377
MAYIS-HAZİRAN 2014
 
MİMARLIK'tan

MİMARLIK DÜNYASINDAN

DOSYA: 2014 ULUSAL MİMARLIK ÖDÜLLERİ

YAYINLAR



KÜNYE
DOSYA: 2014 ULUSAL MİMARLIK ÖDÜLLERİ

YAPI DALI Başarı Ödülü: SANCAKLAR CAMİSİ, Büyükçekmece-İSTANBUL

Mimar: EMRE AROLAT

“Yapı dili ve kurgusunun yerleşik cami mimarisi tipolojisi karşısında biçimsel ve sembolik arayışlardan uzak duruşu, malzeme seçimindeki incelikli tavrı, yapının girişinden başlayarak ibadet mekânına uzanan algısal ve mekânsal sürekliliğin kurulması, mekân karakteri ile ibadet ritüeli / doğası arasında oluşturulan özgün kavramsal ilişkiler nedeniyle...”

Proje Grubu

EAA / Uygar Yüksel, Leyla Kori, Ayça Yontarım, Ayşegül Taşkın, Cem Şahin, Fatih Tezman, Gönül Karahan, Nil Aynalı, Nurdan Gürlesin, Oya Eskin Güvendi, Taha Alkan, Ünal Ali Özger

Danışmanlar

SLD, SEY

İşveren

Sancaklar Vakfı

Yapımcı

Sancaklar Vakfı

Statik

Balkar Mühendislik

Mekanik

Setta Mühendislik

Elektrik

HB Teknik

İç Mekân Tasarımı

EAA

Peyzaj Tasarımı

EAA

Proje Tarihi

2011

Yapım Tarihi

2013

Toplam İnşaat Alanı

1.200 m2

Fotoğraflar

Cemal Emden, Thomas Mayer, EAA

İletişim

E: info@emrearolat.com W: www.emrearolat.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cami Büyükçekmece’de müstakil villaları barındıran kapalı sitelerin bulunduğu bir bölgenin kenarında, göle doğru bakan bir arazide bulunmaktadır. Tasarımın omurgasında yer alan ölçütler içinde en belirgin olanı, herhangi bir yapısal dile yatırım yapmaktansa ibadet sırasında mekândan alınan ruhsal ve bedensel zevkin önplana alınmasıdır. Yapının yerle hemhal olmak üzere bulunduğu arazinin eğiminde kaybolması, sanki hep o yerde imiş gibi toprağa tutunması ve bu yolla tüm zamansal ve kültürel angajmanlardan özgürleşebilmesi amaçlanmıştır. "Biçim"in olabildiğince geri plana çekildiği, tarihsel yüklerden olabildiğince arınmış, ışığın ve maddenin kendilerini en saf şekilde ortaya koyduğu, neredeyse ilksel bir iç dünya oluşturmak temel motivasyon olarak ortaya çıkmıştır. Cami, kullanılan malzemelerin kendilerini oldukları gibi ortaya koydukları, fazlalıklardan arınmış, sade bir iç mekâna sahiptir. Çıplak beton duvarlar mekâna bir tür ilksellik hissi katmaktadır. Mihrap duvarından sızan ve gün içinde sürekli değişkenlik gösteren doğal ışık, belki de mekânın yegane tezyinatıdır. Onun ortama katacağı ruhani tadın, bir yandan bu alanı ibadetten zevk alınacak bir mekân haline getirmesi, diğer yandan da güçlü etkisi ile insanın iç dünyasında bir tür coşku yaratması umulmaktadır.


Bu icerik 2350 defa görüntülenmiştir.