310
MART-NİSAN 2003
 
MİMARLIK'TAN

ODADAN

MİMARLIK DÜNYASINDAN

DOSYA: MİMARLIK EĞİTİMİ: Ağaç Yaşken Eğilir

YİTİRDİKLERİMİZ



KÜNYE
YARIŞMA

Antalya Altın Portakal Film Müzesi Mimari Proje Yarışması

“ ... Jürimiz, yarışmaya katılımın yoğunluğu ve farklılaşan yorumların niteliğinin Türkiye mimari söylemine katkıda bulunacağı görüşünü paylaşmaktadır. ... Jüri birçok sunumda kullanılan görsel dilin, iletilmek istenen bilgiyi gölgede bıraktığı, çoğu projenin kent yaşantısına katkıda bulunma beklentisine yanıt vermediği ve nesne olarak kendisini ortaya koyma eğilimi içinde olduğu görüşündedir.”

Antalya Altın Portakal Film Müzesi Yarışması, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nca yarışmaya çıkarılmış ve 9 Eylül 2002 tarihinde sonuçlanmıştır. Antalya kent merkezinin hızla gelişen Fuar Alanı ve Kültür Parkı içerisinde yer alacak olan yapının, kent ile birlikte anılan ve kent tarihinde önemli bir yeri olan Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin geçmişine ışık tutması ve kültür yaşamının gelişmesine katkıda bulunması bekleniyor.

DANIŞMAN JÜRİ ÜYELERİ

Bekir KUMBUL (Dr., Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı)

Yüksel BİNGÖL (Prof. Dr., Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı)

Orhan ATVUR (Arkeolog)

Hasan ÖZGEN (Belgesel Film Yapımcısı)

Kenen IŞIK (Sinema ve Tiyatro Sanataçısı)

ASLİ JÜRİ ÜYELERİ

Jüri Başkanı

Affan YATMAN (Mimar)

Ayşen SAVAŞ

(Mimar, Doç Dr., ODTÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi)

Mücella UYAR (Mimar)

Erdem ARMEN (Mimar)

Han TÜMERTEKİN (Mimar)

RAPORTÖRLER

Meral YALÇINTEPE (Mimar)

Berna BAŞARIR (Mimar)

Jüri Notu:

Jürimiz, yarışmaya katılımın yoğunluğu ve farklılaşan yorumların niteliğinin Türkiye mimari söylemine katkıda bulunacağı görüşünü paylaşmaktadır. Böylesine yeni bir konu ile ilgili araştırmanın katılımcılar tarafından büyük bir çaba ile gerçekleştirilmesi ve bunların mimari yorumlara yansıtılması övgüye değerdir. Müze yapıları gibi, kent yaşamının kültür ve sanat ortamına katkıda bulunacak mimari yapıtların yarışma sonucu elde edilmesi ve bunun Antalya Belediyesi tarafından desteklenmesi anlamlı bulunmuştur. Katılımın yüksek olması bu tip yapıların yarışma ile belirlenmesi gerekliliğini de ortaya koyan bir gösterge olarak saptanmıştır. Jüri birçok sunumda kullanılan görsel dilin, iletilmek istenen bilgiyi gölgede bıraktığı, çoğu projenin kent yaşantısına katkıda bulunma beklentisine yanıt vermediği ve nesne olarak kendisini ortaya koyma eğilimi içinde olduğu görüşündedir.

1.ÖDÜL

ALİŞAN ÇURAKOĞLU Y.Mimar

Jüri Raporundan

Yapının müze etkinliklerinin gerçekleşeceği mekanları ayrışmış alanlarda kurgulaması, işlevinin park ölçeğinde algılanabilmesi, yükselen kütlenin ana yaya aksı ile kurduğu fiziksel ve görsel ilişki, plan şemasının ve üretim detaylarının çözümlenmesi, jüri tarafından olumlu karşılanmıştır. Benzer yaklaşımlardan farklı olarak, yapının katlar arasında ilişkiyi koparmadan gömük mekanlarla ilişkilendirilmesi, sergileme, iklimlendirme, aydınlatma ve güvenlik gibi müzeolojik standartların mimari detaylarla yorumlanması, jürinin projeyi başarılı bulmasının nedenleridir. Beklenen, sınırlı metrekarade yapılaşmaya karşın, yaratılan mekan çeşitliliği, projenin olumlu özelliklerinden biridir. Uygulanabilir niteliğe sahip projede, yükselen kütlenin sağladığı olanaklarla yarattığı ‘açık hava sineması’ kullanımını yorumlayarak yeniden üretmesi de jüri kararını desteklemiştir. Jüri, özellikle denizle görsel ilişki kuran alanların açık alan işlevleri ile zenginleştirilerek müze kullanımını cazip hale getirilmesini önermektedir.

