313
EYLÜL-EKİM 2003
 
MİMARLIK'TAN

ODADAN

MİMARLIK DÜNYASINDAN

SORUŞTURMA 2003

DOSYA: ULUSLARARASI SÜREÇLERDE TÜRKİYE MİMARLIĞI

MİMARİ PROJE YARIŞMASI
TÜRKİYE NOTERLER BİRLİĞİ MERKEZ BİNASI VE KÜLTÜREL VE SOSYAL TESİSLERİ

  • Eski New York'lar
    Gürhan Tümer

    Prof. Dr., Dokuz Eylül Üniversitesi,

    Mimarlık Bölümü

YİTİRDİKLERİMİZ



KÜNYE
YAYINLAR

Seçtiklerimiz

Yaşamın Kaynağı

Ayn Rand, çeviri: Belkıs Çorakçı Dişbudak, Mart 2003 (3.Baskı), Plato Film Yayınları, 788 sayfa.

Ayn Rand’ın, 1943 yılında yayımlandığında Amerikan edebiyat ve düşünce hayatında büyük hareket uyandıran ve daha sonrasında da aynı adlı filme konu olan “The Fountainhead” romanı, yıllar sonra “Hayatın Kaynağı” adıyla Türkçe’ye çevrildi. Mimarın yaratma etkinliği ve mimarlık mesleğine dair farklı bakış açılarına sahip iki mimar ve onların çevresinde yaşanan olaylar üzerine kurulu hikaye, aslında tam da içinde bulunduğumuz dönemin gündemini meşgul eden, mimarlığın ticari bir etkinlik haline dönüşmesi tartışmasıyla paralellik taşıyor. Bunun yanısıra, mimarın yaratma etkinliğini toplumsal beğeniden uzak tutma çabası ya da aksine, eserlerini doğrudan toplumsal beğeni yoluyla şekillendirmesi ikilemini de yansıtıyor. Romanın kurgusu, mimar, işveren, mimarlık eleştirmeni ve medya patronu gibi, mimarlık pratiğinin işleyişine doğrudan ya da dolaylı olarak katkıda bulunan figürler üzerinden ilerliyor. Mimarlık pratiğini bu figürlerin katılımıyla beraber değerlendirmek, bilgi aktarımı ve mimarlık eleştirisi çerçevelerinin yeniden çizildiği bu dönemde, mimarlığın işleyişini ve diğer alanlarla etkileşimini yeniden tanımlamak açısından önem kazanıyor. 20. yüzyıl felsefi edebiyatının “bestseller”larından biri olan bu kitap, mimarın yaratıcı gücünün sınırları ve mimarlık mesleğinin toplumsal değerlerle ilişkisini yeniden düşünmek için bir fırsat sunuyor.

İstanbul’un Tarihsel Topografyası

Wolfgang Müller-Wiener, çeviri: Ülker Sayın, Ocak 2001, YKY; 534 sayfa.

İstanbul’da hâlâ mevcut olan ya da artık olmasa da varlıkları kanıtlanabilecek tarihsel anıtları belgeleme amacı taşıyan kitap, tarih öncesinden antik döneme ve buradan Bizans’ı bütünüyle kuşatarak Osmanlı’ya ulaşan bir zaman dilimi içinde, kentin mimari dokusunu yapı örnekleri üzerinde durarak araştırıyor. İstanbul kentinin tarihi üzerine kısa bir bilgilenme sunan giriş bölümü, 'kenti iyi tanımayanlara, kentin sorunlarına yaklaşım konusunda kolaylık sağlaması' düşüncesiyle, her döneme ilişkin kapsamlı bibliyografya da içeriyor. Bu bölümün ardından, “Byzantion”, “Konstantinopolis” ve “İstanbul” dönemlerinde yapılmış tarihsel anıtlara ilişkin bilgi, harita, gravür ve özgün fotoğraflarla sunuluyor. Müller-Wiener, fotoğraf ve planları olan bu yapıları işlevlerine göre gruplandırmış. Elde edilen yapı envanterinde, Roma tapınak kalıntıları, Bizans sarayları, kiliseleri, surları, sarnıçları ve Osmanlı mimarisinin klasik dönem sonuna kadar ortaya koyduğu örnekler bulunuyor. Kitabın ekinde yer alan yerleşim haritasında ise, kentin kültür mirasını toplu halde kent yerleşimi üzerinde görmek mümkün. Oldukça hassas bir belgeleme çalışması olan kitabın sunumunda, ‘... (kitabın) imparatorluklar başkenti için bugüne kadar yapılmış en kapsamlı çalışma' olduğu belirtiliyor.

Mimarlık: Biçim, Mekân ve Düzen

Francis D.K. Ching, çeviri: Sevgi Lökçe, Eylül 2002, YEM Yayın, 400 sayfa.

Biçim ve mekânın birbirleri ile ilişkilendirilme ve organize edilme yolları üzerine temel bir kaynak niteliği taşıyan kitap, hem tarih boyunca kabul görmüş modelleri hem de güncel örnekleri içermesi bakımından geniş bir bakış açısı sunuyor. “Tasarım elemanları ve ilkeleri daha iyi tanınır hale geldikçe yeni bağlantılar, ilişkiler ve anlam düzeyi oluşturulabileceği”nden söz eden Ching, bu eleman ve ilkeleri detaylı desen, şekil ve diyagramlar yoluyla açıklıyor. Kitap, nokta, çizgi, düzlem ve hacim gibi ana elemanlardan başlayarak, sonrasında biçim ve mekânı şekillendiren, organizasyon, dolaşım, oran ve ölçek gibi konuları örneklerle açıklıyor. Son bölüm, eksen, simetri, hiyerarşi, datum, ritim, tekrar ve transformasyon gibi tasarım ilkeleri üzerinde duruyor. Kitabın sonunda yer alan ek sözlük ve tasarımcılar dizini, kitabın genelinde yer bulan konular üzerine bir kaynakça niteliği taşıyor.

Yaşama Kültürü

Cengiz Bektaş, Şubat 2003, Literatür Yayınları, 191 sayfa.

Su İnsan

Cengiz Bektaş, Nisan 2003, Literatür Yayınları, 158 sayfa.

Cengiz Bektaş, daha önce “Kültür Kirlenmesi” ve “Yaşama Kültürü” adlı iki kitabında derlediği çeşitli gazete ve dergi yazılarını, yeniden gözden geçirilmiş bir biçimde “Yaşama Kültürü” kitabında sunuyor. Bektaş, kültürel kirlenme ve yabancılaşmaya karşı bir eleştiri getirirken, yöresel kültürün çağdaş bir yorumla ele alınmasını, hem “bugünü üretmek” hem de “geleceğe uzanmak” için gerekli bir adım olarak ortaya koyuyor. Bektaş’a göre, toplum yaşayışına uyum sağlamak için mimarinin da toplum yapısı ve kültürüne uygun öğeler içermesi gerekiyor. “Su İnsan” kitabında ise Bektaş, yaşam kaynağı olan “su”yu doğrudan insan yaşamı ve gereksinimleri bağlamında değerlendiriyor. Türk kültüründe önemli bir yer tutan su öğesinin mimarlıkta kullanımı üzerinde duruyor.

Bu icerik 8078 defa görüntülenmiştir.