330
TEMMUZ-AĞUSTOS 2006
 

İNGİLİZCE ÖZET / ENGLISH SUMMARY

TÜRKÇE ÖZET

MİMARLIK DÜNYASINDAN

DOSYA: X. Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri, 2006

MİMARLIK’tan 330



KÜNYE

MİMARLIK’tan 330

N. Müge Cengizkan

Ocak 2006’da yasalaşmış olması hedeflenen Mortgage (Tutulu Konut) Yasası’nın bir türlü çıkamaması, oldukça düşük seviyelere çekilen konut faiz oranlarının ekonomi ve siyasetteki dalgalanmalar nedeniyle yükselişe geçmesi, konut furyasında yaşanan çılgınlığı frenlemiş görünüyor. Bu üretimin nispeten nitelikli ürünleri X. Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri’ne de yansımaktaydı. Hemen her ölçekte üretilen konut projeleri ve yapıları, sergiye katılan ürünlerin büyük bir kısmını oluşturuyordu. Bu dönem sergi ve ödül programına çok fazla konut projesinin sunulmuş olmasının altında, katılımın çok yüksek olmasının yanısıra, konut piyasasındaki bu hareketlilik de, neden olarak aranabilir.

Bu dönem, Sergi ve Ödül Programı’na katılımdaki yüksekliğin yanısıra, eserlerin niteliğinin de yüksek olduğu göze çarpıyordu. X. Dönem Ödül Seçici Kurulu Başkanı Konuralp’in, bu sayının dosyası içerisinde dile getirdiği, katılan eserlerin “ülke genelinde içinde bulunduğumuz mimari seviyesizliğe ve anonim mimariye biraz olsun tedavi olması” dileği, Kurul üyelerinin ortak bakış açısını yansıtıyor. Yapı Dalı’ndaki 4 ödülden 2’sinin oldukça nitelikli iki konut yapısı / projesi olması ise, “Basında her gün ibretle izlediğimiz konut bezirgânlarının sergilediği banal yapı örneklerine karşı (…) ulaşılmış plan sadeliği, netliği ve esnekliği, yapım kolaylığı ve sürati, malzeme seçiminde aşırıya kaçılmadan sağlanan zenginlik” gerekçesi ile açıklanıyor. Ödüller, bu konut üretim çılgınlığına verilmiş en iyi yanıtlardan birini oluşturuyor.

Bu dönem ödül kategorilerinde yapılan bir düzenleme ile “Yapı”, “Koruma-Yaşatma”, “Çevre” ve “Fikir Sunumu” Başarı Ödülleri üst başlıkları belirlenerek, ödüller bu kategoriler altında verildi. Seçici Kurul’un ödülleri belirleme noktasında yaptığı kategori değerlendirmeleri ile her kategorinin gerekliliklerini yerine getiren eserler ödüllendirilmiş oldu.

Bu dönem ilki gerçekleştirilen “Anma Programı” kapsamında gündeme getirilmesine karar verilen Mimar Kemalettin Bey için yapılacak çalışmalar belirlenmeye başladı. Bir ödül döneminden diğerine kadar geçen 2 yıl süresince Mimarlar Odası, ana çerçevesini kapsamlı bir retrospektif sergi, yayın ve filmin oluşturacağı bir program yürütmeyi hedefliyor. Oda’nın yanısıra, mimarlık ortamındaki kişi, kurum ve kuruluşların da paralel çalışmalar yapması için çağrı yapılıyor. Bu çağrıya ilk yanıt, Yapı-Endüstri Merkezi Sanal Mimarlık Müzesi’nden geldi. Oda’nın, ortak çalışmalara açık olduğunu ve bireysel çalışmalara destek olacağını belirtmek gerekiyor. MİMARLIK dergisi bu etkinlikleri yakından takip ediyor olacak.

X. Dönem Büyük Ödülü (Sinan Ödülü) akademisyen kimliğinden öte, mimarlık yaşamı boyunca ürettiği nitelikli mimarlık ürünleri ile tanınan Hamdi Şensoy’a verildi. Önemli diğer iki ödül olan “Mimarlığa Katkı Dalı Başarı Ödülleri” ise, kariyerini mimarlık eğitimine adayan bir sanat tarihçisi olarak Prof. Dr. Ayla Ödekan ve mimari temsilin çok önemli ortamlarından biri olan maket yapımı konusunda yıllara dayanan uzun soluklu ve istikrarlı çalışmaları ile Selahattin Yazıcı’ya verildi. Sayın Şensoy, Ödekan ve Yazıcı’ya öncelikle teşekkür ediyor, mimarlık ortamına yaptıkları katkılardan dolayı kutluyoruz. Derginin dosyasını, tüm ödüllere ilişkin kapsamlı bir döküm oluşturuyor…

X. dönemin katalogunu yayımlamak üzere çalışmalarımız başladı. X. Ulusal Sergi’nin yanısıra, sergi ve ödül programının retrospektifi olarak hazırlanan, 1988-2004 arasındaki tüm ödül alan eserleri içeren retrospekif sergi de Türkiye kentlerini geziyor. Sergi ve ödül programına ilişkin her türlü bilgiye ve güncellenen duyurulara www.mo.org.tr/ulusalsergi adresinden ulaşılabiliyor. 202 eserle sağlanan bu dönemin oldukça kapsamlı ve nitelikli ürünlerini, kentinize ulaştıkça izlemenizi diliyoruz…

Bu icerik 2714 defa görüntülenmiştir.