YARIŞMA
BALIKESİR ÇAMLIK TEPESİ
Balıkesir şehir merkezinin panoramik seyir terası konumunda bulunan Çamlık tepesinin kent yaşamına katılması ve bu yerin kent yaşam kalitesinin yükseltilmesine katkı yapması doğrultusunda geliştirilmesi, tepenin devamında yer alan ağaçlandırma alanları ve yakın çevresi ile birlikte projelendirilmesi amacıyla Balıkesir Belediyesi Başkanlığı tarafından açılan yarışma 6 Ağustos 2006 tarihinde sonuçlandı. Yarışmaya katılan 38 projenin değerlendirilmesi sonucunda seçilen projelere 3 ödül, 5 mansiyon ve 3 adet satınalma ödülü verildi. 31 Ağustos – 9 Eylül tarihleri arasında Balıkesir Devrim Erbil Çağdaş Sanat Müzesi’nde sergilenen projelerin kolokyum ve ödül töreni yine aynı mekânda 4 Eylül 2006 tarihinde gerçekleştirildi.
DANIŞMAN JÜRİ ÜYELERİ
Sabri Uğur (Balıkesir Belediye Başkanı)
Necdet Hacıoğlu (Prof. Dr., Balıkesir Üniversitesi Rektörü)
Cengiz Dikici (Mimarlar Odası Balıkesir Şubesi Başkanı)
Metin Ermiş (Balıkesir Belediyesi Teknik Başkan Yardımcısı)
Mehmet Özpınar (Balıkesir Belediyesi İmar Müdürü)
Emrah Aldemir (Balıkesir Belediyesi, Şehir ve Bölge Plancısı)
ASLİ JÜRİ ÜYELERİ
Işık Aydemir (Prof. Dr., Mimar)
Aykut Karaman (Prof. Dr., Mimar)
Orhan Reman (Prof. Dr., Mimar)
Han Tümertekin (Mimar)
Bozkurt Gürsoytrak (Mimar)
YEDEK JÜRİ ÜYELERİ
Turgut Çıkış (Mimar)
Tevfik Aykul (Mimar)
Berrin Akgün (Dr., Mimar)
RAPORTÖRLER
Avni Asımgil (Mimar)
Hüseyin Deniz (Mimar)
1. ÖDÜL
ELİF ÇELİK mimar, CEREN HANCIOĞLU mimar, CEYDA ÖZBİLEN peyzaj mimarı, İLKER AKSOY y.mimar, ESRA DOĞAN mimar, İPEK YÜREKLİ y.mimar, DENİZ ASLAN y.mimar, ARDA İNCEOĞLU y.mimar
Yardımcılar: Tutku Sevinç, Merve Yılmaz
MİMARİ PROJE RAPORUNDAN
Balıkesir’in yeni kentsel odağı olacak Çamlık Tepesi, coğrafi özelliklerinden dolayı kentin nefes almasını sağlayan, kentlinin kültürel etkileşim amacıyla ve rekreasyonel açıdan yeni bir bilinçle kullanacağı bir çekim alanı olarak tasarlanmıştır. Projenin en önemli lekelerinden biri “etkinlikler omurgası”dır. Bu alan kentten tepeye doğru yönelen, içinde rüzgarı, doğru güneşlenmeyi / yönlenmeyi, yeterli miktarda gölgeyi barındıran ve en önemlisi tüm bakılara hakim platformları ile ortak sosyal faaliyetler için uygun bir kentsel alan olarak planlanmıştır.
JÜRİ RAPORUNDAN
Projenin kentle entegrasyonu, alan için önerilen ağaçlandırma, bitki türleri ile ilgili analizler, bunun sonucu olarak getirilen öneriler başarılı bulunmuştur. Balıkesir kentinin ticaret bölgesindeki aksın Çamlık Tepesi’ne ulaşımı ve bunun tepede bir yaya aksı olarak topoğrafyaya uygun biçimde devam ettirilmesi, böylece tepenin kullanımında sağlanan bütünlük, süreklilik ve doğallık; bu aks üzerinde yer alan yapıların sadeliği, kendi aralarındaki geçişler ve uyumlar ve bunların mimari niteliği nedeniyle…
2. ÖDÜL
ALİ MUSLUBAŞ y.mimar, AYŞEGÜL KURUÇ ADA mimar, ASLI DOĞAN mimar, MURAT POLAT y.mimar
Yardımcılar: Perihan Usta, Melek Kılınç, Serhat Özkan, Emine Hande Ciğerli, Berna Göl
MİMARİ PROJE RAPORUNDAN
Balıkesir Çamlık Tepesi, kentlinin kendi izini takip edebileceği, kentteki değişimi hissedebileceği doğal bir bakı noktası olarak düşünülmüştür. Doğal bakı noktaları, gerçekte her zaman uzaklığın hissedildiği ve bu özelliğe bağlı olarak hayranlık uyandıran, ölçeğin ufukta kaybolduğu özgürlük alanlarıdır. Bu anlamda topografyayı tanımlayabileceğimiz uzaklık/yakınlık, ayrı tutma/ilişki kurma gibi kavramlar önem kazanır ve bu projede bu uzaklığı yakınlaştıran, kentin herhangi bir noktasında devam eden hayatı izleyerek oluşturulacak yeni izlerin peşine düşülmüştür.
