351
OCAK-ŞUBAT 2010
 
MİMARLIK'TAN

MİMARLIK DÜNYASINDAN

  • Kargı Köyü
    Mehmet Emin Yılmaz, Y. Mimar, Restorasyon Uzmanı

YAYINLAR



KÜNYE
MİMARLIK DÜNYASINDAN

Uluslararası Mimarlık Örgütlerinden İklim Değişikliği Zirvesine Mesajlar

7-18 Aralık 2009 tarihlerinde Kopenhag’da gerçekleştirilen 15. BM İklim Değişikliği Zirvesi (COP-15) ülke liderleri arasında yapılan müzakerelerin henüz somut bir sonuç vermemesi nedeniyle hayal kırıklığıyla izleniyor. Zirvenin ve müzakerelerin sürdüğü bu günlerde, uluslararası mimarlık örgütleri de COP-15’te varlık göstererek, mimarlığın sürdürülebilir geleceğe ilişkin rollerini vurguluyor ve liderlerin karar alma süreçlerini hızlandırmaya çalışıyorlar.

Uluslararası Mimarlar Birliği (UIA), BM İklim Değişikliği Konferansı’na resmî gözlemci üye statüsünde katılıyor. Bu kapsamda UIA, 7-12 Aralık 2009 tarihleri arasında, konferansa paralel olarak “Tasarımla Sürdürülebilirlik” (Sustainable by Design) başlıklı bir Açık Forum etkinliği düzenliyor. Kopenhag’da bulunan Danimarka Kraliyet Sanat Akademisi’nin Mimarlık Okulu’nda düzenlenen forum, sorumlu ve entegre kent ve yapı tasarımı konusunda strateji ve kavramların geliştirilmesi için, mimarlar topluluğu ve toplumun ilgi duyan diğer kesimlerinin biraraya gelip sunum ve değerlendirmeler yapacağı bir platform oluşturuyor. Forum toplantısı boyunca mekânda çeşitli film gösterimleri, sergiler, atölye çalışmaları ve sürdürülebilir mimarlık örneklerine ilişkin bir ödül programı da düzenleniyor.

UIA ayrıca İklim Zirvesi’ne sunmak üzere “Tasarımla Sürdürülebilirlik” başlıklı bir bildirge de hazırladı. Bildirge, UIA’nın iklim değişikliğinin yapılı çevre üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak veya tersine çevirmek konusundaki hissettiği sorumluluğu vurguluyor. Dünya mimarlarının tasarımları aracılığıyla çevresel etkiyi minimuma indirebilecekleri ve sürdürülebilir bir çevreye katkıda bulunabileceklerini belirtiyor. UIA bu bildirgeyle, Kopenhag Zirvesi süresince geliştirilecek fikirlerin UIA 2011 Tokyo Kongresi’ne taşınacağını ve bu konuda bir stratejik bir politika belgesinin kabul edileceğini duyuruyor.

Avrupa Mimarlar Konseyi (ACE) ise Kopenhag Zirvesi’ne sunduğu mesajda, liderleri mimarlığın iklim değişikliğinin etkilerini azaltmada önemli ve güçlü bir araç olduğunu kabul etmeye çağırarak, zirvede alınacak ve yapı sektörünü etkileyecek bağlayıcı kararların mimarlıkla doğrudan ilgili olduğunu vurguladı. ACE, zirveye gönderdiği mesajla birlikte 24 Eylül 2009’da Brüksel’de, mimarlık ve sürdürülebilirlik temasıyla düzenlediği seminer sonucunda kabul edilen “Mimarlık ve Sürdürülebilirlik Hakkında ACE Bildirgesi ve Politika Belgesi”ni de COP-15’e iletti. Bu bildirge ve politika belgesi, ACE’nin temsil ettiği 480 binin üzerindeki Avrupalı mimar adına, mimarlık mesleğinin iklim değişimiyle mücadele konusunda üstlenebileceği rolleri açıklıyor ve Avrupa kurumlarının iklim değişikliği politikaları bağlamında mimarlık mesleğinin pozisyonunu özetliyor.

Kopenhag zirvesinden yaklaşık bir hafta önce Stockholm’de düzenlenen Avrupa Mimarlık Politikası Forumu (EFAP) toplantısında da, mimarlık politikasından sorumlu kamu kurumları, mimarlık örgütleri ve kültür kurumlar COP-15’e yönelik mesajlarını bir bildirge olarak sundular. EFAP Stockholm Bildirgesi, liderlerden 2050 yılına kadar karbon emisyonlarının dengeli hale getirilmesi için bağlayıcı kararlar almalarını talep ediyor. Ayrıca, mevcut yapıların büyük bir bölümünün 2050 itibariyle karbon nötr hale gelecek şekilde yenilenmesi, karbon nötr teknoloji, bilgi ve becerilerin gelişmekte olan ve çıkış yapan ekonomilere aktarılması, insanların yaşam kalitesini daha artıran kompakt yerleşimlerin özendirilmesi ve kendi kendini sürdürebilen ve yaşanabilir topluluklara yatırımın teşvik edilmesi konularında bağlayıcı kararlar bekliyor.

UIA’nın Kopenhag’da yürüttüğü çalışmalara ilişkin her gün güncellenen web sayfasından bilgi edinilebiliyor: www.uia-architectes.org/cop15_en.html

UIA’nın “Tasarımla Sürdürülebilirlik” başlıklı Kopenhag Bildirgesi’ne İngilizce olarak ulaşmak için:

www.mo.org.tr/UIKDocs/uiacop15.pdf

ACE’nin Mimarlık ve Sürdürülebilirlik Hakkında ACE Bildirgesi ve Politika Belgesi’ne Türkçe olarak ulaşmak için:

www.mo.org.tr/UIKDocs/acesurdurulebilirlik2009.pdf

EFAP’ın Stockholm Bildirgesi’ne ulaşmak için:

www.mo.org.tr/UIKDocs/stockholmdeclaration.pdf

Kopenhag'da Bir Karbondioksit Küpü: Bir metrik tonluk karbondioksitin nasıl gözüktüğünü gösteren bir enstalasyon Kopenhag Zirvesi sırasında gösterime açıldı. Çok yüksek miktarda karbondioksitin biraraya geldiğinde nasıl görünebileceğini insanların imgeleyebilmesi adına Push Architecture tarafından tasarlanan küpü, kentin palentaryumunun hemen yanındaki gölün üzerinde yüzerken görmek mümkün. Standart bir atmosfer basıncı altında ölçüldüğünde ve depolandığında, 8.2 m³'lük üç katlı bir yapı kadar alan kaplıyor. Bir düzine konteynırdan inşa edilen küpün iki yüzeyi, üzerinde video gösterimine olanak sağlayacak biçimde gözenekli bir mimari malzeme ile kaplı, diğer yüzeyleri ise olduğu haliyle bırakılmış. (bdonline)

Bu icerik 1522 defa görüntülenmiştir.