431
MAYIS-HAZİRAN 2023
 
MİMARLIK'tan

MİMARLIK MÜZESİNE DOĞRU

İNGİLİZCE ÖZET / ENGLISH SUMMARY

MİMARLIK DÜNYASINDAN

GÜNCEL

ETKİNLİK

CUMHURİYETİN İKİNCİ YÜZYILINA DOĞRU

TEHDİT ALTINDAKİ KÜLTÜR MİRASI

MİMARLIK ELEŞTİRİSİ

KONUT

KENTSEL MEKÂN

KENTSEL PLANLAMA

YAYINLAR

TEMA[S]




KÜNYE
MİMARLIK'tan

Şubat depremlerinin yarattığı yıkım daha az konuşulur olmaya devam ederken, yıkılan yerleşkelere ilişkin verilen sözler seçimle birlikte büyük ölçüde rafa kalktı. Bu sayıda ise hâlâ gerçekleşmeye devam eden depremlerin ardından konuya “iyileşme” boyutuyla baktık. Konut üretimini bir spekülasyon aracı olmaktan çıkarmak toplumsal ihtiyaçların önceliklenmesi yönünde temel ve “iyileştirici” barınma müdahalesini gerçekleştirebilmek için paydaşların müşterek çalışabilmelerinin önemi öne çıkan konular arasında yer alıyor. Öte yandan, kentin somut izlerini taşıyan kültür varlıklarının tahribatına ilişkin atılacak adımlar önemli bir tartışma başlığı olarak önümüzde duruyor. İyileşme yönünde atılmakta olan adımlara heyecan verici bir örnek ise ODTÜ Acil Tasarım Stüdyosu tarafından üretilen Kağıt Masura Evi. Türkiye’de benzer bir depremde böylesine bir kaosun tekrarlanmaması için gerekli olan acil durum planları uzun bir süre daha gündemimizi oluşturmalı.

Cumhuriyetin 100. yıldönümünü karşılamaya hazırlanırken başlattığımız “Cumhuriyetin İkinci Yüzyılına Doğru” bölümünde ise bu sayıda odağı köy ölçeğinde modernleşmeye kaydırıyoruz. Kuruluş döneminde Cumhuriyetin kırsal alana bakışı, köylünün üreticiye evrilme ideası ve dolayısıyla mekânları nasıl etkilediği köy ve köy evi projeleri üzerinden tartışılıyor. Derginin 433. Eylül-Ekim 2023 sayısında ise yer alacak dosyada pek çok ismin yeni yüzyıla dair sesine yer vereceğiz.

Bu sayının kapağında yer alan 2022 Ulusal Mimarlık Ödülleri’nde Yapı Dalı Ödülü’ne değer görülen Beylikdüzü Fatma Ana Cemevi ve Kültür Merkezi’ni, “malzeme ve detaya hakimiyet” ve “mekânsal bir deneyim aracı olarak form” konuları üzerinden tartışıyoruz.

Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri kapsamında verilen en büyük ödül olan Mimar Sinan Büyük Ödülü’nün 2022 yılındaki sahibi Sevinç Hadi olmuştu. Sinan Ödüllü Mimarlar Programı (2022-2024) kapsamında düzenlenecek Sevinç Hadi Mimarlığı paneli bu yıl da İstanbul’da gerçekleştirilecek. Ulusal Mimarlık Sergisi çerçevesinde düzenlenen bir başka program olan Anma Programı ise Leman Tomsu’yu gündeme taşıyor. 1 Aralık’ta İstanbul Büyükkent Şube’de gerçekleşecek olan program yaklaşırken MİMARLIK dergisi olarak, Tomsu arşivine ilişkin yeni katkılar için açık çağrımızı yineliyoruz.

Melis Özge Gayretli

Bu icerik 3353 defa görüntülenmiştir.