343
EYLÜL-EKİM 2008
 
MİMARLIK’tan

MİMARLIK DÜNYASINDAN

DOSYA: UIA 2008 TORİNO: Mimarlığı Aktarmanın Yolları Üretilebildi mi?

KONGRE OTURUMLARINDAN

  • Küreselleşme
    Gaetan Siew
    UIA Eski Başkanı

    İngilizceden çeviren: Aydan Erim

MİMARLIK MÜZESİNE DOĞRU
İNGİLİZCE ÖZET / ENGLISH SUMMARY
TÜRKÇE ÖZET
YAYINLAR



KÜNYE
DOSYA: UIA 2008 TORİNO: Mimarlığı Aktarmanın Yolları Üretilebildi mi?

UIA 2008 Torino Kongresi ve Genel Kurulu: Neler Oldu, Neler Tartışıldı?

N. Müge Cengizkan

İtalya her mimarın görmesi gereken bir ülke. Torino, mimarlık tarihine damgasını vurmuş fazla sayıda yapı ve çevre barındırmasa da, İtalyan mimarlığının ve kent dokusunun tipik ögelerini içeriyor. Mimarlar tarafından en bilineni, UIA 2008 Torino Kongresi'nin hemen tüm etkinliklerini barındıran, 20. yüzyıl modern mimarlığının önemli yapılarından biri olan FIAT Lingotto. Katılımcı sayısının oldukça fazla olduğu kongrede, resmî verilere göre toplamda 9.106 kişinin (7.493 kayıt, 1.613 serbest geçiş) kayıt yaptırdığı ve katılımcı profilinin şöyle gerçekleştiği bildirildi: 4.926 mimar (% 65), 1.868 öğrenci (% 25), 699 refakatçi (% 9). Kongreye, tüm iyi niyetli çabalara rağmen organizasyon sorunları hakim olurken; genel kurula, yeni dönem UIA yönetimi seçimlerinin bir gün öncesi iki başkan adayından biri olan İtalyan Giancarlo Ius'un beklenmedik ölümü damgasını vurdu.

 

HAYALKIRIKLIĞI YARATAN BİR KONGRE AÇILIŞI

 

Kongre, 29 Haziran 2008 tarihinde, Torino'nun 300 yıllık bahçeleri ile ünlü Royal Palace of Venaria Reale'de, Kongre Başkanı Riccardo Bedrone, UIA Başkanı Gaetan Siew, Piemonte Bölge Başkanı Mercedes Bresso, Torino Valisi Sergio Chiamparino, Torino Belediye Başkanı Antonio Saitta ve Mimarlar, Şehir Plancılar ve İtalyan Peyzaj Mimarları Odası Başkanı Raffaele Sirica'nın konuşmaları ile resmî olarak başladı. Açılış töreninin başında yağan yoğun yağmur, İtalyanca yapılan açılış konuşmalarının diğer dillere çevrilmemesi ve oturma-yeme-içme ünitelerinin eksikliği nedeniyle hazırlıksız yakalanan organizasyon, töreni olumsuz yönde etkiledi. Uluslararası mimarlık kamuoyu için yaratılan buluşma ortamı ve mekânın niteliği, açılışa katılan 2 bin katılımcı açısından yine de orada bulunmak için iyi bir neden oluşturdu.

 

FIAT LİNGOTTO'DA TURLAMAK


Dört gün süren kongre, dünyanın modern mimarlık ve endüstri mimarlığı tarihine damgasını vurmuş yapılarından biri olan FIAT'ın (Fabbrica Italiana Automobili Torino) Lingotto fabrikasında gerçekleşti. 1920'lerde mühendis Metté Trucco tarafından tasarlanmış, 1983 yılında üretim biçimlerindeki değişimle birlikte kullanım dışı kalmış ve 1990'larda Renzo Piano tarafından yenilenmiş olan 246.000 m²'lik bir yapı şu anda çok amaçlı merkez olarak kullanılıyor. Lingotto, endüstri mirasının yeniden kullanımı ve kentsel yeniden canlandırma açısından ilginç bir örnek oluşturuyor. Yapının en özgün yanı, çatısında her türlü aracın test sürüşünün yapıldığı, farklı eğimler barındıran bir pistin bulunması. Çatının merkezî noktasına, yine Piano tarafından cam bir balon ile bir helikopter pisti yerleştirilmiş. (1)  Fakat, Dünya Mimarlık Kongresi gibi mimar katılımcıların kenti ve mekânı meraklı gözlerle taradığı böyle bir etkinlikte, çatıdaki piste çıkmanın yasaklanması büyük bir düşüncesizlik olarak görülmeli. Kongreye giderken beklentiler, özellikle bu mekânı yaşatmak üzere birçok etkinliğin buraya taşınacağı yönünde idi. Fakat, genel kurulun son günü gelecekteki UIA Kongresi'nin yapılacağı Durban kentinin resepsiyonu için sınırlı sayıda katılımcıya açılan pistin bir mimarlık kongresinin jeneratör mekânı olarak kullanılmaması ve ancak randevu alarak gruplarla gezilebilmesi tüm katılımcılarda hayalkırıklığı yarattı.

