367
EYLÜL-EKİM 2012
 
MİMARLIK'tan

MİMARLIK DÜNYASINDAN

  • Cami
    Doğan Kuban, Prof. Dr., Mimarlık Tarihçisi

YAYINLAR



KÜNYE
MİMARLIK DÜNYASINDAN

İSTANBUL'UN İLK TASARIM BİENALİ EKİM’DE BAŞLIYOR: TEMA “KUSURLULUK”

İstanbul'un ilk Tasarım Bienali, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından 13 Ekim - 12 Aralık 2012 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Emre Arolat ve Joseph Grima küratörlüğünde düzenlenen bienalin teması, "Kusurluluk" (Imperfection) olarak belirlenmişti. Arolat, temanın içeriğini incelemek için İstanbul’un çok yerinde bir kent olduğunu, çünkü sonsuz katmanları olan ve sürekli gelişen kentsel, sosyal ve kültürel değişimin getirdiği bir canlılığa sahip olduğunu ve bir kent olarak İstanbul’un kusursuzluktan çok uzak, buna karşın dünyadaki en enerji verici ve hareketli kentlerden biri olduğunu söylüyor.

İstanbul Tasarım Bienali, sergileri, kentsel tasarım, mimarlık, endüstri ürünleri tasarımı, grafik tasarım, moda tasarımı, yeni medya tasarımı gibi başlıca alanlar ve ilgili tüm yaratıcı ürün ve projeleri kapsayacak. Bienal kapsamındaki sergiler, İstanbul Modern ve Galata Özel Rum İlköğretim Okulu'nda yer alırken, etkinlikler şehrin farklı noktalarına yayılacak.

İstanbul Tasarım Bienali’nin sonuna kadar, düzenli aralıklarla yayımlanarak, şehrin farklı noktalarına asılan ya da dağıtılan “New City Reader” gazetesi her sayıda farklı başlıklarla hazırlanıyor. Konuk editörlüğünü 2013 Lizbon Mimarlık Trienali Şef Küratörü Beatrice Galilee’nin üstlendiği 5. “New City Reader” gazetesinde, Orhan Pamuk, Joseph Kanon, Charles Jencks, Hans Ulrich Obrist, Alejandro Zaero-Polo gibi ünlü yazar, mimar ve küratörlerin İstanbul’a yazılmış mektupları yer alıyor. Toplamda 16 sayı olması planlanan gazeteye, İstanbul Tasarım Bienali web sitesinden de ulaşılabiliyor.

Bienalin küratörleri Arolat ve Grima, bienalin "Kusurluluk" temasını farklı yorumlayarak iki bağımsız çalışma sunacak. Arolat'ın küratörlüğünde düzenlenecek "Musibet: Büyük Dönüşüm Ekseninde, Tasarımda Bağlam ve Anti-Bağlamın Estetizasyonu" başlığını taşıyan sergi İstanbul Modern'de yer alacak. Sergi, şimdiki zamanın İstanbul'unu kentsel ve mimari tasarım bağlamında irdelemeyi amaçlıyor. "Dönüşüm" ve "Anti-Bağlam" olarak iki ana başlıktan oluşan bu kurgu, ilk başlığında, son dönemde İstanbul'da gündemde olan kentsel dönüşüm ve toplu konut projeleri ile bu projelerin ortaya çıkardıkları toplumsal gerginlikleri, dünyadaki diğer örnek kentlerle karşılaştırarak irdeleyecek. “Anti-Bağlam” ise ağırlık merkezinde İstanbul'un bulunduğu bir coğrafi palette yerel ve küresel aktörler tarafından üretilen düşünceler, yeni dünyanın evrensel kabulleri ve yeni teknolojilerdeki değişimler, mimari ve moda tasarımı pratikleri arasındaki paralellikleri tartışacak.

Grima ise Galata Özel Rum İlköğretim Okulu'nda yer alacak sergisinin kavramsal çerçevesini, “bürokrasi”nin tam karşıtı olan "adhokrasi" olarak belirlemiş. Grima, İstanbul Tasarım Bienali'ni bir sergilenme platformu yerine laboratuar olarak değerlendirerek, bienalde yer alacak sergisini, tasarım dünyasında son dönemde yaşanmakta olan devrimsel değişimlerin bir sahnesi haline getirmeyi amaçlıyor. Son dönemdeki en belirgin değişikliklerden biri olan, son kullanıcının artık tasarım ve üretim sürecinin bir parçası olma konseptinden yola çıkan Grima'nın sergisi, tasarımcı, kullanıcı, üretici arasındaki geleneksel ilişkilere ve ağır işleyen bürokratik süreçlere meydan okuyan, dinamik karmaşık ve yenilikçi bir yapıya sahip olacak.

Bilgi için: istanbultasarimbienali.iksv.org

Bu icerik 1392 defa görüntülenmiştir.