313
EYLÜL-EKİM 2003
 
MİMARLIK'TAN

ODADAN

MİMARLIK DÜNYASINDAN

SORUŞTURMA 2003

DOSYA: ULUSLARARASI SÜREÇLERDE TÜRKİYE MİMARLIĞI

MİMARİ PROJE YARIŞMASI
TÜRKİYE NOTERLER BİRLİĞİ MERKEZ BİNASI VE KÜLTÜREL VE SOSYAL TESİSLERİ

  • Eski New York'lar
    Gürhan Tümer

    Prof. Dr., Dokuz Eylül Üniversitesi,

    Mimarlık Bölümü

YİTİRDİKLERİMİZ



KÜNYE

YİTİRDİKLERİMİZ

Yitirdiğimiz meslektaşlarımızı saygıyla anıyor, anılarını meslek topluluğumuz içinde paylaşmak istiyoruz ...

EMİN ALTAN (İTÜ, 1954)

ZAFER ŞÜKRÜ DEMİRELLİ (İDGSAMYO, 1982)

MÜCAHİT ERCAN (MSÜ, 1983)

ASLI ERDEMİR KARAMEHMETOĞLU (GU, 1986)

METİN KOÇAL (GSA, 1973)

MUSTAFA KEMAL KURTSAL (ODTÜ, 1973)

EMİN ALTAN ÖKE (İTÜ, 1954)

OSMAN ÖZÇAĞRI (İDMMA, 1980)

ARİSTİDİ PASADEOS (GSA, 1936)

İREM ÖZSOYELLER ŞENGİL (DEÜ, 1987)

ÖZHAN UĞUR (KTÜ, 1973)

AHMET YILDIRIM (GSA, 1968)

* * *

R. RACİ BADEMLİ

ODTÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. R. Raci Bademli 1967 yılında ODTÜ’den mezun oldu. ABD’de, 1977 yılında MIT’de doktorasını tamamladı. ODTÜ’de “Kent ve Planlamaya Giriş”, “Kentsel Tasarım ve Planlama Süreçleri”, “Planlama Stüdyosu”, “Yaratıcı Düşünce ve Problem Çözme” dersleri veren Bademli’nin kentsel koruma, kentin ekonomik bünyesi, kentsel tasarım ve proje uygulamaları üzerine çeşitli çalışmaları bulunuyor. Uygulamaya yönelik çalışmaları ile önemli bir birikime sahip olan Bademli, 1989 – 1995 yıllarında Ankara Büyükşehir İmar Daire Başkanlığı görevini yürüttü. Yurt dışında Birleşmiş Milletler ve Dünya Bankasının Cezayir, Afganistan, Vietnam ve Çin’de gerçekleştirilen projelerinde çalıştı. Ankara Ulus Meydanı ve Çevresi Proje yarışmasını kazanan ekibin yürütücülüğünü yaptı. Gelibolu Uluslararası Barış Parkı yarışmasının hazırlıklarını yürüttü, jürisinde yer aldı ve uygulama projelerini hazırlanmasına katkıda bulundu. Mezuniyetinden sonra Odamız üyesi olan daha sonra Şehir Plancıları Odası’nın kurulmasıyla bu Odaya geçen Raci Bademli, mimarlarla bağını hiç koparmadı. İçten, heyecanlı ve yapıcı kişiliği ile Oda’nın çağırdığı her çalışmanın içinde yer aldı. Son kez 2002 yılında yapılan “Ulusal Fiziki Planlama Semineri” ve bu yıl düzenlenen “Yerel Yönetimler Paneli”nin aktif katılımcılarındandı. Raci Bademli, 1 Eylül 2003 günü aramızdan ayrıldı; ODTÜ’de düzenlenen, öğrencilerinin, meslektaşlarının ve dostlarının katıldığı bir törenin ardından Ankara’da toprağa verildi.

