370
MART-NİSAN 2013
 
MİMARLIK'tan

MİMARLIK DÜNYASINDAN

  • Erk ve Hakikat Algısı
    Güven Arif Sargın, Prof. Dr., ODTÜ Mimarlık Bölümü, Mimarlar Odası Merkez Yönetim Kurulu Üyesi

  • Mimarlık’la Kaçamaklar
    Güven Birkan, Mimarlık dergisi, ’76 yılı Yayın Yönetmeni; Nisan’77 - Aralık’78 Dergi Sahibi ve Yazı İşleri Müdürü; Ocak’81-Haziran’81 Yayın ve Teknik Yönetmen

  • Ankara Gazi Mahallesi
    Elif Selena Ayhan, Yarı Zamanlı Öğr. Gör., Başkent Ü., İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü

  • Antropotektür
    Vintilă Mihăilescu, Prof. Dr., Bükreş Üniversitesi, Antropoloji Bölümü

  • İzmir Kırsal Alan Konutları
    Tonguç Akış, Öğr. Gör. Dr., İYTE Mimarlık Bölümü
    Ülkü İnceköse, Öğr. Gör. Dr., İYTE Mimarlık Bölümü
    Selim Sarp Tunçoku, Doç. Dr., İYTE Mimarlık Bölümü
    Adile Arslan Avar, Doç. Dr., İYTE Mimarlık Bölümü

YAYINLAR



KÜNYE
MİMARLIK DÜNYASINDAN

MİMARLIK ELEŞTİRMENİ ADA HUXTABLE HAYATINI KAYBETTİ

Amerikalı mimarlık eleştirmeni Ada Louise Huxtable 7 Ocak 2013’te 91 yaşında hayata veda etti. 1963 yılında New York Times’a katılan yazar, elli yıl burada çalıştıktan sonra Wall Street Journal’da yazmaya devam etti. Huxtable’ın Times’a katılması ile beraber diğer gazeteler de mimarlık eleştirisi yapan yazarları (ör. Paul Gapp, Chicago Tribune) bünyelerine katmaya başladı. Huxtable, New Yorker gibi elit yayınlarda yer alan “mimarlık” kavramını, her gün yayımladığı yazıları ile günlük konuşma dilinin bir parçası haline getirdi. Yazar, 1970 yılında, eleştiri dalında Pulitzer Ödülü’nü kazanan ilk gazeteci oldu. Yapıları hakkında yazı yazdığı mimarlarla her zaman mesafesini koruyarak, bağımsız biçimde çalışmalarını sürdürmeyi başardı. Tarihî yapıların korunması konusunda her zaman duyarlı oldu. Geçmişe ait yapıları yeniden inşa etmenin tarihî değerleri ve geçmişi yeniden oluşturmak anlamına gelmediğini anlatmaya çalıştı. Mimarlığın nihai amacını unutmadan yazılarını yazmayı sürdürdü ve okurlarının (çoğunlukla bulamasalar bile) her zaman ‘daha iyi’ bir mimarlık talep etmelerini sağladı.

Ölümünden üç hafta önce 3 Aralık 2012’de, Wall Street Journal’da yayımlanan "Undertaking Its Destruction” başlıklı son yazısında, New York’un en önemli yapılarından biri olan New York Halk Kütüphanesi’nin, Mimar Norman Foster tarafından yenilenmesi hakkında oldukça eleştirel yorumlar yaptı: “Ne kadar ustaca ele alınmış olursa olsun artık kendimi yapının planlarını görmek zorunda hissetmiyorum çünkü Foster Mimarlık’ın bu planları ve çizimleri son teknolojiyi kullanarak oldukça fonksiyonel / estetik gözükür biçimde ürettiğine kuşkum yok. Ancak, kütüphanenin konsepti ve inşası ile ilgili yaptığım kapsamlı çalışmanın ardından, bu kadar büyük ölçekli ve geri dönüşü olmayan değişikliklerin, böyle önemli bir yapıda uygulanmaması gerektiğine ikna oldum.”

Bu icerik 1347 defa görüntülenmiştir.