Proje Raporundan

Filmin gerçek mekanı ya da nesneyi yeniden üretme becerisi büyük ölçüde ışığın becerisidir. Mekanı ya da nesneyi tekrar üreten perde değil, bu düzlemden yansıyan ışıktır. Işık bu düzlemi dinamik hale getirir. Önerilen müzenin kurgusunu oluşturan ana unsur da bu ışık düzlemidir. Bu düzlemin üçüncü boyuta taşınmasıyla müzenin ana mekanları olan sergileme alanları oluşturulur. Yaya aksına dik ve cam piramit'in köşegeni doğrultusunda yerleştirilen ışık düzlemi iki beton duvar arasında yer alır. Kalıcı sergi mekanları, ışık düzleminin ortadan yardığı bir dikdörtgen prizmadır. Yapıya giriş bu prizmanın altında oluşturulan gömük platodan sağlanır. Yapıya girişin bir alt kottan alınmış olması yapıya zemin üstünde yalın ama güçlü bir ifade kazandırmakta ve yaya aksı ve cam piramit için en az görsel engel oluşturma imkanı vermektedir.

2.ÖDÜL

İPEK YÜREKLİ Mimar

ARDA İNCEOĞLU Mimar

SUNA BİRSEN Mimar

Jüri Raporundan

Yapının ana yaya aksı ve açık hava sergisi ile kuruduğu ilişki, görselliğin yapıya dönüştürülmesindeki ustalık, servis veren mekanlarla ana mekanların yapı sistemlerinin farklılaşması ile ayrıştırılması, cephe hareketliliğinin yarattığı görsel zenginlik, açık hava gösterilerinin yapı tarafından gölgelenmesi jüri tarafından olumlu bulunmuştur. Hareketli cephe elemanlarının üretileceği teknoloji ve sunumun yapılacağı ortamla (medium) ilgili detaylar ve şeffaf cephenin sağlayacağı doğal ışığın gömük hacimlerin aydınlatılmasındaki kullanımı yetersiz bulunmuştur.

3. ÖDÜL

YASEMİN BALKAN Mimar

FIRAT AYKAÇ Mimar

Yardımcı: ERCÜMENT EREN

Maket tasarımı: DOĞAN GÜNEŞ

Jüri Raporundan

Park dokusunu yeniden şekillendirerek yapıya dönüştürmesi, kullanılmakta olan alle peyzajına aykırı bir mimari yapılaşma önermemesi, vista ile ilişkiyi farklı düzlemlerde yineleyerek tekrar tekrar kurması, genel yaklaşımın, özellikle açık hava müzesi ile kurduğu ilişkide yapı plastiği ile ustaca biçimlendirmesi, farklı kullanımlara farklı girişler önerilmesi ile olumlu bulunan projenin, cesur yaklaşımıyla mimarlık söylemine katkıda bulunacağı düşünülmüştür. Yeniden oluşturulan üst örtünün altında yer alan mimari programın, alışılagelmiş mekanlarla üretilmesi jüri tarafından yaklaşımın zayıf noktası olarak değerlendirilmiştir. Üst örtü plastiğinin yaratacağı mekansal zenginliğin özelleşmiş mekanlara yansıtılamaması ve kullanımla doğrudan ilişkili detay inceliğinin temsil ortamına taşınamamış olması olumsuz karşılanmıştır.

