353
MAYIS-HAZİRAN 2010
 
MİMARLIK'tan

MİMARLIK DÜNYASINDAN

YAYINLAR



KÜNYE

MİMARLIK'tan

N. Müge Cengizkan

Mimarlar Odası’nın olağan genel kurulu geçtiğimiz ay yapıldı; yeni dönem çalışmaları için komite, kurul ve çalışma gurupları, Odanın yeni dönem programı ve vizyonu çerçevesinde şekillenmeye başladı. Dergimizin yeni sayısını, yeni yayın kurulumuz ile birlikte hazırlayacağız.

Mimarlar Odası Yayınları olarak geçtiğimiz yayın dönemini kıvanç verici bir ödülle kapattık: 2010 Yunus Nadi “Sosyal Bilimler Araştırması” Ödülü, Mimarlar Odası Anma Programı kapsamında hazırlanan Mimar Kemalettin kitaplarına verildi: İmparatorluktan Cumhuriyete Mimar Kemalettin: 1870–1927 (Yıldırım Yavuz), Mimar Kemalettin ve Çağı: Mimarlık / Toplumsal Yaşam / Politika (Editör: Ali Cengizkan), İstanbul Vakıflar Bölge Müdürlüğü Mimar Kemaleddin Proje Katalogu (Editör: Afife Batur) 2006-2008 yılları arasındaki kapsamlı araştırma sonucunda hazırlanan kitaplar, Mimarlar Odası ve Vakıflar Genel Müdürlüğü ortaklığında yayımlanan üç ciltten oluşuyor.

Anma Programı 2008-2010 döneminde gündeme taşınan Seyfi Arkan için ise, sempozyum ve sergi ile sonuçlanan tüm üretimlerini biraraya getirme çabası, önümüzdeki birkaç ay içerisinde bir kitap hazırlığı ile tamamlanmış olacak. Nisan 2010’da 12. dönemi tamamlanan Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri’ne paralel olarak düzenlenen Anma Programı’nda gündeme taşınacak isim, Arkitekt dergisinin kurucusu ve editörü Zeki Sayar olarak belirlendi. Zeki Sayar için 2010-2012 dönemi araştırmalarımız, yine bir sergi, sempozyum ve kitap ile sonuçlanacak. Programın üçüncü ismi olarak bu değerli ismin gündeme gelmesi, Mimarlar Odası Yayınları olarak bizim için ayrı bir önem taşıyor.

Derginin bu sayısını, 12. Ulusal Mimarlık Ödülleri’ne ayırdık. Tüm ödüllere, ödül adayları listesine ve Seçici Kurul üyelerinin ortak raporunun yanı sıra kişisel görüş, değerlendirme ve yeni dönem önerileri de dosya kapsamında yer alıyor. Bu dönemin Büyük Ödülü, değerli mimar Mehmet Konuralp’e verildi. Anma Programı gibi yine Ulusal Mimarlık Sergisi’ne paralel bir program olan Sinan Ödüllü Mimarlar Programı’nda Konuralp ve mimarlığı üzerine 2011 yılı içerisinde panel, sergi gibi etkinlikler gerçekleştirilecek.

Mimarlık alanının en önemli ödüllerinden Pritzker’i bu yıl alan Japon mimarlar Kazuyo Sejima ve Ryue Nishizawa kuruculuğundaki SANAA Mimarlık Ofisi’nin işlerini de içeren, bu kadar yoğun ödül haber ve dosyasının yer aldığı bir sayıyı umarız keyifle okursunuz.

Ödül alan herkesi kutlarız…

Bu icerik 3937 defa görüntülenmiştir.