351
OCAK-ŞUBAT 2010
 
MİMARLIK'TAN

MİMARLIK DÜNYASINDAN

  • Kargı Köyü
    Mehmet Emin Yılmaz, Y. Mimar, Restorasyon Uzmanı

YAYINLAR



KÜNYE
MİMARLIK DÜNYASINDAN

WS-Rads 2010 Kış Okulu Mimari Tasarım Stüdyoları’nda “Kentte Konut” Tartışılıyor

Gazi Üniversitesi, Mimarlık Bölümü’nün yedi yıldan bu yana kesintisiz olarak gerçekleştirdiği Uluslararası Kış Okulu, Avrupa’dan ve Türkiye’den çeşitli üniversitelerden mimarlık bölümü öğrencilerinin katılımı ile 25 Ocak-5 Şubat 2010 tarihleri arasında düzenleniyor.

2003 ile 2006 yılları arasında müfredat dışı bir etkinlik olarak, Avrupa’dan ve Türkiye’den mimarlık okullarının katılımıyla, dört kez gerçekleştirilen Kış Okulu etkinlikleri 2007 yılından 2009 yılına dek Prof. Dr. Nur Çağlar’ın koordinatörlüğünde, Avrupa Birliği Erasmus-Yaşam Boyu Öğrenim, Yoğun Programlar (IP-Intensive Programmes) Projesi kapsamında kabul edildikten sonra, yeniden ele alındı ve adı EWSAD Mimari Tasarım, Avrupa Kış Okulu (European Winter School in Architectural Design) olarak değiştirildi.

Gazi Üniversitesi, yapı malzemesi firmaları ve TÜBİTAK'ın desteğiyle yürütülen uluslararası kış okulunda etkinlik 3 kredi (AKTS) ağırlıklı bir seçmeli ders haline getiriliyor ve öğrencinin gösterdiği performansın değerlendirilerek kredi olarak not ortalamasına katılıyor. 2009 yılında etkinliği sürekli kılmak, seçmeli dersin aynı formatta devamına olanak sağlayacak yeni bir proje önerisi, WS-Rads 2010 Winter School Roving Architectural Design Studios (Kış Okulu Mimari Tasarım Stüdyoları 2010) adı altında, Yrd. Doç. Dr. Esin Boyacıoğlu tarafından Avrupa Birliği Erasmus - Yaşam Boyu Öğrenim, Yoğun Programlara sunuldu ve kabul edildi. 3 yıllık bir süreyi kapsayacak bu yeni projenin teması “Geleceğe İlişkin Öngörüler: Kentte Konut” olarak belirlendi.

Bu yıl stüdyolar, Fransa, Belçika, Hollanda, İtalya, Almanya, Polonya, Portekiz ve Avusturya’nın çeşitli mimarlık okullarından gelecek konuk öğretim üyeleri tarafından yürütülecek. Ayrıca, Gazi Üniversitesi tam ve yarım zamanlı öğretim elemanları stüdyolara yönetici ya da konuk tartışmacı olarak katılacak. Bu yıl tasarım stüdyolarında, Ankara’nın güncel olarak dönüşüme tabi tutulan Aktaş konut bölgesi, çalışma alanı olarak belirlendi.


Ayrıca etkinlik süresince kuramsal dersler veriliyor, seminerler düzenleniyor. Etkinliğin ilk haftasında, Türkiye’den ve çeşitli ülkelerden gelen akademisyenler, tasarım konusu çerçevesinde sunuşlarını gerçekleştirecek, konu ile ilgili yazılı ve görsel malzemeler katılımcılara sunulacak. Çalışma kapsamında geleneksel konut dokusunu yerinde görmek amacıyla 30-31 Ocak 2010 tarihlerinde Kapadokya’ya teknik bir gezi gerçekleştirilecek.

(Esin Boyacıoğlu)

Bilgi için: www.ws-rads.gazi.edu.tr  

Bu icerik 1485 defa görüntülenmiştir.