 

ÇOK SAYIDA DAVETLİ, AZ SAYIDA BİLDİRİ SAHİBİ KONUŞMACI

 

Uluslararası bildiri çağrısı ile gelen 642 bildiri özeti arasından Kongre Bilim Kurulu 36 bildiriyi sunuma değer buldu: Yunanistan'dan 6, Türkiye'den 5, İran'dan 5, İtalya'dan 4, ABD'den 3, Çin'den 2, Japonya'dan 2, Güney Afrika'dan 1, Rusya'dan 1, Polonya'dan 1, Almanya'dan 1, Romanya'dan 1, İspanya'dan 1, İngiltere'den 1, Arjantin'den 1, Brezilya'dan 1. "Kültür", "Demokrasi", "Umut" temaları altında toplanan bildiriler, her gün bir tema ele alınarak 3 gün içinde aynı başlıklı oturumlarda sunuldular.(2)

 
Kongrede yer alan ana konuşmacılar ise sunumlarını Lingotto'nun ana salonunda ve Lingotto'nun hemen yakınındaki Palavela'da gerçekleştirdiler: Kengo Kuma, Massimiliano Fuksas, Mathias Klotz, Peter Eisenman, Dominique Perrault, Terunobu Fujimori, 2008 yılı UIA Altın Madalyası Sahibi Teodoro Gonzalez de Léon ve 2006 Barış Ödülü Sahibi Muhammad Yunus, ana konuşmacılar olarak yoğun ilgi gördüler.
 
Kongrenin ana omurgasını, "Konuşmalar", "Özel Etkinlikler", "Özel Oturumlar", "Yaşayan Mekân", "Ana Konuşmacılar" gibi tanımlarla ayrıştırılan paralel oturumlar oluşturdu. Mimarlık alanı için önemli ve heyecan verici oturumların olduğu kongrede, kongrenin yapıldığı ülkeden konuşmacıların ve katılımcıların daha fazla sayıda olması, İtalyanca ağırlıklı sunum ve tartışmaların daha yoğun biçimde yer almasına neden oldu ve ortak bir dil yaratılmasında bazı sorunlar yarattı.
 
Lingotto mekânlarına dağılan ana oturumlar şunlardı:
 
30 HAZİRAN 2008

Çağdaş Mimarlığın Dili
Yaratıcılık ve Meslek
20. Yüzyıl Mirası: Kültürel Değişim Mimarisi
Mimarlık ve Bağlam
Genç Mimarlık
Endüstriyel Kenti Aktarmak
Mimarlığın Kültürleri
Anlamayı Öğrenmek: Mimarlığı ve Kenti Öğretmek
Medya Olarak Arşivler
Peyzajı Aktarmak
Bir Bina Yaşamınızı Değiştirebilir mi?
Mimarlık ve Mimarlık Dergileri
Genç Mimarlar Birlikleri Forumu
Refah Projesi
Yumuşak-Taş Taş Origamisi
Malzeme Yaratıcılıkla Buluşuyor
Modernitenin Yaşayan Dünya Mirası
Okul + Forumu
Spor ve Boş Zaman Sunumu
Yedi Yansıma Grubu İşleri
Küresel Bağlamda Modern Mimarlık: Çağdaş Politika ve Kültür Bağlamında Kentsel Modern Mimarlık Örnekleri
UIA II. Bölge "Geleceğe Giden Yol"
Kökler ve Mimarlık
Kıyı Mimarlığı: Fellini'den Yıldız Mimarlara

 
1 TEMMUZ 2008

Proje, Uzlaşma ve Karar
Krizde Kentler ve Mimarlığın Umudu
Mimarlık ve İletişim
Benim Arka Bahçemde Değil: Arazi Dönüşümü Üstüne Diyalektikler, Diyalog ve Çatışma
Slum[e]scape
Dünya Çapında Kent Merkezleri
Kütüphaneler: Kültür ve Demokrasi için Yeni Katalizörler
Mimarlık ve Ekonomi: Ekonomik Değer Yaratıcısı Olarak Mimari İletişim
Oradan Oraya: Mimarlık ve Hareketlilik Alanları
Mimarla Birlikte Çalışmak: Hangi Kimlik?
Concerto Atölyesi
Ejder ve Dağ: Fenestrelle Kalesi için Uluslararası Fikir Yarışması
Alüminyum ve Mimarlık
İspanyol Mimarlığı 2008
Afrika Forumu: Eski Coğrafya... Keşfedilmiş Bölgeler...
Sessiz Sanat Konuşabilir: Ruhani Yerlerin 21. Yüzyıl Kentlileri için Rolü
Uluslararası Mimarlık Örgütleri Forumu
Uluslararası Mimarlık Örgütleri Atölyesi
Habitatı Aktarmak
Mimarlığı Çocuklara Aktarmak: Geleceği Çocuklarımız İnşa Edecek
Arada Kentler, Kentleşme ve Gelişme
Mimarın Rolü
Doğu Avrupa'da Yeni Yoksulluk
Ulusal Yarışmalar: Yeni Deneyimler, Gelecek Olasılıklar
Bugünün Mimari Kalitesi
Sürdürülebilir Gelişim: Kuşaklararası Diyalog
Pratikte ve Eğitimde Herkes için Mimarlık
Mimarlık Herkes İçin

