "Uygulama" başlıkları altında iki farklı kategoride düzenlenen Tarihi Kentler Birliği Özendirme Yarışması, tarihî, kentsel, arkeolojik, doğal değerlere ilişkin koruma bilincini yaygınlaştırmayı, koruma çalışmalarına nitelik kazandırmayı ilke ediniyor.
 
Kültürel birikim ve değerlerin, süreç içinde farklılaşan değerlerle bütünleşerek yaşanabilir çevreler yaratılmasını hedef alan ve her yıl büyük bir ivmeyle gelişen yarışmaya 2007 yılında, proje dalında 9, uygulama dalındaysa 19 belediye başvurdu. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen ve birçok sokak, meydan, çarşı ve 32 adet tescilli taşınmaz kültür varlığını kapsayan "Kültür Yolu Projesi", kentsel mekânın kültürel mirasla birlikte bütüncül bir yaklaşımla değerlendirmesi, geçmişten gelen kültürel birikimin geleceğe aktarılması açısından başarılı bir yaklaşım sergilemesi nedenleriyle Metin Sözen Koruma Büyük Ödülü'ne uygun görüldü. Göğüş Konağı çalışmaları Gaziantep Büyükşehir Belediyesi mimarları, Kale Çevresi düzenlemeleri Mehmet Alper, Kültür Yolu üzerindeki sokak cepheleri, kent mobilyaları, kentsel düzenlemeleri Timur Çelik, Bakırcılar Çarşısı çalışmaları Rıza Yılmaz tarafından yürütüldü. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkanı Dr. Asım Güzelbey, ödül törenindeki konuşmasında, ödülü, başta Mimarlar Odası olmak üzere Gaziantep'te birlikte çalıştıkları ortak akıl grubu adına aldığını belirtti.
 
Ödül alan diğer belediyeler ve proje müellifleri ise şöyle:
 
Proje Ödülleri

Amasra Belediyesi / Cenova Şatosu ve Cenova Armaları Müzesi, Bartın (Proje Müellifi: Metin Keskin)
Bursa Büyükşehir Belediyesi / Merinos Atatürk Kültür Merkezi Projesi, Bursa (Proje Müellifi: Cafer Bozkurt, Danışman: Hasan Şener)
İstanbul Büyükşehir Belediyesi / Eyüp Bahariye Mevlevihanesi Projesi, İstanbul (Proje Müellifleri: A. Engin Binoğlu, Nergis Binoğul, Danışmanlar: Baha Tanman, Can Binan)
Tarsus Belediyesi / Kubat Paşa Medresesi Projesi, Mersin (Proje Müellifi: Apaydın İnşaat, Özgür Genca)

 
Uygulama Ödülleri

Altındağ  Belediyesi / İnci ve Dutlu Sokakları Sağlıklaştırma Projesi, Ankara (Proje Müellifi: Önen Mimarlık)
Konak Belediyesi / Abacıoğlu Hanı Restorasyonu, İzmir
Osmangazi Belediyesi / Tuz Han Restorasyon Projesi ve Bizim Mahalle Projesi, Bursa (Proje Müellifi: Yavuz Selim Sepin)
Odunpazarı Belediyesi / Malhatun, Arif Bey, Işıklar, Koca Müftü Sokaklar Sağlıklaştırma Projesi, Eskişehir

 
Bu değerlendirmeler dışında kalan, ancak her biri üstün nitelikte proje ve uygulamalarıyla dikkat çeken Şehitkamil, Niksar, Talas, Kars, Bergama, Manisa, Uşak, Malazgirt, Kütahya, Çanakkale, Kadıköy, Şanlıurfa, Birgi, Develi belediyelerine de, kentlerinin kültürel değerlerinin korunup yaşatılmasına yaptıkları katkılarından dolayı "teşekkür belgesi" verildi.
 