Arif Şentek

Mimar, Mimarlar Odası Genel Sekreter Danışmanı

*

Rahmetli Raci, çok iyi yetişmiş bir insan ve akademisyendi. Günlük hayatın içinde zevk alan, ama günlük hayatın çok üstüne çıkan kişiliği ile herkesi büyüleyen bir dev kişilikti. Bu dev kişilik, ne zaman yardımını isteseniz veya ihtiyacını hissettirseniz oradaydı ve elinden gelen her şeyi vermeye hazırdı. Ve bütün verimliliği ile verdi. Raci, hem doğal bir Ankaralı, hem her yöreyi kucaklayan bir Anadolulu, hem de bilinçli bir Dünyalı idi. Bu ortamların hepsi için yoğun bir şekilde kendisini feda ederek çalıştı. Kulakları açık olanlara, gözleri görenlere düşüncelerini açtı. Konuşurken, insanları büyüleyip başka mekanlara taşıma becerisi vardı. Ben onu dinlerken, bu becerinin etkisini birçok kere yaşadım. Ankara’nın, Anadolu’nun ve Dünya’nın, Raci’ye ihtiyaç duyan yöreleri ve Fakültemiz, böyle duyarlı, üretken ve sihirli bir nazik devin yokluğunu hep hissedecek. Onun kıvırcık saçlarla çevrili, aydınlık ve temiz yüzünü ve aklından geçeni esirgemeden söyleyen mertliğini hep hatırlayıp özleyeceğiz...

Haluk Pamir

Prof. Dr., ODTÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı

* * *

SAVAŞ BASATEMÜR

1948 doğumlu Savaş Basatemür, Ankara Atatürk Lisesi ve ODTÜ Mimarlık Fakültesi 1971 yılı mezunuydu. 1973 yılından beri yaşamını sürdürdüğü Londra’da 22 yıl iyi bilinen birkaç firmada çalıştıktan sonra, 1994’te eşi Berna ile “BSB Architects” bürosunu kurdu. 2000-2001 yıllarında XXI Mimarlık Kültürü Dergisi’ne Londra’dan yazılar gönderdi. Geniş kapsamlı bir meslek hayatı oldu. Üniversite binaları ve kampus planlaması, ofis binaları, kent merkezleri, oteller, tatil, konut ve sağlık yapıları, sefaret, saray ve müze gibi kurumsal yapıları içeren, ve İngiltere, Türkiye, Umman, Suudi Arabistan, Bahreyn, Hindistan, Brunai, Malezya, Fransa, Portekiz ve Kıbrıs’ta yer alan birçok projenin tasarımını ve çoğunun proje sorumluluğunu yaptı. Bunların arasında (YRM firmasındayken), Umman’da Sultan Qaboos Üniversitesi’nin bazı binaları, yarışma kazandığı Umman İngiltere Büyükelçiliği ve Antalya Sheraton Oteli bulunmaktadır. Kendi bürosunda eşiyle birlikte yaptığı projeler arasında ise Ankara’da Ulusal Doğa Tarihi Müzesi, Koleksiyon ve Araştırma Merkezi projesi ve İstanbul’da inşa edildikten sonra 2001 Kan Uluslararası MIPIM Ödülleri için konut kategorisinde seçilen üç projeden biri olan, 40 katlı Elit Residence yer almaktadır. Savaş, mimaride şekilciliğe karşıydı, her şeyin özü ile ilgilenir ve insanları iç değerleri için severdi. 20 Temmuz 2003 günü hayata gözlerini yumduktan sonra 25 Temmuz’da Londra’da yapılan bir toplantıda, yakınları ve arkadaşları anılarla, sevgiyle onu uğurladılar.

