|
|
 |
-
Yıldırım Yavuz, Ender Ergün, Ziya Tanalı, Erkut Şahinbaş, Aslıhan Kocaman
-
Ilaria Pappalepore
Doktora Öğrencisi, Mimar, University of Westminster
-
Gaetan Siew UIA Eski Başkanı
İngilizceden çeviren: Aydan Erim
-
Tuğçe Selin Tağmat Y. Mimar, Mimarlar Odası Uluslararası İlişkiler Koordinatörü
-
Günkut Akın, İhsan Bilgin, Sibel Bozdoğan, Murat Güvenç, Tansel Korkmaz
-
Emel Kayın
Yrd. Doç. Dr., DEÜ Mimarlık Bölümü
-
Gürhan Tümer
Prof. Dr., DEÜ Mimarlık Bölümü
KÜNYE
|
|
 |
MİMARLIK’tan
N. Müge Cengizkan
Mimarlık'ın içerik olarak en kapsamlı sayılarından birini hazırladık. Daha yavaş bir tempoda geçmesini beklediğimiz yaz ayları, bu yıl bahara nazaran temposunu hemen hiç düşürmedi. Verimli / verimsiz tartışmaları ve ulusal / uluslararası birçok etkinliği barındıran bu yoğun gündemi, Eylül-Ekim sayımızda bulacaksınız: Hazırlıkları uzun zamandan beri sürdürülen UIA 2008 Torino Dünya Mimarlık Kongresi'nde gündeme taşınan konular, UIA Çalışma Grupları'nın güncel çalışmaları, görülmeye değer sergiler, Torino'nun önemli yapıları, müzeler... 2004 yılında bienal olarak başlayan, artık bir ay süren bir festivale dönüştürülen, çok ilginç etkinliklerle toplumla mimarlığı / mimarları buluşturan Londra Mimarlık Festivali... Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri üzerine, katılımda aranan "denetimden geçmiş olma" koşulu ve Seçici Kurul-Düzenleme Komitesi işleyişi konusundaki tartışmalar... Ljubljana'da gerçekleşen Avrupa Mimarlık Politikaları Forumu'nda, iklim değişikliklerine uyum sağlayacak kentsel yenileme politikaları üzerine tartışmalar... Bu yoğun gündemden birkaç başlık daha: Yaz aylarının gündeminde olmasa da, dergi içeriğine ancak alabildiğimiz Mimarlar Odası'nın İstanbul'da evsahipliği yaptığı UIA II. Bölge Çalışma Toplantısı'nda dönemin başkanı Gaetan Siew'ın küreselleşme üzerine çarpıcı istatistiklerle birlikte yaptığı sunum... Bir süredir metropoller üzerine çalışmalarını yoğunlaştıran Bilgi Üniversitesi Mimari Tasarım Bölümü'nün, yıl sonunda bulgu ve değerlendirmelerini kamuoyu ile paylaştığı paneldeki tartışmalar... Tümü bu sayıda yer alıyor.
Son dönemde gerçekleştirilen etkinliklerin göze çarpan hemen iki önemli teması var: Birincisi, toplumu ve mimarlığı buluşturmanın yollarını oluşturmak. Bu iki yönlü bir aktarım. Mimarların "dert"lerini topluma kendi ürettikleri çevreler, yapılar ve sözlerle aktarma çabaları yanısıra, toplumun neyi istediğini, karar vericilere ve öteki mimarlara aktarabilme yollarını üretme çabalarıyla ilgili. UIA 2008 Torino Kongresi'nin teması ile ortaya konduğu, Londra Mimarlık Festivali'nin etkinliklerinin ana ekseni olarak belirlendiği gibi... İkinci önemli tema ise, insan eliyle yaratılan iklim değişikliği konusu. Küresel ısınmayı durdurabilmenin, gelinen noktada çevresel ve yapısal politikaları doğru yönlendirebilmenin yollarının oluşturulabilmesi. Avrupa Mimarlık Forumu'nun gündemine taşındığı tema gibi...
***
Dergimizin web sitesi için yürüttüğümüz çalışmalar belli bir noktaya geldi. www.mo.org.tr/mimarlikdergisi adresinde yer alan Mimarlık web sitesinde, derginin 40. yaşını kutladığı 309. sayısından itibaren tüm sayıların yazı ve görselleri izlenebiliyor. Derginin 1963 yılında yayımlanan 1. sayısından itibaren 2004 yılındaki sayılarının içerik bilgisine ise arşiv bölümünden ulaşılabiliyor. Mimarlık hakkında, künye, yayın koşulları, abone, arama motoru başlıkları da, dergi hakkında ulaşmak istenilen tüm bilgiler konusunda yönlendirme sağlıyor. Siteye girip göz atmanızı ve yararlanmanızı dileriz.
Bu icerik 6276 defa görüntülenmiştir.
|
 |
|
|