 
Erken Cumhuriyet Mirası Üzerinden ‘Modern'i Konuşmak Çalıştayı Düzenleniyor
 
Mimarlar Odası Kayseri Şubesi, Mimarlık Haftası kapsamında, 6-10 Ekim 2008 tarihleri arasında, Kayseri'deki Erken Cumhuriyet Mirası üzerinden modernlik ve modernleşme çelişkisini tartışmaya açıyor. Bu kapsamda, Burak Asiliskender, Ali Cengizkan, Erbatur Çavuşoğlu, Emre Madran, Ebru Omay Polat, Yıldız Salman, Bülent Tanju, Uğur Tanyeli, Nilüfer Baturayoğlu Yöney'in "modernlik olgusu", "modernleşme süreci", "modern kent", "modern konut" ve "modern birey" gibi alt başlıklar altında düzenlenecek seminer-çalıştay ile biraraya getirilmesi amaçlanıyor. Atölyelere, Türkiye ve KKTC'deki mimarlık okullarının 3. ve 4. sınıf öğrencileri ile lisansüstü öğrencilerinin katılımları kabul edilecek. Ayrıca, Kayseri'deki mimarlar başta olmak üzere, ulusal çapta katılım bekleniyor. İlgilenen mimar ve mimarlık öğrencilerin 8 Eylül 2008 Pazartesi gününe kadar kısa özgeçmişleri ile kayserimodern@gmail.com adresine başvurmaları bekleniyor.
 
 
Esenboğa Yolu Üzerindeki Yapılara "Son Derece Estetik" Kaplama
 
Ankara Büyükşehir Belediyesi, Fen İşleri Daire Başkanlığı tarafından Esenboğa Yolu'na bakan Ankara Havalimanı'nından Aydınlıkevler Kavşağı'na kadarki mevcut yapıların cepheleri aynı malzeme, aynı renk ve aynı detaylar ile son derece niteliksiz bir görünüme büründü. Sadece yola bakan cephelere uygulanan klinker kil panel malzeme, estetik yoksunu detay ve renk seçimi ile birleşince, "kentsel tasarım" adına yapılmaması gerekenler için "iyi" bir örnek oluşturdu. Yapı cephelerine dilediği gibi müdahale eden belediyenin yapıların müellifleri ile iletişime geçilip geçilmediği konusunda ise herhangi bir açıklama yapılmıyor. Son zamanlarda yine bu yol üzerinde TOKİ uygulamaları (konutlar, okullar, camiler, büyük park düzenlemeleri) "kentsel dönüşüm" adı altında yürütülüyor. Dik yamaçlarda kademelenerek oturan tek katlı gecekonduların temizlenerek, en az 10 katlı yapıların, yüksek istinat duvarları ile arazi düzlenerek uygulandığı görülüyor. Gerek yeni yapı, gerekse bu türdeki cephe kaplamaları ile yeni bir "imaj" yaratılmaya çalışılan Protokol Yolu'ndaki çalışmaların, birkaç yıl içinde tümüyle tamamlanması öngörülüyor.
 
 
Kemeraltı Çarşısı Üst Örtü ve Kent Mobilyaları Ulusal Fikir Yarışması Sonuçlandı
 
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Tarihsel Çevre ve Kültür Varlıkları Müdürlüğü'nün düzenlediği fikir yarışması, 30 Temmuz 2008 tarihinde sonuçlandı. Jüri değerlendirmesi sonucunda 8 projeyi eşdeğer ödüle layık görüldü. Sergi açılışı, kolokyum ve ödül töreni, 6 Eylül 2008 tarihinde, İzmir Enternasyonal Fuarı 1/ B HOL salonunda yapılacak. Sergi, 14 Eylül 2008 tarihine kadar açık kalacak.
 
