335
MAYIS-HAZİRAN 2007
 

İNGİLİZCE ÖZET / ENGLISH SUMMARY

TÜRKÇE ÖZET

MİMARLIK DÜNYASINDAN

FORUM

YAYINLAR

  • Delik Binalar
    Gürhan Tümer Prof. Dr., DEÜ Mimarlık Bölümü

Mimarlık’tan 335



KÜNYE
FORUM

Türkiye Mimarlık Politikası Taslağı’na Eklemeler

Doğan Tekeli

Dr., Yük.Müh.Mimar

Odamızın Türkiye Mimarlık Politikası’nı hayata geçirmek amacıyla başlattığı çalışma; kanımca odamızın büyük hizmetlerinden biri daha olma yolundadır.

Tartışmaya açılan “Türkiye Mimarlık Politikası’na Doğru” başlıklı metnin ilk dört bölümü, daha sonraki “Politika İlkeleri” bölümünün gerekçelerini oluşturan; bence çok değerli, gerekli ve yeterli bir belgedir. Daha da açılması gerekmeyecek kadar net, herkesin anlayacağı kadar açık ve kısaltılmayacak kadar da doğru saptamaları içermektedir.

11 maddelik “Politika İlkeleri” bölümü ise, herhalde tartışma süresi içinde gelecek görüşlerin katkısı ile ilkelerin uygulamada nasıl gerçekleştirileceğini açıklayan somut kurallar haline getirilecek, ondan sonra kamuoyuna sunulacaktır.

Politika ilkelerinin somutlaştırılması için önerilerim aşağıdadır.

1) 1. Madde’de DPT’nin hazırlamakta olduğu 5 yıllık kalkınma planları ile bağlantı kurularak, maddedeki görevlerin uygulanması, gerekli kurumlaşmaların gerçekleştirilmesinin DPT’nin görevi olduğu vurgulanmalıdır. Bu maddede “fiziki planlama” kavramının kullanılıp kullanılmaması bilimsel olarak tartışılmalıdır.

2) 2. Madde’de mimari kalitenin güvence altına alınması için, kamu yönetimi içinde, Başbakanlığa bağlı bir Şehircilik ve Mimarlık Yüksek Kurulu oluşturulması önerilebilir. Bu kurumda, Şehir Plancıları ve Mimarlar Odası temsilcileri, Başbakanlık baş danışmanlarından biri, Bayındırlık ve İskân, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve DPT temsilcisinin bulunması düşünülebilir. Kurum, gerekli koordinasyonu yapar, uygulamayı gözetir.

3) 3. Madde’de kamu yapılarının tesbit edilecek bir büyüklükten daha büyük olanları için mutlaka ulusal proje yarışması açılması gerektiği, bunun gerekli kaliteyi ve örnek olacak davranışı sağlamak için olmazsa olmaz bir yöntem olduğu ifade edilebilir.

4) Mimarlık hizmetlerinin gerek ücret gerek nitelik yönünden AB normlarına yaklaştırılması amaç olmalı ve tayin edilecek bir süre içinde bu geçiş sağlanmalıdır.

5) Mimarlık hizmetleri için İhale Yasası kuralları değiştirilmelidir. Mimarlık Politikası, Mimarlık Yasası içinde yeralmalıdır.

Bu icerik 1247 defa görüntülenmiştir.