MİMARLIK'TAN
N. Müge Cengizkan
Mimarlar Odası’nın uzunca bir dönemine tanıklık eden MİMARLIK, Aralık ayında Ankara’da yapılan 50. Yıl Buluşması’na küçük bir sergi hazırladı. Seçme kapaklar ile temsil edilen derginin 41 yılı, sürekli emek ve yoğun çabalarla elde edilebilen zengin düşünce üretiminin göstergesi gibiydi. MİMARLIK dergisinin yanısıra, “Oda Yönetim Kurulları’nda Görev Alanlar”, “Basında Mimarlar Odası”, “Mimarlar Odası Etkinlik Afişleri” ve “Etnografik Mimarlık Ürünleri” sergileri de Buluşma’da paylaşılanların görsel anlatımına dönüştü. Birkaç sayıdır sürdürdüğümüz “50 Yıla Tanıklık” bölümümüzden etkinliğin tümüne ilişkin dökümleri takip edebilirsiniz. Sergilerin, Türkiye’nin çeşitli kentlerinde yıl boyunca gezmesi planlanıyor.
Sayısal Mimarlık, dosya konumuz... Bilgisayar denetimli üretim (CAM) modelinin, mimarlık anlayışına, eğitimine ve pratiğine etkilerinin yanısıra, sayısal ortamı kullanarak nitelikli yapılı çevre üretmek için alışılageldik “iş yapma” biçimlerini değiştiren Urban Probes gibi grupların çalışma biçimlerine uzandık. Sayısal tasarım ve mimarlığın Türkiye’de tartışılmaya ve mimarlık pratiğine girmeye başladığı yıllarda hedeflenenler ve başta konulan hedeflere göre bugün nerede durulduğu da dosya bağlamında yer alıyor. 2000’lerden sonra yayın ortamımıza daha sık taşınmaya başlanan konu, kapsamlı bir güncelleme niteliğinde…
Mimarlar Odası Yayınları’ndan yeni bir kitap: Dünyada Meslek Uygulaması. Arif Şentek ve Tuğçe Selin Tağmat’ın çabalarıyla mimarlık ortamına kazandırılan bu kitap, Katalonya Mimarlar Örgütü Uluslararası İlişkiler Bölümü tarafından yürütülen kapsamlı bir araştırma sonucu hazırlandı. Dünyada mimarlık mesleğinin uygulanma şekilleri üzerine odaklanan araştırma, farklı ülkelerdeki mimarlık eğitimine, mesleğe ilişkin yasalara, kayıt koşulları, sigorta, ücret tarifeleri, sürekli mesleki gelişim, yabancı mimarlara ilişkin düzenlemeler vb. konular, şema ve tablolarla aktarılıyor. AB ile hizmetlerin serbest dolaşımı gündeme geleceği için, Türkiye mimarları olarak nerede durduğumuzu anlamaya yardımcı bir kaynak niteliğinde.
UIA 2005 İstanbul Kongresi’ne gelecek olan isimler netleşiyor… Bu sayıdan itibaren davetli konuşmacıları kısa özgeçmişleriyle birlikte tanıtmaya çalışacağız. Daha da yoğunlaşacak etkinlikleri hızla duyurmak konusunda iki aylık bir yayın olmanın getirdiği zorlukları, Oda’nın web sitesi www.mimarlarodasi.org.tr adresinde sürekli güncellenen bölümlerle aşmaya çalışıyoruz.
*
Güney Asya’da yaşanan felaket tüm dünyayı her yönden etkiledi. Küreselleşen dünyada birbirlerinden giderek yalıtılan ülkelerin birbirleri üzerindeki sorumluluklarını, bu sorumlulukların felaketler ardından yara sarmakla sınırlı olamayacağını acı bir şekilde hatırlattı. Türkiye’de ise gözler yeniden depreme çevrilerek, tsunaminin ülkemizdeki olası etkilerine odaklandı. Depreme karşı durabilmek ve küresel dayanışma içindeki sorumluluklarımızı bu yıl da sürekli gündemde tutmak üzere, 2005’in herkes için daha iyi bir yıl olmasını diliyoruz…
Bu icerik 5543 defa görüntülenmiştir.