ÖDÜL
Hasan Cenk Dereli, Berke Debensason
 
ÖDÜL
İlknur Türkseven Doğrusoy, Özlem Arıtan, Tutku Didem Akyol Altun, İnci Uzun
Yardımcı: Hatice Sağlık

ÖDÜL
Deniz Dokgöz, Ferhat Hacıalibeyoğlu, Orhan Ersan
Yardımcılar: Turgut Şakiroğlu, Emrah Akpınar
 
ÖDÜL
Nesrin Kesgin, Meltem Bayram

ÖDÜL
Nigar Günizi Memlük, Murat Bektaş, Murat z. Memlük, Özge Özdemir,
Danışman: Yalçın Demir Memlük
Yardımcılar: Metehan Koyaş, Abdullah Akagündüz, Oya Memlük
 
ÖDÜL
Rivka Geron Schild, Mustafa Batu Kepekçioğlu
Danışmanlar: Hakan Çatalkaya, Vildan Ok, Ozan Soya
 
ÖDÜL
Serdar Uslubaş, Merih Feza Yıldırım, Güray Karabağlı

ÖDÜL
Erhan Vural, Hasan Sıtkı Gümüşsoy
Yardımcılar: Ozan Özdilek, Gökhan Kodalak
 
 
İBB Şehir Tiyatroları Beyoğlu Sahnesi Mimari Proje Yarışması Sonuçlandı
 
Beyoğlu Vergi Dairesi Binası ile Yeni Tiyatro Binasının entegrasyonun sağlanması amacıyla açılan yarışma, 28 Temmuz 2008 tarihinde sonuçlandı. Jüri değerlendirmesi sonucunda 3 ödül ve 5 mansiyon ödülü verildi.
 
1. Ödül
Işıl Gökçe, Duygu Demirtürk, Mehmet Emre Tuncel, Murat Çanakçı, Mükerrem Babaoğlu, Ahmet Hayri Dönmez
Danışmanlar: Füsun Atasoy Demiralp, Sabri Kutlay, Musa Dağ

2. Ödül
Rahmi Uysalkan, İbrahim Çelepöven, İbrahim Bakan, Gülay Mizan Yamanlı, Halide Candan Zülfikar
Yardımcılar: Esra Doğu, N. Cihan Poçan, İpek Saygılı, Muhammet Gürlesin
Danışmanlar: Nurgün Tamer Bayazıt, Mehmet Oskay, Berrin Yavuz

3. Ödül
Recep Anıl Binay, Tolga İltir, Gonca Koç, Esin Atçetir İncirkuş, Veli Bilen Ertunç
Yardımcılar: Volkan Can, Burcu Seba
Danışmanlar: Nuran Atabay, Feridun Öziş, Erdal Kara, Hüseyin Atabay, Ali Safi Öztürk

1. Mansiyon
Melike Altınışık, Feyza Çiloğlu, Ceyda Altınışık, Ender Edip Saygılı
Danışmanlar: İlknur Dayan, Mehtap Çelik, Neşe Yüğrük Akdağ
Yardımcılar: Samer Chamoun, Daniel Widrig

2. Mansiyon
Mehmet Baba, Mehmet Arman Güran, Ece Ceylan Baba, Hülya Ceylan, Dilek Erdem, Tahir Ferhat Ceylan, Alpay Adalı, Hüseyin Hami Erdem
Danışman: H. Temel Belek
Yardımcılar: Pınar Çağlayan, Dolunay Obruk, İsmail Sevimli, Nazan Kaya, Zeynep Gül Sökmen, Zeynep Özbek

3. Mansiyon
Mehmet Zafer Ünal, Recep Semizoğlu, Baran Yardımcı, H. Ferruh Yardımcı, H. Ayşegül Tekin, Sema Boyoğlu
Danışmanlar: Bike Ünal, Y. Taner Gültekin, Faruk Günhan, M. Oğuz Özce

4. Mansiyon
Fuat Şahinler, Orhan Şahinler, Nusret Suna, Seval Balcı, Şeyda Dilamer, Osman Sırrı Maro, Şükrü Kemal Suner, Mine Aşçıgil
Yardımcılar: Onur Sarıyıldız, Ali Yücel Doğan, Doruk Karagöz, Nurdan Gürlesin, Elif Aksaycan

