|
|
 |
-
Afife Batur, Prof. Dr., İTÜ Mimarlık Emekli Öğretim Üyesi
-
Doğan Hasol, Dr., Y. Müh. Mimar
-
Ümit Şahin, Dr., Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi
-
Murat Balamir, Prof. Dr., ODTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Emekli Öğretim Üyesi
-
Zeynep Ahunbay, Prof. Dr., İTÜ Mimarlık Bölümü
-
Güven Arif Sargın, Prof. Dr., ODTÜ Mimarlık Bölümü
-
Johan De Walsche, Prof. ir. Arch, Antwerp Üniversitesi Mimarlık, İçmimarlık ve Kentsel Tasarım Bölümü, EAAE Eğitim Akademisi Proje Yöneticisi
-
Yayına Hazırlayan:
Fatma Öcal Al, Anma Programı Yürütücüsü
-
Ayşe Ceren Güler, Arş. Gör., İTÜ Mimarlık Bölümü
-
Ela Alanyalı Aral, Doç. Dr., ODTÜ Mimarlık Bölümü
-
Ayşe Durukan Kopuz, Yrd. Doç. Dr., Namık Kemal Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü
-
Nihan Gürel Unur, YTÜ Mimari Tasarım Programı Doktora Öğrencisi
KÜNYE
|
|
 |
YARIŞMALAR
Merzifon Belediyesi İş ve Yaşam Merkezi Mimari Proje Yarışması
Merzifon Belediyesi tarafından kentin sosyo-kültürel ve ekonomik yaşamını güçlendirecek ve kent merkezinin canlanmasına katkıda bulunacak çağdaş bir iş ve yaşam merkezi elde etmek amacıyla açılan yarışma sonuçlandı. Serbest, ulusal ve tek kademeli olarak açılan yarışmada tasarlanacak projenin, farklı yaş gruplarının da kullanabileceği, ticari ve sosyal faaliyetleri barındıran ve çevresini zenginleştiren bir merkez olması hedeflendi. Yarışmada 239 proje değerlendirmeye alındı, 3 ödül ve 5 eşdeğer mansiyon verildi.
DANIŞMAN JÜRİ ÜYELERİ
Alp Kargı (Merzifon Bel. Bşk.), Hüseyin Ünsal (Merzifon Bel. Eski Bşk., 23. Dönem Amasya Mv.), Mustafa Atak (Merzifon Bel. Bşk. Yrd.), İshak Memişoğlu (TMMOB MO Samsun Şb. Bşk.), Samet Yücel (Merzifon Bel. Destek Hizmetleri Md.)
ASLİ JÜRİ ÜYELERİ
Jüri Başkanı
Derya Oktay (Mimar)
Feride Önal (Mimar), Cem Erözü (Mimar), Yıldırım Gigi (Mimar), Hasan Altuntaş (İnşaat Mühendisi)
YEDEK JÜRİ ÜYELERİ
Hakan Sağlam (Mimar), Fatih Us (Mimar), Necmettin Koç (İnşaat Mühendisi)
RAPORTÖRLER
Serhat Ulubay (Mimar), R. Fatih Aslan (İnşaat Mühendisi), Serdar Güntürkün (Peyzaj Mimarı)
1. ÖDÜL
BURAK MANGUT mimar, HASAN MURAD ADALI mimar, BURAK ÇIKRIKÇI mimar, KURTULUŞ ATASEVER inşaat mühendisi
PROJE RAPORUNDAN
Yapı; açık alanlar ile aktif etkileşim kuracak biçimde, yaygın bir planlama stratejisi doğrultusunda ele alınmıştır. Yapının zemin katları, yaya yoğunluğunun yüksek olduğu Hal Sokak ve Acıbadem Sokak ile azami düzeyde ilişki kurmaktadır. Kentsel aktiviteyi zenginleştirecek geleneksel esnaf, lokanta, kafeterya, dükkân ve yaşam merkezi; etkin yaya erişimi sağlanacak biçimde yaya caddeleri üzerinde konumlanmaktadır. Yapı kümelenmesinin iç boşluğu, pasajlar ve geçitler ile beslenen "taşlık"tan meydana gelmektedir. Taşlık; çeperinde konumlanan geleneksel esnaf ve ikincil girişleri bulunan ticari birimler ile yaşam merkezi için merkezi ve yarı-kamusal bir kentsel açık mekân oluşturmaktadır. Yapının işlevsel dağılımına dair ortaya konulan ilkesel kararlar; üçüncü boyutta yere ve tek sefere özgü bir kütlesel biçimleniş meydana getirmektedir. Zemin katta yer alan aktif işlevler ile ikincil kullanımdaki dükkân ve ofisler arasındaki kesin ayrım kütlesel gruplamayı sağlamış ve düşeyde parçalanmayı mümkün kılmıştır. Basit düşey ve yatay araçlarla sağlanan sirkülasyon ağı ile mekânsal kümelenmeler arasındaki geçirgen ve boşluklu yapı dili, içeriğe ve öze ait öğeleri açığa çıkarmayı hedefleyen mimari tutumu ortaya koymaktadır.
