377
MAYIS-HAZİRAN 2014
 
MİMARLIK'tan

MİMARLIK DÜNYASINDAN

DOSYA: 2014 ULUSAL MİMARLIK ÖDÜLLERİ

YAYINLAR



KÜNYE
DOSYA: 2014 ULUSAL MİMARLIK ÖDÜLLERİ

XIV. Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri Kapsamında “Koruma-Yaşatma” Dalındaki Katılımlar Üzerine Görüşler

Nur Akın, Seçici Kurul Üyesi

XIV. Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri kapsamında “Yapı / Koruma-Yaşatma” dalına bu dönem 11 proje gönderilmiş, ancak grup içinden 4’ü (1 kentsel tasarım, 2 anıtsal tek yapı ve 1 sivil mimarlık örneği restorasyonu) ödül programı öncesinde ilan edilen katılım koşullarını sağlamadıkları için değerlendirme dışı kalmıştır. Sergide yer alan 7 eser (15 pano), han, tekel deposu gibi farklı işlevlere hizmet etmiş tek yapı örneklerinden endüstri yapılarına, sivil mimarlık örneklerine ve tarihî çevre ölçeğinde düzenlemeye dek uzanan bir çeşitlilik göstermektedir. Bu 7 eserin, sergideki pano sıra numaralarına göre değerlendirilmesi yapıldığında:

TCDD Hangar Binaları Restorasyonu (Nazilli-Aydın) (Ödül)

1881 tarihli TCDD Hangar Binaları'nın restorasyon ve yeniden kullanımını hedefleyen eser, ayrıntılı bir belgeleme aracılığıyla yapı grubu üzerindeki tüm özgün tarihî dönem ve verileri değerlendiren özenli rölöve ve restitüsyon çalışmalarına dayanan duyarlı bir restorasyon uygulaması ve yapı grubunun tarihî belge değerine fazla müdahale edilmeden uygun bir işlevle toplumun kullanımına açılması konusunda başarılı bir örnek sergilemektedir.

Tabakhane Binaları Restorasyonu ve Hilton Doubletree (Kuşadası-Aydın)

Tescilli tabakhane binalarına, yapıların üzerindeki veriler ve restitüsyon etütlerine bağlı kalınarak hazırlanan restorasyon projeleri çerçevesinde uygulanan sıhhileştirme ve yeniden işlevlendirme çalışması belirli bir duyarlılık göstermektedir. Ancak projenin bir parçası olan Hilton Doubletree Oteli’nin bu duyarlılıkla bütünleşmediği ve bu durumda da, tarihî çevrenin Hilton’un dekoru olmaktan öteye gitmediği sonucuna varılmaktadır.

Eski Market, Yeni Buluşma Merkezi: DİTİB, 9+10=19 ve Kusurluluk (Gelsenkirchen-Almanya)

Gelsenkirchen-Hassel’de yer alan 1984 tarihli bir market binasının yenilenmesi ve 1994 tarihli camiyle bütünleşmesini öngörmektedir. Ancak mevcut yapı oldukça yeni tarihlidir ve sunulan panolarda, bu yapının korunmaya değer bir nitelik taşıdığına dair herhangi bir veri bulunmamaktadır.

Güzel İzmir İşhanı Restorasyonu (Konak-İzmir)

19. yüzyıl ortalarına tarihlenen, ticari merkezde konaklama amacıyla inşa edilmiş bir hanın restorasyon ve yeniden kullanımını hedeflemektedir. Verilen panolardan tarihî yapının özgün durumu, restitüsyon etütleri ve restorasyon aşamasında değerlendirilerek korunan tarihî verilerin yeterince anlaşılması mümkün olamamaktadır.

Cemil Paşa Konağı Restorasyonu (Sur-Diyarbakır) (Ödül Adayı)

Diyarbakır kentsel sit alanında yer alan tarihî yapının, restorasyon öncesi çok özenli bir tarihî araştırmaya dayalı olarak geliştirilen duyarlı restorasyon uygulamasını sergilemektedir. Diyarbakır Suriçi’nin değerli sivil mimarlık örneklerinden birinin, yerel bir ekip tarafından böylesine özenle ele alınması ve kamuya açık bir işlevle “kent müzesi” olarak kullanılması sevindiricidir. Bu yaklaşım, alandaki diğer sivil mimarlık örnekleri için de teşvik edici bir nitelik taşımaktadır. Ancak verilen panolardan, müzenin iç düzenlemesi ve bu düzenleme önerisinin tarihi iç mekânlara etkisinin nasıl olacağı anlaşılmamaktadır.

Mimarlar Odası İzmir Şubesi Mimarlık Merkezi (Konak-İzmir) (Değerlendirme Dışı Katılım)

Mimarlar Odası İzmir Şubesi’nin eski bir Tekel depo binasını satın alarak kongre, konferans, sergi vb. faaliyetler için kullanımını hedeflemektedir. Uygulama, yapının tarihî verilerine ulaşma ve yapıda var olan özgün verileri değerlendirme açısından belirli bir duyarlılık sergilemektedir. Sunulan panolar gerek görsel malzeme zenginliği, gerekse de alınan kararlara yönelik açıklamalarıyla, cephe ve iç mekânlarda yapılanları kısa ve öz olarak ortaya koymaktadır.

RG Evi (Baltalimanı-İstanbul)

1970’li yıllara tarihlenen bir apartmanın strüktürel olarak güçlendirilmesi ve cephe, kütle ve iç mekânlarının yeniden düzenlenmesini hedefleyen nitelikli bir uygulamadır. Ancak sunulan panolarda, özel bir konuma sahip bu yapının siluet açısından önem taşıyan Boğaz cephesinin müdahale sonrasını gösteren herhangi bir görsel veri bulunmamaktadır. Ayrıca yapılan uygulama övgüye değer bulunmakla birlikte, yakın tarihli mevcut yapının müdahale öncesi fotoğraflarından korunmaya değer bir nitelik taşımadığı görülmektedir.

Seçici Kurul, sözkonusu 7 proje arasından “TCDD Hangar Binaları Restorasyonu” ve “Cemil Paşa Konağı Restorasyonu” uygulamalarını “ödül adayı” olarak belirlemiş ve sonuçta TCDD Hangar Binaları Restorasyonu’nu, diğerine oranla dış ve iç değerlendirme açısından daha eksiksiz bularak ödüle uygun görmüştür.

Bu icerik 3040 defa görüntülenmiştir.