388
MART-NİSAN 2016
 
MİMARLIK'tan

MİMARLIK DÜNYASINDAN

YAYINLAR



KÜNYE

MİMARLIK'tan

Aslı Tuncer

Son aylarda olağanüstü hal koşulları altında yaşıyoruz! Toplum belleğinde, mimarisinde, kent yaşamında önemli yeri olan mekânlarda ardı ardına yaşam hakkımıza müdahale ediliyor. Hem Doğuda hem Batıda… Ülkenin batısı son haftalarda kent mekânında mümkün olduğunca az zaman geçirerek, en güvenli gördüğü kendi evine sığınarak hayatta kalmaya çalışıyor. Ülkenin doğusunda ise benzer durum aylardır yaşanıyor ve bölge halkı çözümü yeni mekân arayışlarında yani göçte buluyor. Bu sayının MİMARLIK Gündem’inde Tarık Şengül, bir plancı gözüyle savaş ne demektir sorusunu Diyarbakır’da yaşananlar üzerinden irdeliyor. Yazarın yanıtı ise korkutucu: “Savaş, mekâna müdahale aracı olarak planlama süreçlerinin bir parçasıdır.”

Her şeye rağmen içimizdeki “umut”la, yeni sayıda bizleri sevindirecek güzel haberlere yer açıyoruz. Tüm dünyada enerji politikalarında yaşanan değişime işaret eden Baha Kuban’ın yazısı, iklim değişikliğine ilişkin üretilen çözümün, kolektif mülkiyete dayalı kooperatif türü örgütlenmelerde, yani yerelde atılacak adımlarda olduğunu vurguluyor. Aynı zamanda, Türkiye’de yenilenebilir enerji teknolojilerinin hızla yaygınlaşması ve sürdürülebilir / iklim dostu kentlerin tasarlanması için bizlerin ısrarcı olup birer baskı unsuru olarak yönetimleri zorlamamız gerektiğine dikkat çekiyor. Örneğin, doğaya yapılan müdahalelerde söz hakkının olduğunu bilerek harekete geçen Artvin halkı, buna iyi bir örnek. Cerattepe’de yapılması planlanan madene karşı bölge halkının, karar mekanizmalarını etkileyebilmek adına uzun süredir sürdürdüğü mücadele sonucu maden çalışması şu an için durduruldu. Şimdi, Mimarlar Odası’nın da davacılar arasında bulunduğu yargılamada, bilirkişi incelemesi sonucunda çıkacak karar bekleniyor. Sonuç, doğadan yana mı olacak yoksa ranttan mı? Hep birlikte göreceğiz.

***

18-20 Mart 2016 tarihleri arasında gerçekleştirilen Mimarlar Odası 45. Olağan Genel Kurulu ve seçimlerin ardından Mimarlar Odası yeni dönem yönetim kurulu belirlendi. Yaşanan siyasi ve mali süreçler gözönüne alındığında, önümüzdeki iki yıl Odanın 62 yıllık serüveninin zorlu geçen dönemlerinden biri olacağını kestirmek zor değil. Genel Kurul sırasında toplum, kent ve çevre sorunlarına duyarlılık gösteren gazetecilere verilen Mimarlar Odası Oktay Ekinci Basın Ödülü’ne bu yıl Gila Benmayor ve Rıfat Doğan değer görüldü. Ayrıca, bu yıl ilk kez verilen Mimarlar Odası Çevreye Katkı Ödülü’nün sahibi ise Cerattepe’deki çevre mücadelesinden dolayı Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan oldu. Odanın kent ve mimarlık alanında verdiği mücadeleye farklı alanlarda destek veren bu isimlerin çoğalması dileğiyle…

Bu icerik 2033 defa görüntülenmiştir.