5. Mansiyon
Coşkun Erkal, Filiz Erkal, Ömer Ozan Erkal
Danışman: Fuat Emre Erkal
Mimari Proje Yardımcıları: Seda Koçhisar, Gülşen Yıldırım, Atakan Palaşoğlu, Murat Karaca, E. Levent Aksaray, Mehmet Tunçer
Şehir Planlama Yardımcıları: Kamutay Türkoğlu, Ahmet Uzel, Belemir Dalokay Güzer, Simtaç Hocaoğlu
Peyzaj Mimarlığı Yardımcıları: Murat Kaan Şalcıgil, Abdullah Bilgin, Kemal Güravşar, Umut Şumnu
 
 
Fethiye Belediyesi Alışveriş ve Yaşam Merkezi Ulusal Mimari Proje Yarışması Sonuçlandı
 
Fethiye Belediyesi tarafından açılan yarışma, 24 Haziran 2008 tarihinde sonuçlandı. Jüri değerlendirmesi sonucunda 3 ödül, 5 mansiyon, 5 satınalma ödülü verildi.
 
1. Ödül
Süleyman Akkaş, Ahmet Çorapçıoğlu, Ali Çalışkan, Nihal Şenkaya Akkaş
Yardımcı: Semih Arslan
2. Ödül
Hakan Bağcı
Nazlı Tınastepe

3. Ödül
Korhan Torcu, Ali Akarsu
Yardımcılar: Hande Bağcık, Mehmet Vaizoğlu, Begüm Alyemiş

1. Mansiyon
Miray Başaran, Ufuk Berberoğlu, Beril Serbes

2. Mansiyon
M. Ziya İmren, M. Şefik Yasavul
Yardımcı: Ergün Özyörük

3. Mansiyon
Emine Didem Durakbaşa, Ömer Selçuk Baz
Yardımcılar: Emine Seda Köseer, İpek Saygılı, Mehmet Cihan Poçan

4. Mansiyon
Nimet Aydın  
Yardımcılar: Ebru Öztürk, Ali Düzdağ, Mevlüde Gervan, Kezban Düzdağ, Seda Aydın, Tuğrul Büyüköken, Hamide Yiğit

5. Mansiyon
Serdar Uslubaş, Merih Feza Yıldırım, Ramazan Avcı

Satınalma
Burak Pelenk
Yardımcı: Seda Kurt

Satınalma
Recep Üstün, Berna Üstün, Coşkun Üreyen
Yardımcılar: Ömer Faruk Altunal, Cem Şahin, Hande Asar, Tuba Gökmen, Ayşen Eyüboğlu, Ayışığı Saltık Buğra

Satınalma
Mehmet Zafer Ünal
Danışmanlar: Bike Ünal, Recep Semizoğlu

Satınalma
Umut İyigün, Murat Aksu  
Yardımcılar: Gamze İyigün, Damla Ünal, Ayşe Mutlu, Muhammed Hocamkulov, Yasemin Kaya

Satınalma

Işık Gürel Keskinler, Hüseyin Karakaş
Yardımcı: Nihan Muş
 
 
Dışişleri Bakanlığı Kongre Merkezi Binası Mimari Proje Yarışması Sonuçlandı
 
Bayındırlık ve İskân Bakanlığı tarafından açılan yarışma 10 Temmuz 2008 tarihinde sonuçlandı. 3 ödül ve 5 mansiyon, jüri üyeleri Doğan Hasol, M. Özgür Ecevit, Adnan Aksu, S. Yılmaz Küçük ve Özhan Akay tarafında ödüle layık bulundu
 
1. Ödül
Orhan Ersan
2. Ödül
Cem Açıkkol
3. Ödül
Servet Gümüş
1. Mansiyon
İsmail Karatay, Barış Demir
2. Mansiyon
Hasan Özbay, C. Baran İdil, Aslı Özbay, A. Tamer Başbuğ
3. Mansiyon
Özgür Bingöl, İlke Barka, Emre Savga, Tuba Bilgiç, Berna Göl
4. Mansiyon
Nazlı Tınastepe, Hakan Bağcı
5. Mansiyon
Recep Semizoğlu, Mehmet Zafer Ünal, Baran Yardımcı
 
 
 
 

Bu icerik 6659 defa görüntülenmiştir.