JÜRİ RAPORUNDAN
Yarışma alanının kentle entegrasyonu, ağaç ve bitki türleriyle ilgili yapılan analizler ve bunların sonucunda geliştirilen öneriler, yarışma alanının düzenlemesinde getirilen bölgelemeler, önerilen işlevlerle zenginleştirilmiş alan kullanımları ve genelde oluşturulan mimari konsept, alanın ve tepenin kente katkısı ve entegrasyonu, özellikle yakın çevresindeki bölgelerin ileriye dönük işlevleriyle ilgili analizler, önerilen araç ve yaya ulaşım sistemi, önerilen yapıların mimari niteliği, spor alanlarının kente yakın bir biçimde tertiplenmesi ve grafik anlatımdaki başarı nedeniyle…
3.ÖDÜL
D. ÜMİT YÜCEL y.mimar, AYSU AKALIN BAŞKAYA y.mimar, ÇİĞDEM YÜCEL y.mimar, UĞURTAN AYBAR y.mimar, GÜL SAYAN ATANUR y.peyzaj mimarı, ÜLKÜ DUMAN y.peyzaj mimarı, ASLI DURAL kent plancısı
Yardımcılar: Duygun Baştanlar, Ahmet Muharrem, Benay Çubukçuoğlu, Özlem Akyıldız, Muharrem Abuş, Zekeriya Aktaş
MİMARİ PROJE RAPORUNDAN
Park için düşünülen tüm yerleşimler ve etkinlik noktaları birbirlerine kestirme yol ağıyla bağlanmaktadır. Alana yapılan tüm müdahale düzeylerinde ve ölçeklerinde güçlü tutarlı bir ekolojik yaklaşımı temel alan bir tasarım hedeflenmiştir. Doğal sistemlerin, arazinin fiziksel verilerinin tasarıma katılması ve park kullanıcılarının gereksinimleri ile iç içe dokunan planlamayla çok katmanlı bir yapısal ağ düşünülmüş; ve hidroloji, bitki örtüsüne karşı duyarlı bitki kompozisyonları tasarımlanmıştır.
JÜRİ RAPORUNDAN
Bu projede yarışma alanının kente entegrasyonu, alana giriş kapılarının seçimi, önerilen peyzaj ile ilgili yapılan analizler ve çalışmalar, ulaşım sistemi, yaya yolları çözümleri, alanda yapılan bölgeleme çalışmaları, özellikle kapılarda girişlerde önerilen mimari elemanların yeşille entegrasyonu, tematik çiçek bahçeleri, bunların grafik anlatımı başarılı olup projenin zenginliğini ve özgünlüğünü oluşturmaktadır.
1. MANSİYON
HALİT YAŞA ERSOY y.mimar, SAVAŞ EKİNCİ y.mimar, ARBİL ÖTKÜNÇ y.mimar, ÜMİT T. ARPACIOĞLU y.mimar, R. ENGİN ALAN mimar
Yardımcı: Akif Fuat Alagöz
2. MANSİYON
KORHAN TORCU y.mimar, SERHAT YAVUZ mimar
3. MANSİYON
CAN KUBİN y.şehir plancısı, ZEYNEP ERAYDIN şehir plancısı, ORÇUN ERSAN mimar, DERYA DUMAN peyzaj mimarı
Danışman: Oytun Deliktaş
Yardımcılar: Halis Özkan, Meltem Şentürk
4. MANSİYON
AYHAN USTA y.mimar, GÜLAY KELEŞ USTA y.mimar, ALİ KEMAL ŞEREMET mimar
Yardımcılar: Buket Özdemir, H.Emre Engin, Tunahan Koç, Osman Arıcılar, Çetin Ayık, Sıddık Güvendi, Melike Okutan
5. MANSİYON
KAHRAMAN KARTAL mimar, ÖZGÜR TOP mimar, İSKENDER HÜSEYİN KULU mimar, BARIŞ EKMEKÇİ peyzaj mimarı, YALÇIN YÜCEL KÖK mimar
Yardımcı: Emre Yolcu
SATINALMA
ERDEM YILDIRIM mimar, CAN KAYA y.mimar
Yardımcılar: Işın Can, Derya Taşkın, Seda Güvenç
SATINALMA
GÜNAY ERDEM mimar, SUNAY ERDEM peyzaj mimarı
Danışman: Volkan Müftüoğlu
Yardımcılar: Nihat Eyce, Eray Demirer, N.Atakan Palaşoğlu, Yeliz Kahya, Seda Arslan, Meltem Ünal
SATINALMA
ALİ ÖZER mimar, GÜRHAN UÇAROĞLU mimar, MUCİP ÜRGER y.mimar, MEHMET SANER y.mimar
Bu icerik 8834 defa görüntülenmiştir.