328
MART-NİSAN 2006
 

İNGİLİZCE ÖZET / ENGLISH SUMMARY

TÜRKÇE ÖZET

MİMARLIK DÜNYASINDAN

YAYINLAR

MİMARLIK’tan 328



KÜNYE
DOSYA: Mimarlık ve Eğitim Kurultayı’nın Ardından

Mimarlık Eğitiminde Akreditasyon

Ayla Atasoy

Prof. Dr., İTÜ Mimarlık Bölümü

III. Mimarlık ve Eğitim Kurultayı’nın ikinci günün sabah oturumu “Mimarlık Eğitimi’nde Akreditasyon” konusuna ayrılmıştı. Oturumun, Mimarlar Odası Akreditasyon Komisyonu adına sunum (Orhan Hacıhasanoğlu), değerlendirmeler (Mehmet Bozkurt, Necdet Teymur), sorular ve yanıtlar biçiminde düzenlenmişti.

Sunumda, UIA Belgeleri’ne dayandırılarak akreditasyon: “Bir eğitim kurumunun ister kendisi tarafından gönüllü talep edilmiş, ister yetkili kuruluşlar tarafından zorunlu tutulmuş olsun, toplum yararı açısından; öncelikle eğitim programının başarı ile tamamlayarak mezun olanların edindiği standartların yetkin bir mesleki pratik için gerekli tasarım, teknik ve mesleki becerilerin ve kazanılan etik formasyonun yeterli olmasını garanti altına almayı amaçlar.” olarak tanımlandı.

Son üç yıldır çeşitli uluslararası belgelere dayandırılarak yapılan çalışmalar sonucu önerilen MİAK- Mimarlık Akredistasyon Kuruluşu’nun akranlık esasına dayanan bir dış değerlendirme sürecini, şeffaf, adil ve yansız olarak gerçekleştirmek için gereken tüm düzenlemeleri yapmayı garanti eden bir kurum olduğu belirtildi. MİAK’ın kuruluş esasları, MİAK değerlendirme süreci ve programı değerlendirme ölçütleri ayrıntıları ile açıklandı.

Programı değerlendirme ölçütleri, programın felsefesi, programın özellikleri, kompozisyonu ve yapısı, öğrencinin mezuniyetinde kazanması beklenen bilgi ve beceriler, insan kaynakları (akademik personel, idari- teknik- yardımcı personel), öğrenme kaynakları (derslik, stüdyo, kütüphane, vb...), mali kaynaklar, eğitim kalitesi geliştirme yöntemleri, öğrenciye destek ve rehberlik hizmetleri, ödüllendirme sistemleri olarak tanımlandı.

MİAK’ın kuruluş esaslarına bakıldığında, iki kuruluşun katkısı ve işbirliği görülüyor. Bunlar, Mimarlar Odası ve MOBBİG- Mimarlık Okulları Bölüm Başkanları İletişim Kurulu’ dur. Değerlendirme ve akreditasyon kuruluşlarına, eğitim ve mesleğe kayıt sürecinin bütün paydaşlarının katılımı söz konusu olduğundan, ülkemizde ise şu anda bazı kuruluşların eksik olması nedeni ile, bunların resmiyet ve işlerlik kazandıkça, MİAK’a katılması öngörülüyor. MİAK esasları yürürlüğe girdikten sonra, beş üye MOBBİG’ten, iki üye Mimarlar Odası’ndan seçilerek akreditasyon kurulu oluşturuluyor. MİAK’ın görev ve çalışma süreci açıklanıyor.

Oturumun değerlendirmeler bölümünde ülkemiz için böyle bir sistemin gerekliliğine bunların önce ulusal sonra uluslararası akreditasyon hiyerarşisi içinde oluşturulabileceğine ve Mimarlar Odası’ nın bir anlamda MOBBİG ile birlikte bir moderatör görevi görerek süreci başlatabileceğine değinildi. Eğitim, mesleki uygulama kapsamında sürece birçok paydaş katılacak olmasından dolayı tüm kurum ve kuruluşların (bakanlıklar, öğrenci kuruluşları, vb...) temsil edileceği ve MİAK’a yardımcı bir danışma kurulu önerisi yapıldı.

Tartışma bölümünde sorular; akreditasyon kuruluşlarının hukuksal yapısı, kuruluşta temsiliyet sorunları (öğrencilerin, Mimarlık Vakfı’nın, vb...), lisansüstü eğitiminin ve enstitülerin konumu, öğretim üyesi yetiştirme ve istihdam sorunları, eğitim-öğretimin toplum ve kamuoyuna yönelik çalışma ve sorumlulukları, mezunlardan beklenen bilgi ve beceriler arasına Türkiye’ye özgü konuların nasıl yerleştirileceği, zaman içinde istenen bilgi ve becerilerin nasıl değerlendirilip geliştirileceği, Avrupa Birliği süreci içinde lisans ve yüksek lisans eğitim süre ve kapsamları hakkında belirsizliklerin olup olmadığı, akreditasyon kuruluşunun yaptırım gücü ve yetkileri konuları üzerine yoğunlaştı.

