324
TEMMUZ-AĞUSTOS 2005
 
MİMARLIK'tan

MİMARLIK DÜNYASINDAN

UIA 2005 İSTANBUL



KÜNYE
UIA 2005 İSTANBUL

ODANIN KONGREYE KATILIMI

GENEL MERKEZ

FORUM

Güney Asya Depremi ve Gerçekler

Tarih: 4 Temmuz 2005; 14.00-18.00

Yer: Cemil Reşit Rey Konser Salonu

Mimarlar Odası, Güney Asyalı mimarların katılımı ve UIA’nın desteğiyle, yakın dönemde yaşanın afetin etkilerini yeniden değerlendirmek ve mimarlara afetlerle ilgili düşen rolleri tartışmak üzere “Güney Asya Depremi ve Gerçekler” temalı bir forum düzenliyor. Güney Asya’daki deprem ve tsunami afeti küresel medyada gerektiği kadar yer almadı. Bu forum, afete ilişkin gerçek bilgileri edinmek için bir fırsat sunmayı hedefliyor. Bunun ötesinde, bu forumun mimarların önemli sorumluluk alanı olan yeniden yapılanma ve yeniden inşa süreçleri için gerekli ilkelerin saptanması, farklı yaklaşımların tartışılması, uluslararası ortak çalışmalar oluşturulması ve bilgi paylaşımı olanaklarını sağlayacağı düşünülüyor. Bu görüş alışverişi sayesinde, afet zararlarının azaltılması ve bu amaçla mimarların örgütlenmesi konularında öneriler geliştirileceği umuluyor. Güney Asyalı mimarlar, bu çok boyutlu değerlendirme platformuna katılarak gerçekleri dünya mimarlarıyla paylaşacaklar. Davetli katılımcılar arasında, Sri Lanka, Endonezya, Hindistan, Malezya, Tayland, Bangladeş, Tanzanya ve Japonya’dan temsilciler bulunuyor. Asya Mimarlar Bölgesel Konseyi ARCASIA bu katılımcıların koordinasyonunun sağlıyor. Sunuşlar ve tartışma oturumlarında ele alınacak temel başlıklar şöyle:

Üye Kesim Sunuşları: Güney Asya’da deprem ve tsunami, etki altında kalan tüm ülkelere referansla işlenecek. Bölgede tsunami için mevcut “uyarı” sistemlerinin durumu; afet sonrası durum ve karşılaşılan sorunlar; uluslararası yardım ve acil durum müdahalesi; mimarlar tarafından üstlenilen sorumluluklar.

1. Tartışma Oturumu: Kıyı kullanımına ait planlama ve yasal teknik kurallarda tsunami faktörü. Kısa vadeli hazırlıklar; kısa vadede yapılabilecekler göz önünde tutularak, Güney Asya’da mevcut durumun analizi ve değerlendirmesi. Afetlerin etkisinde kalan diğer ülkelerin deneyimleri. Sorumlulukların paylaşımı ve uluslararası işbirliği.

2. Tartışma Oturumu: Orta ve uzun vadeli çözümler. Afetzedelerin yerlerinin değiştirilmesi veya yeniden yerleştirilmesi. Arazi sahipliği sorunları, yeniden yapılanma ilkeleri, yeniden yapılanmanın mali boyutu, yeniden inşa sistemleri ve teknikleri.

PANEL

Mimarlık Eğitiminde Uluslararası Boyutlar

Yer: Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı, Marmara Salonu

Tarih: 7 Temmuz 2005; 10.20 - 13.00

Panelde, günümüzde mimarlık eğitimi alanında uluslararası boyutta gelişen etkileşim ve uyum süreçleri irdelenerek, bu bağlamda getirilen yeni yaklaşımlar tartışılacaktır. Farklı bölgelerin ve ülkelerin eğitim sistemleri hakkında karşılıklı bilgi edinmek, bunlar üzerinde düşünceleri paylaşmak ve olumlu-olumsuz yönlerini araştırmak amaçlanmaktadır.