Berna Basatemür

Mimar

* * *

A. EKMEL DERYA

1925 yılında İstanbul'da doğan Prof. Dr. A. Ekmel Derya, 1944 yılında Galatasaray Lisesi’nden mezun olduktan sonra ABD’de mimarlık tahsili yaptı. 1952 yılında University of California, Berkeley'den B. Arch. derecesi; 1953 yılında da Oklahoma A. and MIT'den Master of Architecture Profesyonel derecesine hak kazandı. Derya, 1953-54 yıllarında Philadelphia'da R.T. Addis Mimarlık Bürosu’nda ortak olarak çalıştı; 17 binanın projesini ve inşaat kontrolörlüğünü yaptı. 1955 yılında, yedek subaylık görevini yaparken, Erzurum Subay Lojmanları inşaatında çalıştı ve NATO Radyolink binalarının planlamasını yaptı. 1956 yılında Bayındırlık Bakanlığı’nda çalışırken, aynı yıl ODTÜ Mimarlık Fakültesi öğretim üyeliğine atandı. Derya, 1956 yılında ODTÜ kuruluş çalışmalarına katıldı, 1957 yılında Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcılığı yaptı. 1958 yılında Yapı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nde görevlendirildi ve stabilize toprak yapılar üzerinde araştırmalar yaptı. 1959 yılında Radyo Evleri sınırlı yarışmasında birincilik ödülü aldı. 1960 yılında ODTÜ'de Yardımcı Profesör oldu ve 1960-61 yıları arasında Mimarlık Fakültesi Dekanlık Komitesi Başkanlığı, 1963-65 yılları arasında UNESCO bursu ile İngiltere, Fransa, Hollanda, Danimarka, İsveç ve Finlandiya'da Şehircilik ve Konut Planlaması konularında araştırmalar yaptı. 1969-70 yıllarında tekrar Mimarlık Fakültesi Dekanlığı görevini üstlendi. 1971 yılında ODTÜ Keban ve Aşağı Fırat Tarihi Eserlerini Kurtarma ve Değerlendirme Araştırma Merkezi (TEKDAM) Müdürlüğü’ne atandı. 1973 yılında Doçent, 1982 yılında da Profesör oldu. 1956 yılından beri ODTÜ Mimarlık Fakültesi’nde öğretim görevini yapmakta iken, 1982 yılında YÖK tarafından Gazi Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Dekanlığı’na atandı ve 1985 yılında kendi isteği ile emekli olarak İstanbul'a yerleşti. Yerli ve yabancı birçok bilimsel toplantıya katılmış olan Derya'nın Türkçe ve İngilizce dilinde yayınları bulunuyor. Prof. Dr. A. Ekmel Derya 22 Temmuz Salı günü İstanbul’da vefat etti.

Leyla Derya Çelikel

* * *

YILMAZ İNKAYA

1931 yılında İstanbul’da doğan İnkaya, 1959 yılında Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nden mezun olmuştu. 1971-1972 Dönemi Mimarlar Odası Genel Başkanlığı görevinde bulunan İstanbul Şubesi’ne bağlı üyemiz Yılmaz İnkaya, 25 Ağustos 2003 tarihinde aramızdan ayrıldı.

* * *

SEMA NAZİK

1963 yılında Merzifon’da doğan Nazik, 1985 yılında Mimar Sinan Üniversitesi’ni mezun olmuştu. Bursa Şubesi’ne bağlı üyemiz Sema Nazik, 30 Mayıs 2003 tarihinde aramızdan ayrıldı.