JÜRİ RAPORUNDAN
Proje arazi çeperlerine yerleşirken kütle kurgusunda oluşturulan boşluklar ve parçalar arası yükseklik farkları yoğun programa rağmen çevre sokaklardan ve kentten olan algısını hafifletmiştir. Tüm alışveriş ve sosyal faaliyetler zemin ve birinci kata toplanması erişilebilirlik, algılanabilirlik, doğal ışık, hava imkânları sebebi ile değerli bulunmuştur. Kullanıcıları kontrollü bir iç avluya alarak bu avluda işlevlere eriştiriyor olması dış cephenin boşluk oranları ve iç cephenin malzeme seçimi, yerin iklimsel sebebi ile önemlidir. Plan çözümleri esnek kullanımı, cephe kompozisyonu ve malzeme seçimi olumlu bulunmuştur. Zemin katta kurgulanan çok amaçlı salonun erişilebilirlik bakımından olumlu bir yerde olmasına karşın, yoğun ticari aktivitenin içinde kalması tartışmalı bulunmuştur. Cephe boşluklarının iklimsel veri uyumuyla iç mekân işlevleriyle birlikte detaylı irdelenmesi gerekmektedir. Otopark girişinin Muammer Aksoy Sokağı’nı kısmen boşaltarak oluşturulması ve otopark sayısı eleştirilmiştir. Büro alanlarının ticaret ile iç içe olması farklı zaman dilimlerindeki kullanım planlaması acısından sakıncalı bulunmuştur.
2. ÖDÜL
FATMA ZEYNEP ALTINBAŞLI mimar, TUNA HAN KOÇ mimar, HÜSEYİN POLAT mimar, GÜVEN UYAROĞLU inşaat mühendisi
3. ÖDÜL
BURÇİN CEM ARABACIOĞLU mimar, FERİDE PINAR ARABACIOĞLU mimar, İRFAN SAYDAR inşaat mühendisi
MANSİYON
TUBERK ALTUNTAŞ mimar, BERKAN BİRKAY inşaat mühendisi
Yardımcılar: Melis Eyüboğlu Altuntaş
MANSİYON
İBRAHİM EYUP mimar, HAKAN DENİZ ÖZDEMİR mimar, OLCAY OVALI EYUP mimar, HAKAN ÇATALKAYA inşaat mühendisi
MANSİYON
ORKUN ÖZÜER mimar, G. RABİA EVKAYA mimar, GÜVEN ÖZER inşaat mühendisi
MANSİYON
KEREM ÇINAR mimar, M. GÖKTUĞ DEDEOĞLU mimar, MUSTAFA UZYARDOĞAN inşaat mühendisi
MANSİYON
EMRE AKIN mimar, OĞUZHAN ABDİK mimar, HÜSEYİN ÇINAR inşaat mühendisi
Yardımcı: Aygen Erol
Bu icerik 6800 defa görüntülenmiştir.
|
 |
|
|