SERGİ

Türkiye Mimarlar Odası Ulusal Mimarlık Ödülleri 1988 - 2004

Yer: Gümüş Caddesi

Mimarlar Odası, her iki yılda bir gerçekleştirdiği “Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri” aracılığıyla Türkiye’de mimarlık mesleği ve kültürünü gündeme taşıma yolunda kurumsal bir girişim örneği sergiliyor. İlk kez 1988 yılında Mimar Sinan’ın 400. yıldönümü anısına düzenlenmiş olan sergi ve ödül programının 10 dönemi 2006 yılında gerçekleştirilecek. Mimarlık alanında hayat boyu başarıların ödüllendirildiği “Büyük Ödül” (Sinan Ödülü) ve mesleğin gelişimine katkıda bulunan kişi ve kurumların yanısıra, başarılı bulunan “yapı”ların, “proje”lerin ve “grafik sunuş”ların ödüllendirildiği “Başarı Ödülleri” olmak üzere iki türde ödül veriliyor. Sergi, 1988 yılından 2004 yılına kadar verilen ödüllerin retrospektif seçkisi niteliğinde.

SERGİ

Ulusal-Uluslararası Yarışmalarda Ödül Alan Türk Mimarları ve Projeleri 1999 – 2005

Yer: Gümüş Caddesi

UIA 1999 Pekin Kongresi’nden, 2005 İstanbul Kongresi’ne kadar geçen sürede, 40’ın üzerinde ulusal yarışma (davetli, bölgesel yarışma türleri dışında) açıldı. Bu süreçte açılan ulusal yarışmalarda birincilik ödülü alan ve bunların dışında uluslararası yarışmalarda başarı kazanan Türk mimarlar / ekiplerin projeleri, mimarların kısa biyografileri ile birlikte bir sergide biraraya getirildi. Ödül alan projeler, proje raporları, jüri tutanakları ve yarışmaya ilişkin genel bilgiler 1999’dan 2005’e yıllara göre bir kurgu içinde sergileniyor.

SERGİ

UIA 2005 İstanbul’a Doğru “Türkiye Kongreleri”

Yer: Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı, Rumeli Salonu

Kongreye ulusal hazırlık için düzenlenen “Türkiye Kongreleri” bir “ilk”i oluşturmuş; “Kentler ve Mimarlık” temasında bir tartışma ortamı yaratmıştır. Ülkenin farklı bölgelerinde düzenlenen kongreler, belediyelerin, valiliklerin, sanayi-ticaret odalarının destek ve katılımıyla gerçekleşmiştir. Sergide, 2004 yılında Konya’da başlayan ve her bir yöreye özgü temalarla Trabzon, İzmir, Diyarbakır/Mardin, Adana/Antakya, Kocaeli ve Ankara’da, gerçekleştirilen Türkiye Kongreleri’ndeki değerlendirmeler yer almaktadır.

SERGİ

Mimarlar Odası’ndan Çağrı: “Kayaköyü Dünya Barış ve Dostluk Köyü Olsun”

Yer: İTÜ Taşkışla, zemin kat

Muğla’nın Fethiye ilçesindeki KAYAKÖYÜ, Güney Ege’nin Akdeniz’le buluştuğu bölgedeki en eski ve en büyük Rum yerleşmelerden biridir. Kurtuluş Savaşı sonrasında 1922 yılında Türkiye Cumhuriyeti ile Yunanistan Hükümeti arasında imzalanan mübadele anlaşması gereğince Rum ve Türk asıllı ahali karşılıklı olarak göç etmiş fakat gelenler kalıcı olamayınca, Kayaköyü sahipsiz kalarak eskimeye bırakılmıştır. Mimarlar Odası 1988’den bu yana “KAYAKÖYÜ’NÜN BİR BARIŞ VE DOSTLUK KÖYÜ” olarak canlandırılması için girişimlerde bulunmaktadır.

ANKARA ŞUBESİ

MULTİMEDYA GÖSTERİMİ

TAŞTAKİ İZ

Yer: İTÜ Taşkışla 127

Ankara’nın, Türkiye Cumhuriyeti’nin başkenti olduktan sonra, hızlı değişim sürecini Güven Anıtı’nın hikayesi üzerinden anlatıyor.

SEMİNER

KAÇ YAŞINDA MİMARLIK?

