YARIŞMALAR
25 Aralık Gaziantep’in Kurtuluşunun 100. Yıl Anıtı ve Çevre Düzenlemesi Ulusal Proje Yarışması
Gaziantep Büyükşehı̇r Belediyesi̇ ve Mimarlar Odası Gaziantep Şubesi tarafından yakın zamanda tamamlanmış̧ olan ve Gaziantep savunmasının anlatıldığı, Gaziantep Savunması Kahramanlık Panoraması ve Müzesi (Panorama 25 Aralık) ve bitişik parseldeki meydanı kapsayan alana ilişkin olarak, şehitleri ve gazileri anlatacak sembolik nitelikte tasarlanacak bir anıt ve çevre düzenlemesi için gerekli projenin elde edilmesi hedefiyle açılan yarışma sonuçlandı. Serbest, ulusal ve tek kademeli olarak açılan yarışmada 3 ödül ve 5 eşdeğer mansiyon verildi.
DANIŞMAN JÜRİ ÜYELERİ
Sezer Cihan (Gaziantep B.B. Genel Sekreteri - Harita Mühendisi), Hilmi Bayraktar (Gaziantep Üni. Tarih Bölümü Bölüm Bşk. - Tarihçi), Rahmi Aksungur (Heykeltraş), Gülden Gümüşburun Ayalp (Mimar), F. Aslı Tezel (Mimarlar Odası Gaziantep Şb. Bşk. - Mimar), Zafer Okuducu (Gaziantep B.B. Bşk. Danışmanı - Mimar), F. İrem Elbeyli (Gaziantep B.B. İmar ve Şeh. Dai. Bşk. - Şehir Plancısı)
ASLİ JÜRİ ÜYELERİ
Jüri Başkanı
Jale N. Erzen(Sanat Tarihçisi, Ressam)
Seyhun Topuz (Heykeltraş), Celal Abdi Güzer (Mimar), Hüseyin Kahvecioğlu (Mimar), Murat Tabanlıoğlu (Mimar), Y. Erdem Güzelbey (Gaziantep B.B. Bşk. Vekili - Mimar), Bekir Sıtkı Severoğlu (Gaziantep B.B. Tarih Kurulu Bşk. - Mimar)
YEDEK JÜRİ ÜYELERİ
Ozan Önder Özener (Mimar), Suat Dündar (Heykeltraş), Hasan Özgür Girişken (Mimar), Emre Torbaoğlu (Mimar), S. Ersin Özbadem (Peyzaj Mimarı)
RAPORTÖRLER
Serdar Murat Gürsel (İnşaat Müh.), Zeynep Akkaya Temel (Arkeolog), Taner Yürekli (Mimar), İrem Donç (Mimar)
1. ÖDÜL
ORHAN ERSAN mimar,
GÜLCAN AFACAN mimar
Yardımcı: Efe Üzüm
PROJE RAPORUNDAN
Tasarım ele alınırken Gaziantep Kurtuluş Mücadelesini veren halkın içinde bulunduğu duygu ve düşünce dünyasının bugünden algılanması, o anlara ve döneme ait deneyimin aktarılması için rafine bir tasarım kurgusu oluşturulması gerektiği düşünülmüştür. Bu eksende şartnamede belirtilen tarihsel bir olayın bu kurguya ilişkin ipuçlarını tüm uzantılarıyla birlikte verdiği fark edilmiştir. Gaziantep Kahramanları için yapılacak anıtın yaşayan, canlı bir anıt olarak kavak ağaçlarından oluşturulabileceği düşüncesi ortaya çıkmıştır. Kavak ağacı (Kara Kavak- Populus Nigra) formundan dolayı ayrıca kendi anıtsallığını da kurabilen formda bir ağaçtır. Birçok kavak ağacından oluşan grup alanda düşeyde bir imge oluşturabilecek nitelikte bir mekânı tanımlamakta, göğe doğru yönelen formları ile anıtsallığın genel kabulüne de göndermede bulunmaktadır. Bunun yanı sıra alanın içerisinde belirli bir bölgeye yerleştirilen kavak ağacı grubuna yönlenmeyi sağlamak, çevre algısında anıt bölgesinin tanımlanmasını sağlamak amacıyla beton bir duvarın bu mekânsal düzeni tanımlaması düşünülmüştür. Yaşayan anıt, anıtın zamansal ve mekânsal anlara ilişkin mesajını yine bu kavramların bugün de sürekliliğini sağlayarak yaşatmak, anımsatmak üzerine kurgulanmış çağdaş bir anma mekânı anlayışını yansıtmaktadır.