 
2 TEMMUZ 2008

Hayal Etme Tekniği
Gelecek için İnşa Etmek
Sürdürülebilir Kentleri Aktarmak
Geleceğin Peyzajı
Yönetimsel Araçlar
Daha İyi Bir Gelecek için Yenilikçi Malzemeler, Sistemler ve Teknikler
Genç İtalyan Mimarlar
Sık Rastlanan Teknolojiden İnsan Bağlamına
Sürdürülebilir Yapılar, Yüksek Yapıların Rolü
Konut Mimarisinde Yenilikçi İletişim: Brezilya, Çin, Hindistan, Polonya ve İngiltere'den Örnekler
Sanatla Büyümek: Üçüncü Milenyum Kenti için Mimarlık ve İşletmeler
Sürdürülebilir Kentler ve Belediye Başkanlarının Anlaşmaları
Uzman Bilgisi: Yazılım Uyumu
Dikey Moskova
Fotoğraf Üzerinden Mimarlığı Aktarmak
GTT Uluslararası Fikir Yarışması
Archiprix İtalya Ödül Töreni
Eşzamanlı Yorumla Konferans Tesisleri Tasarımı ve İnşası
Gelecek için UIA
ARES Yarışması Yuvarlak Masa Toplantısı, Ödülleri, Ödül Töreni
UIA WP Ares Oturumu: Etkinlikler, Aktiviteler ve Gelecek Umudu
Su Kıyısı Turizmi Planlaması ve İdaresi
Güneş Enerjisi ve Batı Afrika'da Uygulanması
IV. Bölgede Küresel Akımlar Bölgesel Akımlara Karşı
Güncellenmiş Mimarlığı Aktarmak
Evrensel ve Kapsamlı Tasarım: Herkes için Mimarlığa Doğru
Yeşil Yapı Afrika
Sürdürülebilir bir Gelecek için Mimarlık
UIA WP Ruhani Yerler: Torino Kongresi Katılımcıları için Açık Buluşma

 
3 TEMMUZ 2008

Mimarlık Herkes İçindir
UIA Şirket Ortakları Konferansı: Bir Mimar Bir Yapı

 
TÜRKİYE'DEN KATILIMCILARIN BİLDİRİLERİ
 
Resmî duyurularda, Kongre Bilim Kurulu'nun seçtiği 36 bildiriden 5'inin Türkiye'den katılımcılara ait olduğu söylense de, Türk katılımcılara ait 6 bildiri bulunmaktaydı. Bu bildiriler ve içerikleri şöyle:
 
Serpil Özaloğlu'nun "Katılımcı Mimarlık: Nereye Kadar?" başlıklı makalesi, 2005 yılında gerçekleştirilen ve kentsel alanlardaki düşük gelir grubundan çocukları hedef alan "Çocuk Çekim Merkezi" projesinin uygulama aşamasında karşılaştığı güçlükler tartışılıyor. Katılımcı bir süreçle çocukları kent yaşamına katmayı hedefleyen Çocuk Çekim Merkezi projesinde, görevlilerin isteksizliği, bölge sakinlerinin aktif katılım göstermekten çekinmesi gibi nedenlerle istenilen sonuca ulaşılamadığına değinilen makale, katılımcı sürecin gerçekte ne olduğunu, bu konuda mimarın sorumluluğunun nerede başlayıp nerede bittiğini sorguluyor. (Kategori: Demokrasi)
Pınar Engincan Bol'un "Türkiye'de Konut Politikaları" üzerine makalesi, Türkiye'de sağlıklı konut politikaları üretmenin yolunun "sosyal politika", "tasarım politikaları" ve "kaynak yönetimi politikaları" gibi unsurların birbirleriyle eşgüdümlü çalışılmasını vurgulayarak, Türkiye'de bu konulardaki eksikliklere dikkat çekiyor. Ülkedeki konut üretiminin dörtte birini elinde bulunduran TOKİ'nin benimsediği "nasıl olursa olsun olabildiğince hızlı" üretim politikalarının sağlıksızlığından bahsedilen makalede, konut üretiminde amacın kentsel alanların özenle çalışılarak sağlıklı ve yaşanabilir mekânlar üretmek olması gerektiği vurgulanıyor. (Kategori: Demokrasi)
 
Selen Durak'ın "Mimaride İnsan-Odaklı Yaklaşım: Yerleşimlerde Çeşitlilik, Eşitlik ve İnsan Hakları Kaygısı" başlıklı makalesinde, mimarlık mesleğinde insan haklarının teşvik edilmesi ve mimari tasarım aracılığıyla konutlardaki hayat standartlarının yükseltilmesini ele alınıyor. Mimarlıkta insan haklarının gerçekleştirilmesi, yaşam standartlarının yükseltilmesi ve seçeneklerin artırılmasını kapsayan insani gelişim yaklaşımının benimsenmesinin önemi vurgulanıyor. Mimarlar arasında bu konudaki farkındalığın artırılarak çeşitlilik, eşitlik ve insan hakları girdilerinin de tasarımlarına dâhil edilmesini sağlamanın daha sağlıklı çevreler için kaçınılmaz olduğu belirtiliyor. (Kategori: Demokrasi)
 
