376
MART-NİSAN 2014
 
MİMARLIK'tan

MİMARLIK DÜNYASINDAN

YAYINLAR



KÜNYE
ETKİNLİK

Türkiye’nin Mimarlık Ödüllerinde Yeni Dönem! 2014/XIV. ULUSAL MİMARLIK ÖDÜLLERİ

Türkiye’de mimarlık mesleğini ve kültürünü geliştirme hedefiyle gündem yaratan ilk kurumsal girişim olan Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri Programı’na bugüne kadar 1.920 eser katıldı ve öncü nitelikleri nedeniyle 112 eser ve 41 kişi / kuruluş çeşitli dallarda ödüllendirildi. 2014 dönemi Seçici Kurulu Nur Akın, Ferhat Hacıalibeyoğlu, Haydar Karabey, Ahmet Özgüner ve Semra Teber Yener’den oluşuyor. Son katılım tarihi 14 Mart 2014 olan serginin ödül töreni 11 Nisan 2014 tarihinde Ankara’da ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde yapılacak.

Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri, başarılı genç mimarların ortaya çıkmasına katkıda bulunduğu gibi, Türk mimarlarının uluslararası tanınırlığına da olanak sağlıyor. Türkiye mimarlığını uluslararası ortamda temsil etmek üzere önemli mimarlık ödülü programlarına aday gösterilecek mimar ve eserler, ödül alanlar ve/veya ödül adayları arasından seçiliyor. Ödül alan yapılar, Ağa Han Mimarlık Ödülü, Avrupa Birliği Mies van der Rohe Çağdaş Mimarlık Ödülleri’nde doğal ödül adayı oluyorlar. Böylelikle, yurtiçinde ve yurtdışında Türkiye mimarlığını başarıyla temsil eden eser ve mimarların farklı platformlarda tanınırlığı amaçlanıyor. Mimarlık eserinin kamusallığının artırılması, mimarın hak ve sorumluluklarının tanınması ve mesleki pratiğin ayrıntılarının yaygınlaşması süreçleri destekleniyor.

Sergiye katılan ve ödül alan tüm eserler ilk olarak Ankara’da sergileniyor. Sergi bir sonraki ödül dönemine kadar, oluşturulan program çerçevesinde yurtiçinde ve yurtdışında birçok kentte ve etkinliğe taşınarak yeniden açılıyor. Sergiye katılan eserler içinde Seçici Kurul tarafından değerlendirilerek yayın için yeterli görülenler, İngilizce ve Türkçe olarak hazırlanan Ulusal Mimarlık Ödülleri Katalogu ile ulusal ve uluslararası mimarlık kamuoyuna tanıtılıyor. Katılımcılara ücretsiz olarak gönderilen katalog, UIA üyesi dünya ülkelerindeki meslek örgütleri kütüphanelerine, yurtiçi ve dışındaki üniversite, araştırma merkezi ve uzmanlık kütüphanelerine ulaştırılarak, güncel ve modern Türkiye mimarlığındaki düşünsel buluşçuluğun ve estetik beğeninin tanıtımına, yaygınlaştırılmasına katkıda bulunuluyor. Ödül alan eserler ve mimarlar aynı zamanda, 1988 yılından beri ödül alanların biraraya getirildiği Ulusal Mimarlık Ödülleri Retrospektifi Sergisi’ne ve kataloguna dahil ediliyor ve bu sergi yurtiçi ve yurtdışında birçok kentte ve etkinlikte izleyicisi ile buluşuyor.

Ödül alan yapıların tescili için TC Kültür ve Turizm Bakanlığı’na başvuru yapılıyor ve süreci eserin müellifi ile birlikte takip ediliyor. Aynı zamanda, ödül alan yapılara, aldığı ödülün adının ve eser sahibinin isminin yer aldığı bilgi plaketi çakılıyor.

“Proje Dalı”nda Katılım için Önemli Duyuru

Sergiye katılım koşullarının 9. maddesi şöyle: Ülkemizde ruhsat ve mesleki denetim uygulaması başladıktan sonra üretilen; ruhsatsız, Mimarlar Odası'nın mesleki denetim işleminden geçirilmeyen ve hakkında ÇED çekince raporu düzenlenen eserler, sergiye katılamazlar. Yapıya dönüşmemiş ve inşaat ruhsatı alınmamış eserler, müelliflik ve telif hakkı tescil işlemi yaptırılmış olması şartıyla PROJE DALI’nda katılabilirler. Kamu yapıları veya özel statüde üretilen yapıların Yapı Dalı’nda sergiye katılabilmesi için mesleki denetim işleminden geçmiş olması yeterlidir, ruhsat aranmaz.”

PROJE DALI’nda katılacak eserler için yapılacak “müelliflik ve telif hakkı tescil işlemi”, katılımcıların her türlü tasarımının korunmasına yardımcı olunması amacıyla yapılmaktadır. Bu işlem için katılımcılar, bağlı oldukları Mimarlar Odası Şubesine başvurabilirler. Projenin tasarlandığı kentte hizmet veren Şubeye başvurmalarına gerek yoktur. Katılımcıların “müelliflik ve telif hakkı tescil işlemi” başvurularında, bir dilekçe ile ileride doğabilecek aksi durumlara karşı yasal sorumluluğun kendisine ait olduğunu yazılı olarak beyan etmesi, sunabildiği her türlü belgeyle birlikte herhangi bir ölçek, çizim ve sunum tekniğinde hazırlanmış proje veya tasarım çalışmasını sunması yeterlidir.


Sergi Programı11-20 Nisan 2014             ODTÜ Mimarlık Fakültesi, ANKARA

16 Mayıs-6 Haziran 2014   Mimarlar Odası İstanbul BK Şubesi Sergi Salonu, Karaköy, İSTANBUL

8-19 Ekim 2014                 İzmir Mimarlık Merkezi, Alsancak, İZMİR


Bilgi ve İletişim

N. MÜGE CENGİZKAN (Program Koordinatörü)

T: +90.312.417 37 27

E: mugecengizkan@mo.org.tr

Ayrıntılı Bilgi: www.mo.org.tr/ulusalsergi

Bu icerik 6154 defa görüntülenmiştir.