335
MAYIS-HAZİRAN 2007
 

İNGİLİZCE ÖZET / ENGLISH SUMMARY

TÜRKÇE ÖZET

MİMARLIK DÜNYASINDAN

FORUM

YAYINLAR

  • Delik Binalar
    Gürhan Tümer Prof. Dr., DEÜ Mimarlık Bölümü

Mimarlık’tan 335



KÜNYE
MİMARLIK DÜNYASINDAN

Mimarlık Dünyasından

MİMARLIK’a Görüşlerinizle Katkıda Bulunun…

MİMARLIK’ta ele almak, gündemde tutmak istediğimiz önemli başlıkları bu bölümden takip edebilirsiniz. Katkılarınızı bekliyoruz: mimarlikdergisi@mo.org.tr

CUMHURİYET DÖNEMİ MİMARLIĞI

Her sayıda yer alacak bölüm kapsamında, Cumhuriyet Dönemi mimarlık ürünlerinin miras statüsünü belirlemeye ışık tutabilecek olan kuramsal tartışmalar kadar, ürünleri tanıtan ve irdeleyen makalelere de yer verilecektir. Dönem mimarlığının korunmasına yönelik kriterlerin neler olabileceği ve bu kapsamda ne tür stratejilerin geliştirilebileceği, önemli tartışma konularından birisini teşkil edecektir. Göz önünde ya da gözden uzak kalmış çeşitli kentlerdeki mimarlık ürünlerini, miras olma potansiyelleri açısından değerlendirmek ve süregelen yıkımlara yönelik karşı duruş sağlamak da, bu sayfaların ilgi alanı içerisinde yer alacaktır.

YENİ KONUT EĞİLİMLERİ VE MİMARLIK

Gündelik yaşam içindeki her türlü pratikte ve önemi artan boş zaman faaliyetlerine yönelik sunulan yaşam tarzları kavramı, konut alanlarının biçimlenişinde de yeni ihtiyaçların doğmasına sebep olmuş ya da bu ihtiyaçları yaratmıştır. Yeni konut yerleşimlerinde gözlenen değişimler ve dönüşümler bu sayfaların ilgi alanı içerisinde yer alacaktır. Ana temalar şunlardır: Mimarlık ve tüketim / Politikalar, yasalar, kentsel dönüşüm projeleri ve lüks konutlar / Yeni konut eğilimlerinde medyanın etkisi / Konut projelerinin tipolojik irdelemesi.

YARIŞMALAR

Yarışmaların geliştirilmesine dayanak olacak metinlerin elde edilebilmesi amacıyla şu sorulara yanıt aranacaktır:

• Yarışmaların sistemi ve bu sistemin temelini oluşturan yasal çerçeve değişmeli mi?

• Özel kurumların daha çok “paralel teklifler alma” ya indirgediği davetli, sınırlı yarışmalar için nasıl bir çerçeve oluşturulabilir? Bu kurumlar daha çok yarışma açmaya nasıl teşvik edilebilir?

• Dünyada, yarışma süreçlerini başarıyla uygulayan ülkelerin deneyimlerinden nasıl yararlanılabilir?

• Yarışmalar, mimari düşünce elde etmeye mi yoksa müellif seçmeye mi odaklanmalıdır? Buna bağlı olarak, düşünce üretmekle, bu düşünceyi inşa edilebilir kılacak mesleki hizmet üretimi arasında bir ayrım olabilir mi? Bu yarışma süreçlerine yansıyabilir mi?

Bu icerik 1137 defa görüntülenmiştir.