390
TEMMUZ-AĞUSTOS 2016
 
MİMARLIK'tan

MİMARLIK DÜNYASINDAN

DOSYA: 2016 ULUSAL MİMARLIK ÖDÜLLERİ

  • Arazi ve Şeyler
    Pelin Tan, Doç. Dr., Mardin Artuklu Üniversitesi Mimarlık Fakültesi

YAYINLAR



KÜNYE
DOSYA: 2016 ULUSAL MİMARLIK ÖDÜLLERİ

YAPI DALI ÖDÜLÜ: ŞİŞHANE PARK, Beyoğlu-İstanbul

MURAT ŞANAL

“Bulunduğu tarihi çevre içindeki konumunu ve topografik özelliklerini incelikle değerlendirmesi; kentliye geniş bir görüş alanı içinde duraklayabileceği, vakit geçirebileceği bir park, seyir terasları ve etkinlik alanları sağlaması; Haliç siluetine açılışındaki başarısı; geometrisi ve statik yapısıyla otopark kurgusuna yeni bir yaklaşım getirmesi; yoğun bir trafik ortamının tam ortasında farklı ulaşım araçlarına bağlanan ve yaya ulaşımına imkân veren konforlu bir yapıya sahip olması; nitelikli kamusal alan sayısının çok az olduğu ülkemizde yetkin bir proje ortaya koyması; yerel yönetim - özel teşebbüs ilişkisine örnek gösterilebilecek bir uygulama olması nedeniyle…”

Proje Grubu

Alexis Şanal, Begüm Öner, Cibeles Sanchez Llupart, Orkun Beydağı, Leo Pollock, Merve Akdağ Öner, Hazar Arasan, Cristina Aleman Serrano, Philippa Tamsin (Grafik Tasarım)

İşveren

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Karaköy Gayrimenkul Yatırımları

Proje Yönetimi

Karaköy Gayrimenkul Yatırımları

Statik

YBT Yapısal Tasarım Hizmetleri

Mekanik

AKIM Mühendislik

Elektrik

ESAN Mühendislik

Peyzaj Tasarımı

Arzu Nuhoğlu Peyzaj Tasarım

Trafik Planlama

Hartek Harita Teknoloji

Altyapı

Fem İnşaat Mühendislik Zemin ve Çevre

Araştırma

Geosan, Tespit Mühendislik

Yapım Tarihi

2014

Toplam İnşaat Alanı

32.000 m2

Fotoğraflar

olivve.com, Reşad Çoban

İletişim

www.sanalarch.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Şişhane Park İstanbul’un merkezinde bulunan kamusal mekânlar bağlamında dinamik bir girişimdir. Beyoğlu’nun güneybatı sınırı ve Tarlabaşı Yolu arasında bulunan proje alanı, 1980'lerde yapılmış ve şimdi yoğun bir trafik yükü olan otoyol öncesi, bir park ve buna bağlı bir itfaiye istasyonu işlevine sahiptir. Bu referans ile Şişhane Park’ın geometrisi, İstanbul'un geçmiş ve gelecekteki kentsel kültürlerini, 360 derecelik bir görünüm ile yansıtmak amacıyla özenle kurgulanmıştır. Tasarım temel amacı, coğrafi/doğal nitelikleri bakımından eşsiz bu kentsel çevrede alternatif bir kamusal alan yaratarak, insanların yoğun kent merkezinde keyifli bir deneyim yaşayabilmesi, ziyaretçi ve bölge sakinlerinin tekrar buluşmasıdır. Park, seyir terasları aracılığıyla Haliç’in yeşil örtüsüyle iletişim halinde olmakla birlikte, çeşitli kültürel etkinliklere imkân tanıyan açık kamusal alanlar yaratır; dinlenmek, bir ağaç gölgesinde soluklanmak, oynamak ve grupça vakit geçirmek için nitelikli bölgeler oluşturur. Parkın geometrisi ve seviyelendirme sistemi, zihinlerdeki olumsuz yeraltı otoparkı algısını kırar. Şişhane Park, bulunduğu alanın daima kentin uç noktası ve ara bölgesi olarak algılandığı ve bu nedenle İstanbul’un ortak geleceği açısından net olarak tanımlanmaya ihtiyaç duyduğu gerçeğine atıfla şekillendirilmiştir.

 

 

Bu icerik 1780 defa görüntülenmiştir.