Tarih: 5-7 Temmuz 2005; 10:20

Yer: İTÜ Taşkışla B 230

Çocukların eğitiminde mimarlığın varlığı neyi değiştirir? Çocukların varlığı mimarlıkta neyi değiştirir? Uluslararası düzeyde farklı yöntemlerin, arayışların ve çabaların paylaşımı için bir seminer programı önerisi. Sadece mimarların değil farklı disiplinlerden katılımcıların da sorulara yanıt aradığı bir ortam / yapı oluşturma girişimi.

ATÖLYE ÇALIŞMASI

DÜŞLERİ ARAMAK: BİR KEŞİF ATÖLYESİ

Tarih: 5-7 Temmuz 2005; 9:00

Yer: İTÜ Taşkışla 217 A

Bu bir keşif atölyesi. Dışarıda gerçekleşen, içe/içimize doğru yönelmiş bir keşif, yolculuk... Atölye, İstanbul’da yaşayan bir grup çocuk ile uluslararası düzeyde katılımcıların da olduğu mimarlardan kurulacak. Yolculuk, kentin geleceğinde olacak olanların farklılıkları bilerek yeniden düş kurmalarınadır. Yolculuk bu, yolda ne olacağı bilinmez.

BİLDİRİ

ÇOCUK VE MİMARLIK PROJESİ: 1000 MİMAR 1000 OKULDA

Tarih: 7 Temmuz 2005; 11:45

Yer: Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Salonu; G2 ; 11:45

Çocuk ve Mimarlık Çalışma Grubu, 4 farklı biçimde UIA 2005 İstanbul Kongresi’nde yer alıyor. Bunlardan birincisi UIA’nın mimarlık eğitimindeki yeni yaklaşımlar teması altında sunulacak olan “Mimarlığı Keşfetmenin Yeni Yolu: Çocuk ve Mimarlık Projesi” başlıklı bildiri. Grup, bir atölye çalışması ve bir de seminer programı gerçekleştirerek çalışmalarını hem ulusal hem uluslararası platformda ortam ile paylaşacak.

SERGİ

Çocuk ve Mimarlık Projesi: 1000 Mimar 1000 Okulda

Yer: İTÜ Taşkışla, zemin kat

SERGİ

Bina Kimlikleri

Yer: Gümüş Caddesi

SERGİ

Başka Bir Mimarlık Mümkün

Yer: Talimhane

SERGİ

Ankara'da Mimarlığı Varetmek

Yer: İTÜ Taşkışla Duvarı

POSTER SUNUŞU

Küba Mimarlığı

Yer: Gümüş Caddesi

Mimarlar Odası Ankara Şubesi ile Küba Büyükelçiliği ile ortaklaşa Küba Mimarlığı ve kültürü üzerine yapılan çalışmalar

POSTER SUNUŞU

Suyun Senfonisinde Halfeti

Yer: Gümüş Caddesi

Halfeti’nin turizm geleceği ve Mimarlar Odası Ankara şubesi koordinatörlüğünde,sürdürülebilir koruma ve turizm aktivitelerinin başlatılması tartışıldığı gezinin sunumu

POSTER SUNUŞU

Bina Kimlikleri

Yer: Gümüş Caddesi

Mimarlar Odası Ankara Şubesi'nin öncülüğünde Ankara’daki Cumhuriyet Dönemi yapılarının kimliklerinin çıkarıldığı proje

POSTER SUNUŞU

İki Şehrin Hikayesi

Yer: Gümüş Caddesi

Sanayileşme ile birlikte şehirleşen eski Osmanlı şehirlerinden Safranbolu ve Karabük'ün hikayesi

POSTER SUNUŞU

Yer: Gümüş Caddesi

VAN DOSYASI Van 'göç evleri' projesi,Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve Ankara Şubesi Van Temsilciliği işbirliği ile 1996'da yapılmıştır.

İSTANBUL BÜYÜKKENT ŞUBESİ

SOHBET ODASI 1

Düzenleyen: EKA M.B. Çalışma Kurulu

Tarih: 4 Temmuz 2005; 14.00–17.00

Yer: İTÜ Taşkışla 107

Moderatör: Prof.Dr. Sümer Gürel (Mimar, Şehir Plancısı)

“Geleceğin Mimarlığı için Küresel Özgürlük, Küresel Eşitlik, Küresel Dayanışma!”, “Bin yılların Birikimi ve Kültürel Farklılığın Korunduğu Bir Küresel Gelecek!” “Kentlerin Büyümesinin Durdurulduğu Bir Küresel Gelecek!”. Ancak, bu başlıklar süreç içinde çoğaltılabilir. Arama sürecinin birinci adımını oluşturan Sohbet Odası 1’de toplantı katılımcılarının “Manifestolar ve Manifesto Kavramları” konusunda ilk değerlendirmelerini yapmaları ve yukarıda belirtilmeye çalışılan ortak metin oluşumuna yönelik olarak alt çalışma gruplarını belirlemeleri hedefleniyor.