Meltem Sarul'un "Toprak Örtülü Evler" başlıklı makalesinde, konvansiyonel konut mimarlığına bir alternatif olarak toprakla örtülü evler sunuluyor; bu tip evlerin çeşitleri, kent kapsamında kullanımları ve avantajları detaylı biçimde anlatılıyor. Dış kabuğunun yarısı veya daha fazlası toprak altında bulunan bu evler ısı kaybının önlenmesi, verimli arazi kullanımı, doğal çevrenin korunması ve daha çok açık alan yaratılması gibi avantajlara sahip. Ayrıca, bu tip konutların kullanımının kent planlaması ölçeğine de yeni bir boyut kazandıracağı vurgulanıyor. (Kategori: Umut)
 
Nilüfer Taş'ın "Türkiye'de Deprem Sonrası Konut Üretimi" başlıklı makalesi, deprem sonrası fiziksel, ruhsal, sosyal ve ekonomik açılardan hasar görmüş insanlar için konut üretimini ele alıyor. Bu alanlarda sürdürülebilir kentsel gelişimin sağlanabilmesi için sadece fiziksel değil aynı zamanda sosyo-kültürel gereksinimlerin de karşılanması gerektiğinin altını çiziyor. Fiziksel gereksinimler, "yüksek yaşam kalitesi", "optimum kentsel yoğunluk" ve "en az enerji ve kaynak tüketimi" iken, sosyo-kültürel gereksinimler, "eşitlik ve demokrasi", "gelişim etiği", "çevre ve sürdürülebilirlik sorumluluğu" alt başlıklarında inceleniyor. Bu bilgiler ışığında 17 Ağustos 1999 depremi sonrası üretilen konutlar irdeleniyor. (Kategori: Umut, Alt Kategori: Mimarlık ve Gelecek)
 
Özge Yalçıner Ercoşkun'un "Kendi Kendine Yeterli Yerleşimleri Aktarmak: Türkiye, Gazipaşa Üzerine Bir Çalışma" başlıklı makalesi, yerel ölçekte gerçekleştirilmiş bir alan çalışmasının üzerinden Antalya'nın Gazipaşa ilçesi için yiyecek ve enerji tüketiminde kendi kendine yeterlilik kriterleri tartışılıyor, bu konularda örnek teşkil edecek bir yapılanma planı yaratmayı hedefliyor. "Kendi kendine yeterlilik" kavramının teorik çerçevesi ve dünya üzerindeki örnekleri aktarıldıktan sonra, Gazipaşa özelindeki çalışma irdeleniyor.
 
DİĞER ÜLKELERDEN BİLDİRİLER
 
Diğer ülkelerden katılımcılar da, "kültür", "demokrasi", "umut" başlıkları altında bildiriler sundular. Genel bir çerçeve çizmesi için, bildiri başlıkları şöyle yer aldı:
 
"KÜLTÜR" TEMALI BİLDİRİLER
 

Transplantasyon Kent ve Mimari İmajları: Bir Arap Körfez Bölgesi Alan Çalışması / Azza Eleishe (Suudi Arabistan)
Görünmezi Korumak? Dünya Mirası Icheri Sheher Bölgesi Yönetim Planı için Gerçekleştirilmiş ve Gerçekleştirilmemiş Fırsatlar / Andrey Ivanov (Rusya Federasyonu)
Paralel Kentler-Bulunmuş Kentler / Prodromos Nikiforidis (Yunanistan)
Sürdürülebilirlikte Yerel Liderler: Ülkemiz Toplumunda Yeşil Binalar Üzerine Bir Çalışma / Brooks Rainwater (ABD)
Güney Afrika Kimlik ve Muhalefetinin Bir İfadesi Olarak Mimarlık / Christo Vosloo (Güney Afrika)
Endüstriyel Miras, Kültürel Değişim ve Kentsel Yenileme / Heike Oevermann (Almanya)
Bölgesel Mimari Değerleri Aktarmak / Ciotoiu Iuliana (Romanya)
Yenilenmiş Bina, Onu Yenilemek için Yaratılmış Ağlardan Daha mı Önemlidir? Zhang Guangwei (Japonya)
Çocuklar için Okulda Mimarlık Eğitim Programı / Jennifer Masengarb (ABD)
Ekolojik Paradigmanın "Diğer"ini Tasarlamak / Marco Bovati (İtalya)
İran Çağdaş Mimarisinde Kimlik Araştırması / Maziar Memar (İran)
Anlatan Yerler: Kentsel Gelişimlerde Tarihî ve Kültürel Mirası Aktarmak / Michal Stangel (Polonya)
Sanal İletişimle Mimarlığın Mutasyonu / Mónica Inés Fernández (Arjantin)
Kültürel Miras ve Arkeolojik Alanların Korunmasındaki Gelişmeler, Çin'deki Mogao Mağaraları Üzerine Bir Fizibilite Çalışması / Li Wenhong (Çin Halk Cumhuriyeti)
24 Saat Kent ve Kentsel Mekânlardan Faydalanmak için Kültürel Tarzlar, Dinsel Bir Metropoliten Deneyim: Mashad Kenti / Navid Saeidirezvani (İran)
Masouleh, Bir İran Köyü: Eşsiz Mimarlığın Yeşil Betimi / Negar Khalili Motlagh (İran)
"Jenerik Kent" ve Yansıtıcı Kentçilik: Eylemsel Araçlar ve Spekülatif Teoriler / Nancy Clark (ABD)
Mimari Fotoğraf: İmgelemi Sağlamlaştıran Kültürel Miras / Medez Patricia (Arjantin)
Modernizm ve Hindistan ve Brezilya'daki Bioklimatik Rotası: 21. Yüzyılda Chandigarh ve Brezilya'yı Yeniden Ziyaret Etmek / Rosangela Tenorio (Yeni Zelanda)
Mimarlığı Estetik Evrim Yolundan Saptıran, Mimarlığın Sanallığına İtimat / Saleh Masoumi Varaki (İran)
Eski Bir Sokakta Kayıp Mekânları Yeniden Üretmek / Shiva Shadravan (İran)

