MİMARLIK DÜNYASINDAN
İşyerlerinde Sağlık ve Güvenlik Önlemlerine İlişkin Yeni Yönetmelik
İşyerlerinde sağlık ve güvenlik açısından Avrupa Birliği standartlarının uygulanmasını öngören “İşyeri Bina ve Eklentilerinde Alınacak Sağlık ve Güvenlik Önlemlerine İlişkin Yönetmelik” 10 Mart 2004 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Mevcut işyerlerine standartlara uyum için 6 ay süre tanıyan kurallar şöyle:
SAĞLAM BİNA: Bugünden sonra kurulacak işyeri binaları, işin özelliğine uygun, yeterli sağlamlıkta inşa edilecek. Elektrik tesisatı yangın veya patlamaya karşı güvenli olacak.
GÜVENLİ ÇIKIŞ: Acil çıkış yolları ve kapıları doğrudan dışarıya veya güvenli bir alana açılacak ve çıkışı önleyecek hiçbir engel bulunmayacak. Acil çıkış için raylı veya döner kapılar yerine, çıkışa elverişli kapı yapılacak ve bu çıkışlarda yedek aydınlatma bulunacak.
YANGIN SÖNDÜRÜCÜ: İşyerinin büyüklüğüne, kullanılan maddelerin fiziksel ve kimyasal özelliklerine göre yeterli yangın söndürme ekipmanı ve yangın dedektörü bulunacak.
TEMİZ HAVA: Kapalı işyerlerinde yeterli temiz hava bulunması sağlanacak. Havalandırma sisteminin çalışmaması sağlığı tehdit ederse arızayı bildiren uyarı sistemi bulunacak.
ORTAM SICAKLIĞI: Sıcak çalışma şekline ve çalışanların harcadıkları güce uygun olacak.
ÖNCE GÜN IŞIĞI: İşyerinin pencere ve çatı aydınlatmaları, güneş ışığının olumsuz etkilerini önleyecek. Gün ışığıyla yeter derecede aydınlatma esas alınacak. Aksi durumda, suni ışıkla yeterli aydınlatma sağlanacak.
DÖŞEME KAYMAZ OLACAK: İşyerlerinde, taban döşeme ve kaplamaları sağlam, kuru, düz ve kaymaz olacak. Tehlikeli eğimler, çukurlar ve engeller olmayacak. Taban döşeme ve kaplamaları, duvarlar ve tavan, hijyen sağlanacak şekilde temizlemeye elverişli malzemeden yapılacak.
HAREKET ALANI ŞART: İşçinin işini yaptığı yerde rahat hareket edebilmesi için yeterli serbest alan bulunacak. Yoksa, çalışma yerinin yanında serbest alan yaratılacak. Çalışan anne adayı uzanıp dinlenebilecek
Bu icerik 3610 defa görüntülenmiştir.