SOHBET ODASI 2

“Manifestolar ve Kongre Bildirgesi”

Düzenleyen: EKA M.B. Çalışma Kurulu

Tarih: 6 Temmuz 2005; 14.00–17.00

Yer: İTÜ Taşkışla 107

Moderatör: Doç.Dr. Günhan Danışman (Mimar)

Arama sürecinin ikinci adımı olan Sohbet Odası 2’de katılımcıların ve çalışma gruplarının Kongre Bildirgesi’nin oluşumuna katkı anlamında yaptıkları hazırlıkları ortaya yapmaları ve ortak metinleri oluşturmaları hedefleniyor. Sohbet Odası 2’nin sonunda ortaya çıkacak metin veya metinler, 7 Temmuz’da yapılacak “Küreselleşme ve Mimarlık: Ulusötesileşen Sermaye Hangi Mimarlık Hizmetini Öngörüyor?” panelinin son oturumuna değerlendirilmek üzere sunulması bekleniyor.

PANEL

Küreselleşme ve Mimarlık:

Ulus Ötesileşen Sermaye Hangi Mimarlık Hizmetini Öngörüyor?

Düzenleyen: EKA M.B. Çalışma Kurulu

Tarih: 7 Temmuz 2005; 11.30–17.30

Yer: İTÜ Taşkışla 109

Dünya coğrafyasında iletişim teknolojisinin gelişmesine paralel olarak sermaye, mal, hizmet ve insan dolaşımının hızla artmakta olduğunu görülüyor. Bu değişim süreci mesleğimiz bağlamında 3 temel sorun oluşturmaktadır: Kültürel farklılıkların göz ardı edilmesi, kültürlerarası gerilim ve çatışma; kentsel büyümenin yarattığı çok yönlü sorunlar ve çevresel tahribat; hizmet ticaretine ilişkin rekabet koşularında eşitsizlik ve çatışma. Bu bağlamda değişen “mimarlık ve kent” anlayışı irdelenerek, mimarlık mesleğinin kendi içsel dönüşümü, gerek mimarlık alanından gerekse farklı disiplinlerden katılan panelistlerce tartışılacaktır. Oturum başlıkları şöyle: “Kent ve Kültür Bağlamında Mimarlık”, “Mimarlık Meslek Uygulamaları”, “Sorgulama Bölümü: Kongre Bildirgesine Yönelik Değerlendirmeler”

PANEL-FORUM

“Deprem Bekleyen Tarihî Kentlerde Mimarlık”

Düzenleyen: Afet Komitesi

Tarih: 5 Temmuz 2005

Yer: İTÜ Taşkışla 231

SEMPOZYUM

“Anadolu’da Malzeme ve Mimarlık”

Düzenleyen: Yapı Malzemeleri Komitesi

Tarih: 4-5 Temmuz 2005

Yer: İTÜ Taşkışla 109

Sayısız uygarlığın doğmasına ve gelişmesine olanaklar sunmuş olan bu topraklardan, Anadolu’nun nesnel kaynaklarından, malzemeden ve insana dair davranışlardan doğan, çeşitlenen ve gelişen mimarinin ve sözü edilen ilişkilerinin, dünden bugüne ve bugünden yarına yansıtılarak değerlendirileceği düşünülüyor. Böylelikle, Türkiyeli meslektaşlara olduğu gibi, UIA 2005 vesilesi ile ülkemizde ağırlanacak yabancı meslektaşların da “Anadolu-malzeme-teknoloji-mimari-kronoloji-tarihsel süreç” çerçevesinde yapılacak değerlendirmelerden, kendi ülkelerine ve meslek yaşamlarına taşıyabilecekleri, hem “mesleki-evrensel-entelektüel” bağlamda, hem de “yerel-bölgesel-pragmatik” nitelikte, izlenimler edinmeleri, sonuçlar çıkarmaları için bir platformun oluşumu hedefleniyor.