 
"UMUT" TEMALI BİLDİRİLER
 
·          Performans Güdümlü Tasarım: Yeni Bir Mimarlık Uygulamasına Doğru / Alberto Cavallero (ABD)
·          Kış Olimpiyat Oyunları için Olimpik Köy: Granada 2010 Araştırması / Angel Fernandez Avidad (İspanya)
·          Çocuklar için Kentsel Planlama Kurallarının Derlemesi / Farzaneh Habibi (İran)
·          Metropoliten Park Kavramının Ötesi / Stylianos Giamarelos (Yunanistan)
·          İklime, Ekolojik Kentsel Tasarım Yanıtı: Çin'deki Kuzey Kış Kentleri Örnekleri / Hong Leng (Çin Halk Cumhuriyeti)
·          (Peyzaj) Mimari Yanılsamalar? / Fili Iliopoulou (Yunanistan)
·          Keşifsel Kentsellik: Yoğunluk ve Sürdürülebilirlik için Tasarım Araştırmaları / Jonathan Kendall (ABD)
·          Kentsel Açık Alanlarda Akustik Tasarımın Kolektif Değerlendirmesi / Lei Yu (İngiltere)
·          Dijital Haritacılık: Küresel ve Yerel Ağları Haritalamak / Magdalini Eleni Pantazi (ABD)
·          Doğadan Bir Ders: Sürdürülebilirlik (Kaos Teorisinden Yola Çıkan Yeni Bir Tasarım Metodolojisi) / Sanaz Eftekharzadeh (İran)
·          Aşırı Yüksek Konut Kullanıcılarında Çevresel Bilişi Anlamak / Yamada Satoshi (Japonya)
·          Çocuklar için Eğitici Bir Ortam ve İmge Yapımı Olarak Kentsel Mekân Kompozisyonu Araştırması / Setsuko Ouchi (Japonya)
 
 
"DEMOKRASİ" TEMALI BİLDİRİLER
 

Konutla ilgili Olağanüstü Bir Durumda Halk Katılımı / Alberto Giacardi (İtalya)
Mimarlık ve Toplum: Akademi'nin Sosyal Rolü / Ana Carolina Pellegrini (Brezilya)
"VIE::BRA IN_FLUX": Kentsel Organizasyon için Kentsel Stratejiler ve Yeni Modeller / Anastasia Tzaka (Yunanistan)
Çokfonksiyonlu Bina ve Kent Arasındaki Geçirimlilik: Demokratik Bir Alanı Aktarmak / Giselle Dziura (Brezilya)
"İnsancıl Mimarlık" Kaynak, Ağ ve İyi Uygulamalar Araştırması / Ioanna Symeonidou (Yunanistan)
Tahran'da Devrim Öncesi ve Sonrası Nirengi Noktalarının Dekonstrüksiyonu / Morteza Mirgholami (Avustralya)
Demokrasi Gelişiminde Yarı-Kamusal Alanların Önemini Tanımlamak: Örneklem Alanı İran / Maryam Nouri (İran)
Arazi Kullanımını Dikkate Alan Kentsel Yenileme / Ricardo Asin (Arjantin)
Katılımcı Projeler ve Süreçler: Yeni Deneysel Metodoloji ve Uygulamalar / Milena De Matteis (İtalya)
Dövüş Üzerinden Şehircilik / Paweł Grodzicki (Polonya)
Mimarlık Nerede Oturur? Kitle İletişim Çağında Mimari Temsilin Rolü / Mahmudul Anwar Riyaad (Bangladeş)
Brezilya, Rio de Janerio, Favelas'ta Konut Gelişimleri: Herkes için Konut Kalitesini Sağlama Yolu Olarak Mimar / Solange Carvalho (Brezilya)
Smonti ve Rimonti: Monti Bölgesinde Vatandaşlık Hareketleri / Viviana Petrucci (İtalya)
Çin'de Süren Tıp Reformunun Hastane Tasarımı Üzerine Olası Etkileri / Xiangqun Yang (Çin Halk Cumhuriyeti)
Üst Derece Konutlarda Komşuluk İlişkisi Alanı Üzerine Araştırma / Zhang Mingli (Çin Halk Cumhuriyeti)

 
BAŞARILI BİR GAZETE: IL GIORNALE DELL'ARCHITETTURA
 
Kongre süresince günlük özel sayılar yayımlayan Il Giornale dell'Architettura gazetesi, kongrenin ve kente yayılan etkinliklerin nabzını en iyi tutan yegane "haberleşme" ortamıydı. 2002 yılından beri yayımlanmakta olan Torino merkezli derginin Londra, Venedik ve New York'ta da ofisleri bulunuyor. Organizasyondaki bilgilendirme ve yönlendirme eksikliklerini, katılımcılar, İngilizce olarak yayımlanan gazete ile gidermeye çalıştılar. Hergün farklı disiplinlerden bir kişinin başyazısı, köşe yazıları, etkin takvimleri, bir gün öncesinin etkinliklerinden yorumlar, sergi açılışları, arki-katürler, gazetenin içeriğini oluşturuyordu.
 
