362
KASIM-ARALIK 2011
 
MİMARLIK'tan

MİMARLIK DÜNYASINDAN

MİMARLIK GÜNDEM

GÜNCEL

ETKİNLİK

UIA KONGRELERİ

KIRDAN KENTTEN

MİMARİ PROJE YARIŞMASI

MİMARLIK HİZMETİ

MİMARLIK MESLEĞİ

MİMARLIK EĞİTİMİ

  • Yerin Deneyimlenmesi: KAYAKÖY
    Dilay Güney, Yrd. Doç. Dr., Beykent Üniversitesi, Mimarlık Bölümü
    Levent Arıdağ, Yrd. Doç. Dr., Beykent Üniversitesi, Mimarlık Bölümü

KENTLEŞME

KIRSAL YERLEŞİMLER

ÇEVRE DUYARLI MİMARLIK

YAYINLAR

MEA ARCHITECTURA MEA CULPA




KÜNYE
MİMARLIK'tan
N. Müge Cengizkan

Geçtiğimiz üç ayın gündemi, mimarlık açısından oldukça dolu ve ağırdı. Bu sayıyı elinize aldığınızda göreceğiniz gibi, konular, üzerine ‘çok laf’ götürür konular. Ardı ardına çıkan kararnamelerin her biri, tek bir sayıda ele alamayacağımız kadar çok alanı yeniden tariflemeye çalışıyor. ‘Kanun hükmünde’ olmaları nedeniyle Meclis’e de getirilmeden kabul edilen ve dolayısıyla üzerinde tartışma zemini bile hazırlanmayan bu kararnamelerden öncelikli bulduğumuz, ‘koruma alanı’ ile ilgili olanına eğildik bu sayıda. Koruma alanının uzmanları ise yeni düzenlemeleri tartışıyorlar. Derginin “Gündem” bölümünde ise İlhan Tekeli, daha üst çerçeveden bakarak kanun yapma yöntemi olarak KHK’yi demokrasi açısından sorgulayıp yargılıyor.

Mesleğin her alanındaki düzenlemelerin sorgulanmaya ve yeniden değerlendirmeye açık olduğu aşikâr. Sürekli Mesleki Gelişim (SMG) sistemi de zaten günümüzde her meslek için böyle bir ihtiyacın karşılığı olarak kuruldu ve geliştiriliyor. Mimarlar Odası bünyesinde hizmet veren Sürekli Mesleki Gelişim Merkezi (SMGM), kendi çalışmalarına yön verebilmek ve yaşanan aksaklıkları giderebilmek için akademiden bir araştırma desteği aldı. Sonuçlarına ve geri beslemelere bu sayıda yer verdik.

MİMARLIK’ın kendisi için tanımladığı alan, bazen mimarlık alanındaki daha ‘heyecan verici’ konuları geri plana bırakmayı zorunlu kılıyor. Diğer mimarlık yayınlarının bu türdeki konu ve ürünleri bir ölçüde kapsayacağı ve değerlendireceğini düşünüyor, -en azından- dergi okuyucularının bu tavrı anlayacaklarını biliyoruz.

Behruz Çinici için

Dergiyi henüz tamamlamış, baskıya göndermek üzereyken Behruz Çinici’yi yitirdiğimiz haberi geldi. Yaratıcılığını ve kimlik arayan çizgisini ömrünün sonuna kadar sürdüren sevgili Behruz Bey’in, ODTÜ Yerleşkesi’ndeki herkesin, ama özellikle de ODTÜ Mimarlık Fakültesi’ndeki öğrenciler-öğretim üyeleri-fakülte personelinin gönlünde ayrı bir yeri var. Formu, mekânları ve işçiliğiyle eğitimin asıl nesnesi haline gelen bir yapıda / yerleşkede mimarlık eğitimi almayı, hep en büyük şanslarımızdan biri saydık.


En iyi hislerle uğurluyoruz...

 

N. Müge Cengizkan
Bu icerik 2932 defa görüntülenmiştir.