Yıl 1981, Akademi’de ilk yılım. Çemberlitaş Kız Öğrenci Yurdu’nda 4. katta yatağım ve dolabım. İstanbul’da taşralıysanız ve yurtta kaldıysanız, bilirsiniz bu odada 11 kişi ile uyumayı, sabah metal dolap kapaklarının gürültüsünü, akşam yemek kuyruklarını, etüdlerini ve kurulan derin dostlukların anlamını. Sema ile ilk karşılaşmamız yurt etüdünde olmuştu. Bursalı ve aynı okulda olduğumuzu öğrenince iri gözleri hiç kısılmadan ışıldayarak gülümsedi, rahatlatan o tebessümü ile bana hemen yanında bir masa ayarladı ev sahibi edasıyla. Sonra, anılarımız oldu; neşeli, heyecanlı, acıklı, sabahlara dek çalışırken, okulda paylaştığımız anlarımızda ve sonrasında... Her şeyini paylaşırdı Sema, yarinden gayri her şeyini. Tabağındaki yemeği, elindeki kalemi, çantasındaki mendili, fikirlerini... Asardık duvara en şahane eserlermişçesine eskizlerimizi, başlardı gece jürisi. Güvenilirdi Sema, yapabileceği ne varsa talep edilen, arkasına düşmene gerek yok, mutlaka gerçekleştirirdi. Tam bir sırdaştı, sabırla dinlerdi, sonra “acaba” diye başlayan cümlelerle olayları farklı açıdan göstermeye çalışırdı. Sakinleştirirdi şefkatli bakışlarıyla, omuza dokunuşuyla kızgınlıklarımızda, kırgınlıklarımızda... Her olayda iyiyi, iyiliği arardı, bulurdu da... Sevgi doluydu sevgisini hissedebilene... Hep barıştan yanaydı, çocuklarımıza nasıl bir dünya bırakacağız endişesindeydi, yine de umut doluydu, güven doluydu çevresine... Sanki kum taneleri gibiydik elinde, hiç kapatıp elini sıkmazdı, parmaklarının arasından sıyrılıp gitmememiz için, zorlamazdı hiçbir şeye... Sadece onu uğurlarken sonsuzluğa, onsuzluğa zorladı bizi elinde olmadan. Acısı her an yüreğimde, katlanacağım onsuzluğa... Yaşam için, herkes gibi.

Selma Sökmen

Mimar

* * *

HASAN SABRİ TEMİZSOY

23 Aralık 1929’da İstanbul’da doğdu. Askerlikten sonraki mesleki hayatına TC Ziraat Bankası’nda çalışarak başladı. Mimarlık ilgisi ve becerisini aynı kurumun İnşaat Emlak Müdürlüğü’nde teknik ressamlık yaparak geliştirdi, gündüz mesaisinin yanında kendi kurduğu mimarlık bürosunda akşamları çalışarak ürünler vermeğe başladı. 1967-1971 yılları arasında akşam eğitimi veren Özel Zafer Yüksek Okulu’nu (sonraki adıyla ADMMA) birincilikle bitirdi. Frank Lloyd Wright ve Le Corbusier gibi ünlü mimarların kariyerlerindeki paralelliğe gönderme yaparak ‘diplomasız mimarlık’ adını verdiği okul öncesi periyodu sırasında usta mimarlar ile çalışmak ve birçok kişiyi yetiştirmek fırsatını buldu. 1973 yılından itibaren Bayındırlık Bakanlığı Yapı işleri Genel Müdürlüğü’nde çalışmaya devam etti. 1977 yılında emekli oluncaya kadarki kısa zaman zarfında rekor sayıda projeye imza attı ve özellikle lojman tip projeleri ile eserleri en çok sayıda uygulanan mimarlardan biri olmak unvanını kazandı. Emeklilik yıllarında profesyonel kariyerine devam eden Temizsoy, birçok resmi kuruma ait binaların kontrol mimarlığını yaptı, 1983-1986 yılları arasında Yeminli Özel Teknik Büro hizmeti verdi, 1988 yılında kendi kurmuş olduğu mimarlık bürosunu, oğullarına devrederek inşaat, mobilya ve elektronik dallarında faaliyet gösteren bir firma oluşturdu. 2002 yılındaki rahatsızlığının pankreas kanseri olması onun aramızdan ayrılmasına neden oldu. 11 Mayıs 2003 Pazar gününün ilk saatlerinde hayata gözlerini kapadı ve 13 Mayıs 2003 tarihinde İstanbul Kireçburnu aile mezarlığında sade bir törenle toprağa verildi.

Savaş Temizsoy, Makina Mühendisi

Bora Temizsoy, Tasarımcı

Bu icerik 9134 defa görüntülenmiştir.