Sonuçta; akreditasyonun özü ve amacı ile ilgili bir kuşku olmadığı, II. Mimarlık Eğitim Kurultayı’nda akreditasyon kurumunun kurulması kararı alındığı, akreditasyonun hiçbir şekilde zorlayıcı olmadığı, gönüllülük esasına dayandığı, bir performans ölçme ve değerlendirme sistemi olduğu ve sorulan bazı soruların cevaplarının değerlendirme sistemi içinde varolduğu, ancak zaman yetersizliği nedeni ile tümünün bütün ayrıntıları ile açıklanamadığı belirtildi.

Mimarlar Odası’nın rolü bir başlatıcı kurum olmasında. Bir süre sonra yetkileri tamamen bağımsız bir kuruluş oluşabilecek. Şu anda düşünülen, Mimarlar Odası hukukuna dayanarak bir yönetmelik ile süreci başlatabilmek. Nisan 2005 tarihindeki oda genel kurulunda karar alınacak ve Avrupa Birliği Kalite Güvence Sistemleri ile paralellik kurulmaya çalışılacak.

Oturum bundan sonraki Mimarlık Eğitimi Kurultayı’nda bazı akreditasyon uygulama örnekleri ve deneyimleri görebilmek umudu ile son buldu.

kurultay sonuç bildirisinden

“mimarlıkta özdeğerlendirme ve akreditasyon sistemi (miak)”

YÖK sistemi içinde değişik nitelikte ve çok sayıda mimarlık eğitimi veren kurum bulunmasına karşın; öğrenci ve öğretim elemanlarının niceliği ile niteliği, öğretim planları ve ders içerikleri, eğitim ve öğretimde izlenen yöntem, mekân standartları, öğrencilere sağlanan destek, mezunların durumu, UNESCO, Uluslararası Mimarlar Birliği (UIA) ve Avrupa Mimarlar Konseyi (ACE) kurallarına uyum ve benzeri konularda kurumlar arası eşdeğerliğe ilişkin bir ölçme ve değerlendirme sistemi bulunmadığından, her kurum kendine özgü ve denetlenemeyen bir uygulamanın içindedir. Bu açıdan ivedilikle ülke gerçeklerine uygun, evrensel kriterlerle de örtüşen bir ulusal akreditasyon sisteminin oluşturulması ve eğitim kurumlarının performanslarının belirli aralıklarla, öncelikle süreci izleyen bir anlayışla, meslek topluluğu tarafından ölçülerek sonuç, kamuya ve ilgili kurumlara duyurulması Kurultayın emel hedefleri içinde yer almıştır. Ancak bu yapılırken, öncelikle kriterleri nesnel ve doğru saptanmış ölçme sistemi ile isteğe bağlı ve yol gösterici bir anlayışla üniversitelerin kurumsal kimliği özenle korunarak, tekdüze ve bir standart dayatması getirilmeden, kurumların kendi hedeflerini esneklik ve uyum içinde, işbirliği ve yarışma ortamı yaratarak, özellikle eğitimde toplam kalitenin yükseltilmesi amacına dönük olarak kurumsallaştırılması hedeflenmiş olup, Yüksek Öğretim Kurumu’nun bu konuda yayınlamış olduğu yönetmelik bağlamında kurumların içsel ve dışsal anlamdaki özdeğerlendirme sistemine katkı sağlamak üzere mimarlık alanında gönüllülük esasına dayalı, bağımsız çalışan ve sertifika veren ulusal bir akreditasyon siteminin (MİAK) oluşturulması ve kurumsallaşması için eğitim kurumları (MOBBİG) ile Mimarlar Odası’nın ortak çalışma yürütmesi kararlaştırılmıştır.

Kurulması öngörülen Akreditasyon sisteminde; bir eğitim kurumunun ister kendisi tarafından gönüllü talep edilmiş, ister yetkili kuruluşlar tarafından zorunlu tutulmuş olsun, toplum yararı açısından öncelikle eğitim programını başarıyla tamamlayarak mezun olanların edindiği standartların yetkin bir mesleki pratik için gerekli tasarım, teknik ve mesleki becerilerinin ve kazanılan etik formasyonun yeterli olmasını sağlamayı amaçlamaktadır. Kurulması önerilen Mimarlık Akreditasyon Kurulu’nun (MİAK) temel amacı mimarlık eğitimini değerlendirme ve yetkinlik çalışmaları aracılığı ile geliştirmektir. Böylece, daha iyi eğitilmiş ve kalitesi yükseltilmiş mimarlar yetiştirilerek toplum refahının ileri götürülmesi hedeflenmiştir. Mimarlık Akreditasyon Kurulu (MİAK); akranlık esasına dayanan bir dış değerlendirme sürecini, şeffaf, adil ve yansız olarak gerçekleştirmek için gereken tüm düzenlemeleri yapmayı hedeflemektedir.

Bu icerik 6088 defa görüntülenmiştir.