JÜRİ RAPORUNDAN
Proje kapsamlı bir tarih okuması ve Gaziantep Savunması sırasında yaşanan olaylara yaptığı referanslar üzerinden kurguladığı anıt alanı ve ona eşlik eden poetik metin ile yalın ancak bir o kadar anlamlı bir anma alanını önermektedir. Anıtın en belirgin görsel ve canlı öğeleri olan ağaçların savunma sırasında canlarını veren Gaziantepliler ile işgalciler tarafından yok edilen ağaçlara ve doğaya yönelik incelikli sembolizmi jüri tarafından takdir edilmiştir. Form ve kütlesel dildeki sadelik ve alanı çevreleyen duvarın kentsel ilişkileri son derece etkili şekilde katalize edebilen tavrı ile ağaçlar ile oluşturduğu materyal ve immateryal diyalog ve ağaçların altında oluşan mekânın deneyimi projenin öne çıkan yönlerindendir. Projenin görsel anlatımındaki seviye yanında verilen proje raporundaki yazınsal üslup ve kavramsal anlatım olgunluğu başarılı bulunmuştur.
2. ÖDÜL
PINAR KESİM AKTAŞ mimar,
MEHMET CEMİL AKTAŞ peyzaj mimarı
Yardımcılar: Şeyma Kahraman, Lokman Turunç, Hilal Yivci, Sümeyye İşbilir
3. ÖDÜL
KUTLU İNANÇ BAL mimar,
HAKAN EVKAYA mimar
Yardımcılar: Yasemin Kılıç, Serhat Çakır, İpek Gönüllü Bilikci, Ömer Faruk Aslan, Özlem Karakoç, İmre Bilgin, Yetkin Erce Ecer
EŞDEĞER MANSİYON
GÜLAY GAMZE GÜVEN endüstri ürünleri tasarımcısı,
ADA RAHVANCI endüstri ürünleri tasarımcısı,
DENİZ ASLAN endüstri ürünleri tasarımcısı,
GÖKSUN SÖNMEZ endüstri ürünleri tasarımcısı,
MİNE ÖZTÜRK mimar,
MERVE PİLGİR mimar,
DENİZ YILMAZ mimar,
AYÇIL YILMAZ mimar,
AYŞEGÜL YARAR resim iş,
ARZU KUTKAM peyzaj
mimarı,
NECMETTİN YAĞCI resim iş,
AZİMET KARAMAN seramik sanatçısı
EŞDEĞER MANSİYON
İSMAİL KOCATAŞ mimar,
GÜLŞAH GÜNEŞ mimar,
ESRA DEMİRCİ mimar
EŞDEĞER MANSİYON
SIDDIK GÜVENDİ mimar,
CİHAN SEVİNDİK mimar
Yardımcılar: Abdullah Kahraman, Elif Sakallı, Gülcan Coşkun, Ege Ak, Emirhan Ayata
EŞDEĞER MANSİYON
ALPER KARASU mimar,
MERVE KALAYCI mimar
EŞDEĞER MANSİYON
TUNA HAN KOÇ mimar,
ZEYNEP ALTINBAŞLI mimar
Yardımcılar: Tunga Tüdeş, Merve Akbay, Ezgi Üzümcü
Bu icerik 3226 defa görüntülenmiştir.