UIA 2008 ALTIN MADALYASI TEODORO GONZALEZ DE LEON'A VERİLDİ 
 
UIA 2008 Altın Madalyası, Meksikalı Mimar Teodoro Gonzalez de Leon'a verildi. De Leon ödülünü UIA 2008 Torino Kongresi sırasında, 2 Temmuz 2008'de yapılan ödül töreninde aldı. UIA Başkanı Gaëtan Siew, de Leon için şunları söyledi: "UIA, bu madalyayla, bir dönemi, onun toplumsal gerçekliğini, kültürünü ve geleneklerini yansıtan bir mimarlığın gerçekleşmesine adanan bir yaşam boyu çalışmayı vurgulamakta ve onurlandırmaktadır. Teodoro Gonzalez de Leon'un çalışmaları, sürekli yenilenen, zenginleşen ve yorumlanan bir dağarcıkla modern mimarlık hareketinin bir parçasıdır. Mimarisi olumlu anlamda anıtsal olup, malzeme, ışık ve dokunun ustalıklı kullanımı eserlerine hem kentsel, hem kırsal bağlamda özel bir duruş sergilemektedir."
 
TORİNO'NUN DÖRT BİR YANI SERGİ
 
Lingotto'nun ana sergi salonunun yanısıra, Torino'nun meydanlarında, kentteki önemli yapılarda ve sanat galerilerinde birçok sergi açıldı. Bu sergilerden birkaçı gerçekten görmeye değerdi.
 
"Gelişen Madrid: Sosyal Konut Üretmek"
Torino Bölgesel Doğa Bilimleri Müzesi, Madrid'de son 25 yıldır üretilen bellibaşlı sosyal konut projeleri sergisine evsahipliği yaptı. Alessandro Allemandi Mirò ve Manu Rubio'nun geliştirdiği fikirle, Dario Gazapo ve Gerardo Mingo'nun küratörlüğünü yaptığı sergi, Madrid Belediyesi'nin şirketi olan Empresa Municipal vivienda y suelo (EMVS) tarafından kent içinde düşük gelir grupları için geliştirilen konutlara odaklanıyordu. EMVS, özellikle Avrupa'da yenilikçi konutlar üretilen Avrupa Birliği projelerine attığı imza ile tanınıyor. Gerek İspanyol, gerekse yabancı mimarlar / mimarlık büroları tarafından geliştirilen bu konut projeleri düşük gelir grupları için geliştirilse bile, içinde fikri ve tasarımı nasıl barındırabileceğinin örneklerini sergilemesi bakımından önemli görünüyordu. Genelde, üretilen bu kent içi konutların referanslarının "kentsellik" üzerinden kurgulandığı; insan ölçeği ve habitatı ikincil bir girdi olarak kullandığı gözlemleniyordu. Sergileme tasarımı, fikir açısından net, sunum tekniği açısından başarılıydı. Torino Kongresi'nde en görmeye değer sergilerden biriydi.
 
"Oscar Niemeyer: Bir Yüzyıl"
Bastioni delle Porte Palatine'deki yeşil peyzajın altına gömülü geniş sergi mekânı, gerek Mimarlık Kongresi, gerekse Torino Dünya Tasarım Başkenti kapsamında açılan birkaç sergiye evsahipliği yapıyordu. Bu sergilerden en kapsamlısı, küratörlüğünü Guido Lagana ve Marcus Lontra'nın yaptığı Brezilyalı mimar Oscar Niemeyer'in mesleki üretimlerine ilişkin sergiydi. 2007'de 100. yaşına giren ve yarattığı heykelsi formlarla tanınan mimarın eserleri, herkesçe bilinen eskizlerinden özgün çizimlerine, önemli yapıtlarının basit formlara indirgenmiş maketlerinden mimarla uzun bir söyleşi gösterimine zengin bir temsil ortamı kuruyordu. İçinde yaraldığı mekânla bütünleşen kronolojik sergide, mimarın ürünlerine ilişkin şu temalar vurgulanıyordu: Özgürlük, formun organik bütünlüğü, modern Brezilya mimarlığı, diktatörlük yıllarının sosyal sorumluluğu...
 
"Mimarların Şekillendirdiği Kent: Carlo Promis - Mimarlığı Öğretmek"
"Mimarların Şekillendirdiği Kent" üst başlıklı, Torino'ya başkent kimliği kazandıran beş mimara adanan beş farklı sergi hazırlanmıştı. Tarihî kent merkezinde bulunan Biblioteca Reale'nin mahzeninde, oldukça küçük bir mekânda açılan "Carlo Promis: Mimarlığı Öğretmek" sergisi, sergiden önce, içinden geçilen mekânlarla insanı heyecanlandırıyordu. Oldukça dar ve uzun bir dikdörtgen plana sahip olan kütüphanenin yüksek hacmi tonoz bir örtü ile sonlanıyor, bir "kitap tapınağı" gibi insanı sarıyordu. Sergi mekânına ulaşmak için tüm mekânı boydan boya katediliyor, daracık bir kapıdan, dar bir merdivenle birkaç kat yeraltına inerek küçük ama inzivai sessizlikteki salona ulaşılıyor. Mekânın farklı duyularla algılandığı tüm bu güzergahın sonunda ulaşılan serginin "mimarlığı öğretmek" üzerine olması tesadüf mü bilinmez ama iyi bir seçim olduğu söylenebilir. Diğer dört sergi ile bütünleşik olarak düşünüldüğünde, sergi içeriği, oldukça tatmin edici. Sergi, ilk defa kamuoyu ile paylaşılan özgün belge ve kitapları içeriyordu.
 