1. MANSİYON

MURAT ARİF SUYABATMAZ Mimar

Danışman: ALPARSLAN ATAMAN

Yardımcı: OZAN ÖZYİĞİT

Jüri Raporundan

Yapının yalın biçimi, parkla kurduğu saydam ilişki ve plan kurgusunun netliği jüri tarafından olumlu bulunmuştur. Orta avlunun boyutlandırılması, üst yapının kullanımı ve iklimlendirilmesi ile ilgili detaylar ve yakın çevresi ile kurduğu ilişki yetersiz bulunmuştur. Açık ve yarı açık mekan kullanımlarına olanak sağlanmaması jüri tarafından olumsuz değerlendirilmiştir.

2. MANSİYON

NİMET AYDIN Y. Mimar

Yardımcılar:

SERVET GÜMÜŞ Mimar

KERİM YAMAN Mimar

AFŞİN KETENE Mimar

HAKAN ÖZTÜRK Mimar

NALAN ÖZKADİF Y. Şehir Plancısı

SEVİNÇ GÜNDOĞDU Peyzaj Mimarı

HABİBE ADUŞ Peyzaj Mimarı

ÜMRAN KAVAK Mimar

LEVENT İNCE Mimar

HAKKI ŞAHİN Mimar

ÖZGÜR TOP Mimar

GİZEM TURGUT Mimarlık Öğrencisi

Jüri Raporundan

Ana yaya aksı ve açık hava müzesi ile bağlantının yapının yerleşimini kurgulaması, dolaşımın sürekliliğinin mekan kurgusu ile okutulması, mekanların dönüşebilirliğinin sağlanması jüri tarafından olumlu bulunmuştur. Batı cephesinin vista ile ilişki kurmakta güçsüz kalması, mekanların üçüncü boyutta ilişkilendirilmesi projenin zayıf noktaları olarak değerlendirilmiştir.

3. MANSİYON

BÜNYAMİN DERMAN Mimar

YILMAZ ERDOĞAN Mimar

GÜNER KAAN YARKAN Mimar

Yardımcılar:

SALİH ÇAĞMAN TEPETAŞ Mimar

ALİ DURAN YILMAZ Mimar

EVREN BAŞBUĞ Mimarlık Öğrencisi

Jüri Raporundan

Merkezi dolaşım aksında gelişen yaya hareketinin yapının biçimlenmesinde ustaca yorumlanması, mimari programın mekan kurgusuna dönüşmesindeki yalınlık ve akıcılık jüri tarafından olumlu bulunmuştur. Işık kontrolü, yapı biçimlenmesinin doğal sonucu olarak okunmaktadır. Yapın ana yaya aksı ile kurduğu dolaylı ilişki, yapının taşınması ile ilgili kararların eksikliği ve müze işlevlerinin özelleşememesi projenin zayıf noktaları olarak belirlenmiştir.

4. MANSİYON

TÜLİN HADİ İLHAN Mimar

CEM İLHAN Mimar

Yardımcılar:

MÜBECCEL UYAR Mimar

ÖZNUR ERBOĞA

Jüri Raporundan

Yaya aksı ile deniz arasındaki görsel ilişkiyi kesmemesi, simgeselliği ölçekten bağımsız yorumlaması, yapının zeminle kurduğu ilişki ve dolaşım kurgusu ile bütünleşen gün ışığı kontrolü olumlu bulunmuştur. ‘Land art’ ve yapı arasında kalan üst yapılaşmanın mimari ölçekle ilgili kararsızlığı ve alle ile fiziksel bağlantının zayıflığı jüri tarafından olumsuz değerlendirilmiştir.

5. MANSİYON

SEMRA UYGUR Y. Mimar

ÖZCAN UYGUR Y. Mimar

Yardımcılar:

MEHMET PINAREVLİ

CEYHUN BASKIN

AYHAN ABANOZCU

NECATİ SEREN

GÜLİZ KILINÇ

Jüri Raporundan

Yeryüzü dokusunun kırılması ile elde edilen çatı örtüsünün yapılaşması ve plan kurgusu olumlu bulunmuştur. Projenin açık alanla kurduğu ilişki zayıf bulunmuştur. Görme ile ilgili metaforların yorumu ve üçüncü boyuttaki mekansal ilişkiler, jüri tarafından olumsuz olarak değerlendirilmiştir.

Bu icerik 6881 defa görüntülenmiştir.