Oturumun ana başlıkları şöyle: “Çağlar Boyunca Anadolu’da Malzeme ve Mimarlık”, “Çağlar Boyunca Mimarlık ve Malzeme İlişkilerinin Tematik İrdelemesi”, “Çağlar Boyunca Malzeme ve Mimarlık Üzerine 3 Değerlendirme”.

İZMİR ŞUBESİ

SERGİ

İzmir Mimarlığı

Yer: İTÜ Taşkışla, zemin kat

Türkiye’nin batı ucunda bulunan İzmir, 1922 Yangını ile büyük hasar görmüş bir kent olarak, 20.yy.ın ilk çeyreğinden itibaren hızlı imar ve mimarlık etkinliklerine sahne olmuştur. Bu sergi, Türkiye gibi geç modernleşen bir ülkedeki mimarlık pratiğinin, İzmir gibi periferi kentlerinde, mevcut konvansiyonlar ile ithal vizyonları biraraya getirebilme yeteneğine dikkat çekmektedir. Bu modern karaktere sahip özgün ve farklı örnekler Öteki Modernler kategorisi bağlamında 14 panoda sergilenmektedir.

SERGİ

Kent ve Mimarlık - İzmir

Yer: İTÜ Taşkışla, zemin kat

Ege Denizi’ndeki korunaklı körfez yerleşimlerinden biri olan İzmir, yaklaşık 5000 yıllık liman kenti kimliğini ve sahip olduğu kozmopolit karakterini günümüze kadar sürdürmüştür. Diğer liman kentlerinden farklı olarak, üç kez merkezini kaydıran kent, sahip olduğu çok etnili ve kültürlü yapısını mimarlık ürünlerine de yansıtmıştır. Bu sergi, günümüzde fragmanlar halinde, yan yana duran çok katmanlı kentsel örüntülerin bu hikayelerini, mimarlık ürünleri üzerinden aktarmayı hedeflemektedir.

SOSYAL ETKİNLİKLER

Mimarlar Odası, UIA 2005 Kongresi’ni aynı zamanda İstanbullulara ulaşmak ve mimarlık hakkında bilinci arttırmak için bir fırsat olarak değerlendirmek istiyor. Bu nedenle, hem Kongre Vadisi hem de Vadi dışında gerçekleşecek sergiler ve etkinlikler halka açık olacak. Kongre kente yayılacak, Beyoğlu-İstiklal Caddesi üzerinde bulunan birçok sanat galerisi ve İstanbul’un farklı yerlerindeki çeşitli sanat galerileri ve müzeler, bazı parklar ve meydanlar, çok çeşitli sergi, film gösterisi ve müzik etkinlikleri için kullanılacak.

Kongre’nin Resmî Sosyal Programı:

Yedikule Zindanları: 3 Temmuz: Açılış Töreni ve Hoşgeldiniz Partisi

Açık Hava Tiyatrosu: 6 Temmuz: Ödül Töreni ve Müzik Etkinliği

Dolmabahçe Sarayı: 7 Temmuz: Veda Partisi

Kongre Paralel Sosyal Programı:

CRR Konser Salonu: 4 Temmuz: Tekfen Orkestra Konseri

İstanbul Modern: 5 Temmuz: Canlı Müzik Etkinliği ve Resepsiyon

Bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampusu: 5 Temmuz: Öğrenci Partisi

İTÜ Taşkışla Kampusu: 7 Temmuz: Öğrenci Partisi

KONGREYE PARALEL ŞEHİR TURLARI

1. tur: Bizans – Doğu Roma – İstanbul

2. tur: Osmanlı İmparatorluğu’nun Başkenti

3. tur: Osmanlı Barok Mimarisi

3. tur: Osmanlı Neo-Klasik ve Eklektik Canlanma

5. tur: Cumhuriyet Mimarisi

6. tur: İstanbul’un Modern Mimarisi

7. tur: İznik (Tarihî Nicaea)

8. tur: İmparatorluğun İlk Başkenti Bursa

9. tur: İmparatorluğun İkinci Başkenti Edirne

Bu icerik 1481 defa görüntülenmiştir.