333
OCAK-ŞUBAT 2007
 

İNGİLİZCE ÖZET / ENGLISH SUMMARY

TÜRKÇE ÖZET

MİMARLIK DÜNYASINDAN

  • Albert Gabriel’in İzinde
    Mathilde Pinon-Demirçivi

    Doktora Öğrencisi, Paris-IV Sorbonne Üniversitesi. Araştırmacı, Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü

    Pierre Pinon

    Prof., Paris-Belleville Mimarlık Fakültesi. Danışman, Institut National

MİMARLIK’tan 333



KÜNYE
MİMARLIK DÜNYASINDAN

>“TÜRK YAPI SEKTÖRÜ RAPORU 2006” YAYIMLANDI

Yapı-Endüstri Merkezi tarafından 1994 yılından bu yana yayımlanan “Türk Yapı Sektörü Raporu 2006” çıktı. Raporda, geçtiğimiz dönemde rekor büyüme gösteren inşaat sektörünün gelişimi ve sektörün Türkiye ekonomisindeki yeri çarpıcı rakamlarla ortaya çıkıyor.

Yapı-Endüstri Merkezi Araştırma Bölümü’nün (YEMAR) hazırladığı ve yapı sektörünün nabzını tutan “Türk Yapı Sektörü Raporu 2006”, büyük ölçüde yerli sanayiye dayanması, yeterli sayıda deneyimli teknik personel ve teçhizata sahip olması, fazla sermaye gerektirmemesi ve teknolojik bilgi birikimi gibi özellikleri ile büyük bir potansiyeli bünyesinde barındıran ülkemiz inşaat sektörünün içinde bulunduğu durumu, ekonomik verilerle ortaya koymayı hedefliyor.

Rapor kapsamında Türkiye ekonomisinin 2005- 2006 yıllarında sürdürdüğü genel seyir, inşaat sektörünün ekonomi içerisindeki yeri ve gelişimi, kamu yatırımları ve özel yatırımlar, istihdam, sektördeki yasal oluşumlar ve sektörün sorunları konularına değiniliyor. Bunun yanında, konut, konut dışı bina ve altyapı yatırımları ayrı başlıklar halinde inceleniyor, yurtiçi ve yurtdışı müteahhitlik hizmetleri ile yapı sektöründe son iki yılda gerçekleşen yasal düzenlemeler ayrıntılı olarak ele alınıyor. Teknik müşavirlik hizmetleri ve yabancı sermaye girişi konularına da değinilen raporda, ayrıca inşaat malzemeleri sanayisinin genel durumu, istihdam, üretim, kapasite, tüketim, dış ticaret verileri, güçlü yönleri ve sorunları ile beraber inceleniyor. Günümüzde, yerleşme-planlama, şehircilik ve mimarlık politikasının eksikliğinin hissedildiği ülkemizde, kaçak yapılaşma, yapı denetim sisteminin etkin çalıştırılmaması, düşük inşaat kalitesi, sektörel istatistiki verilerin azlığı, yapı ve malzeme üretiminde kayıtdışılık gibi bir dizi sorunun tespiti ve çözümü aşamasında, Türk Yapı Sektörü Raporu’nun ortaya koyduğu göstergelerin bir çıkış noktası olması, ülkeye ve sektöre yarar sağlaması hedefleniyor. Türkiye’de yatırım yapmayı düşünen yabancı firmalar için önemli bir kaynak olan raporun İngilizcesi, Ocak 2007 tarihinde yayımlanacak. "Türk Yapı Sektörü 2006" raporuna www.yapi.com.tr, www.yapikitabevi.com adreslerinden ulaşılabiliyor.

Bilgi için : http://www.yem.net
Bu icerik 1341 defa görüntülenmiştir.