310
MART-NİSAN 2003
 
MİMARLIK'TAN

ODADAN

MİMARLIK DÜNYASINDAN

DOSYA: MİMARLIK EĞİTİMİ: Ağaç Yaşken Eğilir

YİTİRDİKLERİMİZ



KÜNYE
DOSYA: MİMARLIK EĞİTİMİ: Ağaç Yaşken Eğilir

MİMARLIK EĞİTİMİ: AĞAÇ YAŞKEN EĞİLİR Mİ?

N. Müge Cengizkan

Mimarlık eğitimine yeni bakışlar yöneltmek amacıyla, Şubat ayında, farklı üniversitelerden mimarlık öğrencileri, Mimarlar Odası’nda ortak bir platformda buluştular. Bu yıl Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde gerçekleşen 7. Ulusal Mimarlık Öğrencileri Buluşması’nı fırsat bilerek, öğrencilerin mimarlık eğitimi, kültürü ve pratiğindeki günümüze ve geleceğe yönelik perspektiflerini öğrenmeyi amaçladık. Mimarlık bölümüne girişteki beklentileri, eğitimin hayatlarında ve kişiliklerinde yarattığı etkiler ve günümüz mimarlık ortamını artı ve eksileriyle nasıl gördükleri, bu forumun önemli izleklerini oluşturdu. “3 oda 1 saloncu mimar” olmakla, “Expo 2020 Pavyonu’nu tasarlayacak mimar” olmak arasındaki yerlerini sorguladılar.

Tartışma boyunca temel olarak üzerinde durulan noktalar, üniversitelerin mimarlık ve tasarım kültürünün güncellenmesi anlamında daha etkin bir rol almaları gerekliliği üzerineydi. Belki daha da önemlisi, öğrencilerin, değişen ortama kendini daha hızlı adapte etme durumunda olan meslek pratiği gibi, okulların da hem eğitim modeli hem eğitmenler anlamında bu ortamı yakalamaları yönünde çaba göstermeleri isteği.

Öğrenciler, mimarlık eğitiminin üniversiteler dışında çeşitli “iletişim kanalları ve buluşma ortamları” ile desteklenmesinin önemli olduğunu düşünüyorlar. “Buluşma Yedi”nin içinde aktif olarak yer alan Ayşen Ciravoğlu da aynı noktaya vurgu yapıyor. Buluşmadaki atölyelerden birini de düzenleyen Ciravoğlu, eğitimin “müfredat dışı, kişinin isteğe bağlı olarak katıldığı çalışmalar” ile desteklenen enformel yanını öne çıkardığı ve en az formel yanı kadar önemli olduğunu vurguladığı yazısında, ODTÜ’de gerçekleştirilen öğrenci buluşmasını bu açıdan değerlendiriyor.

Arif Şentek yazısında, forumun tartışma konularından biri olmasına rağmen, fazla değinilmemiş olan “ulusal ve uluslararası bağlamda mimarlık eğitiminin konumu” ve bu konudaki girişimlerden bahsediyor. Avrupa Birliği, UIA ve UNESCO gibi toplulukların belgeleri üzerinden, mimarlık eğitiminin güncel olarak nasıl tanımlandığı, planlandığı ve bu konuda nasıl öneriler geliştirildiğini takip etmek mümkün. Forumda bu konular üzerinde bir açılım yapılamamış olması, ortamın daha fazla bilgilendirilmesi gerekliliğini ortaya koyuyor.

MİMARLIK, bu buluşma nedeniyle, mimar adaylarının eğitim ve meslekle ilgili düşüncelerini ortama taşımak gereğini duydu. 2003 Aralık ayında yapılacak “Mimarlık ve Eğitim Kurultayı-II” çalışmaları sürerken bu dosya ile, özellikle değişik bakış açılarını kurultaya taşımada MİMARLIK’ın bir katkısı olmasını istedik.

Bu icerik 1217 defa görüntülenmiştir.