"7 Tepe, 7 Mimar"
Türkiye'den Dünya Mimarlık Topluluğu'nun (World Architecture Community) düzenlediği bir sergi de tarihî kent merkezindeki bir sanat galerisi olarak kullanılan Palazzo Bertalazone di San Fermo'da izleyicisi ile buluştu. Mekânı ile örtüşen sergide, "7 tepeli kent" İstanbul'dan 7 mimarın - Emre Arolat, Can Çinici, Mehmet Kütükçüoğlu, Şevki Pekin, Nevzat Sayın, Melkan ve Murat Tabanlıoğlu, Han Tümertekin- yapı ve projeleri, kendileri tarafından tasarlanan kurgularıyla birbirine eklemlenen 7 odada sergilendi. Farklı sergileme olanaklarının kullanıldığı 7 serginin en ilgi çekici bölümleri Emre Arolat ve Şevki Pekin tarafından kurgulanmıştı. Türkiyeli izleyiciye yeni bir içerik sunmayan sergi, mimar ve fotoğrafçı Sıtkı Kösemen'in İstanbul'un sosyal yapısına ilişkin fotoğrafları ile desteklenmişti. Kentte açılan sergiler içerisinde, mekânla bütünleşmesi ve birkaç özgün sunum ile diğer sergilerden ayrışıyordu.
 
"Pekin 2008: Olimpiyat Mimarlığını Yeniden Kullanmak: OlymPEK-ED"
Bugün Torino Politeknik Okulu olarak kullanılan Castello del Valentino, 1500'lerin ortalarında inşa edilmiş ve bugüne kadar birçok yapısal ve işlevsel değişiklik geçiren Savoy Hanedanlığı'nın saraylarından biri. Kongre kapsamında burada üç öğrenci proje çalışması sergilendi. İçlerinde üzerinde en fazla fikir üretilmiş ve sunumu yetkinleştirilmiş olanı, 2008'de Pekin Olimpiyatları'na evsahipliği yapan yapıların yeniden kullanımı üzerine geliştirilen fikirlerin sunumu oldu. Torino Politeknik ve Pekin'deki Tsinghua Üniversitesi'nden 8'er öğrencinin zaman zaman birbirlerini ziyaret ederek yürüttükleri beş aylık bir çalışmanın ürünleri sergilendi. Birlikte çalışma ortamları kısa video filmleriyle izlenebilen sergide, daha detaylı incelemeler için bilgisayar istasyonları kurulmuştu.
"Le Corbusier, Pierre Jeanneret, Charlotte Perriand: Tasarım ve Proje: Tefriş"
Torino 2008 Dünya Tasarım Başkenti etkinlikleri kapsamında, İtalyan mobilya firması Cassina'nın Le Corbusier tasarımı mobilyaları üretme hakkında sahip tek firma olarak günümüzde de üretimini sürdürdüğü mobilyalar Palazzo Madama'da sergileniyordu. Corbusier bu mobilya tasarımları üzerinde, kuzeni Pierre Jeanneret ve genç mimar Charlotte Perriand ile 1927-37 yılları arasında çalışmıştı.
 
"Avrupa ve Akdeniz'de Kadın Mimarlar"
Sergi, kadınların meslekteki pozisyonlarını güçlendirme amacıyla yürütülen bir projenin ürünlerini kapsıyordu. Fakat gerek tasarımındaki özensizlik, gerekse İtalyanca dışında başka bir dile yer verilmemiş oluşu nedeniyle izleyicileri oldukça zorlasa da, mimarlıkta ve tasarımda cinsiyetin rolü üzerine fikir edinmek isteyenler için ipuçları barındırıyordu.
 
"Kentsel Sanat"
Cesare Augusto Meydanı'nda, antik Roma döneminden kalma Porta Palatina, tarihî kent merkezinin yeşil ve yapısal peyzajının en iyi buluştuğu geniş açık alanlarından biri. Döneminin en iyi korunan kente giriş kapılarından biri, bu peyzajın en önemli elemanı olarak merkezde yer alıyor. Bu peyzaj içinde yeralan açıkhava sergisi, bu tezatı kullanıyordu. Sergide, çoğunluğu tasarımcı Beth Gali tarafından üretilen kentsel mobilyalar iki boyutlu yeşil doku içerisindeki enstalasyonlar biçimindeydi.
 
"Asmara: Afrika'da Modern Mimarlığın Gizli Başkenti"
Kuzeydoğu Afrika'da bulunan Eritre Devleti'nin başkenti Asmara üzerine açılan sergi ise, İtalyan kolonisi olarak 1920'ler, 1930'ların İtalyan rasyonalizmi ile şekillenen mimarlığından nitelikli örnekleri biraraya getiriyordu. Serginin, modern mimarlık örneklerini barındıran kentin uluslararası bilinirliğini artırmanın yanısıra, kentin UNESCO Dünya Mimar Listesi'ne girmesine destek sağlamayı amaçladığı belirtiliyordu.
 
