369
OCAK-ŞUBAT 2013
 
MİMARLIK'tan

MİMARLIK DÜNYASINDAN

  • MİMARLIK Dergisinin Elli Yıllık Birikimi
    Ali Artun, 1975-1980 arasında Mimarlar Odası'nda Araştırma Sekreteri, Yayın Komitesi Üyesi, Genel Sekreter. Galeri Nev Kurucusu. İletişim Yayınları Sanathayat Dizisi Editörü

YAYINLAR



KÜNYE
MİMARLIK DÜNYASINDAN

OTTAWA'DA ŞEHİT DİPLOMATLAR ANITI AÇILDI

27 Ağustos 1982’de Ermeni teröristler tarafından şehit edilen Türkiye Cumhuriyeti Ottawa Büyükelçiliği askerî ataşesi Albay Atilla Altıkat ve terörizm sonucu hayatlarını kaybeden tüm dünya diplomatları için tasarlanan anıt, 20 Eylül 2012’de Kanada’nın başkenti Ottawa’da, Türk ve Kanada Dışişleri Bakanları tarafından açıldı. Görevleri sırasında, terörizm sonucu hayatlarını kaybeden tüm dünya diplomatlarını ve kamu görevlilerini simgeleyen bu evrensel anıt, Türkiye ve Kanada devletlerinin paylaştıkları, kalıcı barış, özgürlük ve birlikte yaşama gibi evrensel değerlerin sürekliliği arzusuna tanıklık ediyor.

Anıtın tasarımı, heykeltıraş Azimet Karaman, mimar Levent Timurhan ve mimar-heykeltıraş Reha Benderlioğlu’na ait. Anıtın tasarım öyküsü şöyle: Yapılacak eserin, 1915 Ermeni olaylarını “soykırım” olarak parlamentosunda kabul etmiş Kanada’nın federal başkentinde, hem de ataşenin şehit edildiği yerde konumlanıyor olması, yerel yönetimlerden onay alma zorunluluğu ve tasarım kriterleri açısından oldukça hassas ve zor bir süreç yaşanmasına neden olmuş. Yoğun çalışmalar sonucunda, bu hassasiyetler korunarak, üç anıt tasarımı hazırlanmış; diğer uygun görülen tasarımlarla birlikte TC Dışişleri Bakanlığı ve Türkiye Büyükelçiliği tarafından Kanada’da ilgili kurumlara sunulmuş. Kanada milli topraklarında uygulanacak her sanat eseri, yapı ve her türlü planlama, National Capital Commission (NCC) tarafından onaylanıyor. Bu anıt da NCC tarafından onaylandıktan sonra, uygulama ve çelik projeleri tamamlanarak, yapımına geçilmiş. Ayrıca NCC’nin şart koştuğu 200 km/saat rüzgâr hızına dayanma koşuluna uygun yapılmış olması nedeniyle, aynı zamanda önemli bir mühendislik yapısı.

Ataşe Atilla Altıkat’ın şehit edildiği kavşakta yer alan anıt, kusursuz yarım küre formuna sahip. Tasarımcılarının tanımıyla anıt, “Şehitlerin ebedi istirahatgâhlarını simgelemektedir. Yarım kürenin gökyüzüne bakan geniş açıklığı ‘sonsuzluk kapısı’nı, yeryüzüne dönük dar açıklığı ise ‘zaman geçidi’ni tarif eder. Anıtın iç bölümünde yer alan metal başlıklı prizmaların her biri, hayatlarını feda eden şehitleri temsil etmektedir. ‘Zaman geçidi’nin girişinde farklı çıkıntılı konumda bulunan tek prizma ise aziz şehidimizin anısını yaşatır. Buradan anıta bakıldığında, sonsuzluk duygusu yaşanır, anıt şeffaflaşıp gökyüzü ile bütünleşir.”

6 metre çapındaki küresel formun çelik iç konstrüksiyonu, 16 parça kafes sistemli modüler metal elemandan; dış strüktür ise 2000 parça modüler ahşap elemandan ve 990 paslanmaz metal başlıktan oluşur. Iroco ağacından, masif olarak üretilen ahşap elemanlar, katmanlı ısıl işlemler sonucunda, en sert dış hava koşullarına dayanıklı hale getirilmiş ve ahşabın tüm yüzeyleri, üç kat üstün vasıflı, şeffaf ahşap koruyucu ile kaplanmıştır. Bütün iç ve dış elemanlar modüler sistemlerle tasarlandığı için, tüm imalat 3 ay gibi kısa bir sürede bitirildikten sonra, önce Türkiye’de monte edilip olabilecek aksaklıklar da gözlendikten sonra sökülmüş, toplam 39 büyük koli halinde Ottawa’ya nakledilmiş ve yerinde nihai montajı yapılmıştır. 26 ton olan bu anıtın yapımına, Nisan 2012’de Ankara’da başlanmış, 19 Eylül 2012 günü çevre düzenlemesi ile bitirilmiştir.

Bu icerik 1531 defa görüntülenmiştir.