TÜRKİYE MİMARLAR ODASI SERGİSİ:
İSTANBUL'DAKİ KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN HARİTASI
 
Mimarlar Odası, kongre için aynı zamanda," İstanbul 2005 Torino 2008 Sürecine Eleştirel Bir Bakış: Söylemden Eyleme Mimarlık" başlıklı bir sergi hazırladı. Tarih Vakfı'nın içerik desteği sağladığı serginin küratörü Deniz İncedayı idi. Sergi, büyük kentlerde kolaylıkla izlenebilen, küresel kentsel yatırımlarla birlikte ulusal ve uluslararası düzlemde mimarlıkta söylemle eylemin çelişkisine odaklanıyor; kentsel mekâna farklı alanlarda (koruma, dönüşüm, metropolleşme kalitesi gibi) yansıyan süreç, mimarlığın güncel bir sorunu olarak irdeleniyordu. Sergide, XXII. Dünya Mimarlık Kongresi'ne evsahipliği yapan İstanbul kentinden bu bağlamda şu 11 örnek tartışılıyor: Süleymaniye Mahallesi, Zeyrek Mahallesi, Sulukule, Tarlabaşı, Haliç Tersaneleri (Tersane-i Amire), Kongre Vadisi, Üsküdar, Yenikapı Metro İstasyonu, Galata Port, Haydarpaşa Port, Ataşehir TOKİ uygulamaları. İstanbul Kongre Sonuç Bildirgesi'nde vurgulanan değerlerin ve getirilen önerilerin üç yıllık zaman aralığında kentsel mekâna yansıma sürecine eleştirel bir bakış ortaya konuyordu. Sergi metninde şu sözlere yer veriliyor:

Küresel kentsel yatırımlarla birlikte ulusal ve uluslararası düzlemde mimarlıkta söylemle eylemin çelişkisi büyük kentlerde kolaylıkla izlenebilir olmuştur. Bir taraftan kent mekanının çoğulcu, demokratik, eşitlikçi kalitelerinin bilgi toplumunun araçlarıyla desteklenmesi tartışılırken, diğer taraftan kentsel mekan küresel pazarın bir sunum nesnesine dönüşmektedir. Uzun erimde süreç, kavramsal bir kargaşaya, kültürel ve tarihi değerlerin erozyonuna kadar uzanmaktadır. Küreselleşme sürecinin sorunsallaştırdığı "yerellik", "özgünlük", "sürdürülebilirlik" temalarına ve bunlar üzerindeki çok sayıdaki bilimsel çalışma ve araştırmaya karşın, uygulama alanında mimarlık farklı bir söylemin yansıma alanına dönüşmüştür. Rant baskısı ve sermayeci politikalar, mimari ve kentsel tasarım alanında kamu düşüncesini, toplumsal bağlamı ve çevrenin çok boyutlu analizini giderek silikleştirmektedir. Kentsel mekana farklı alanlarda (koruma, dönüşüm, metropolleşme kalitesi gibi) yansıyan süreç, mimarlığın güncel bir sorunu olarak irdelenmelidir. Sergide, XXII. Dünya Mimarlık Kongresine ev sahipliği yapan İstanbul kentinden bu bağlamda örnekler tartışılmaktadır. Amaçlanan, İstanbul Kongre Sonuç Bildirgesi'nde vurgulanan değerlerin ve getirilen önerilerin 3 yıllık zaman aralığında kentsel mekâna yansıma sürecine eleştirel bir bakıştır.
NOTLAR
 
1. Tüm olanakları zorlayarak pisti gezmeyi başarabildik. Yapının dönüşümü için ayrıntılı bilgiye http://architectook.net/lingotto-factory-conversion/ adresinden ulaşılabiliyor.
 
2. Bildiri özetleri için, www.mo.org.tr adresi ziyaret edilebilir.
 
 
 
1. 9. İspanyol Mimarlık ve Kentleşme Bienali tanıtım standı
2. San Carlo Meydanı'nda açılan, İtalyan mimarlarının eserlerine ilişkin açıkhava sergisi
3., 4., 5. Oscar Niemeyer: Bir Yüzyıl Sergisi
6., 7. 2014 UIA Kongresi adaylarından Singapu'un tanıtım standı
8. Gürcistan Çağdaş Mimarlığı Sergisi
9., 10., 11. Gelişen Madrid: Sosyal Konut Üretmek Sergisi
12., 13., 14. 7 Tepe, 7 Mimar Sergisi: Şevki Pekin ve Emre Arolat'ın sunumları
15., 16. Avrupa ve Akdeniz'de Kadın Mimarlar Sergisi
17., 18. Mimarların Şekillendirdiği Kent: Carlo Promis - Mimarlığı Öğretmek Sergisi
19. Asmara: Afrika'da Modern Mimarlığın Gizli Başkenti Sergisi
20., 21., 22., 23. Kentsel Sanat Sergisi
24. 2011'e Doğru Torino Sergisi
25. Yıldız Mimarlar Gecesi duyuru afişi
26. Pekin 2008: Olimpiyat Mimarlığını Yeniden Kullanmak: OlymPEK-ED
 

Bu icerik 2435 defa görüntülenmiştir.