KENTSEL TASARIM VE KORUMA PROJESİ YARIŞMASI: ANTALYA KARAOĞLU PARKI, BELEDİYE BİNASI VE ÇEVRESİ
1. ÖDÜL
NURBİN PAKER KAHVECİOĞLU y.mimar, HÜSEYİN L. KAHVECİOĞLU y.mimar
Jüri Raporundan
Mevcut peyzaj değerleri ile kazanılan yeni alanların bütünleştirilmesindeki başarı, dış mekan tasarımlarındaki titizlik ve tutarlılık, stadyum alanına ilişkin geliştirilen açık alan düzenlemesi, Belediye Hizmet Binası çözümündeki az katlılık ve kent odası önerisi olumlu bulunmuştur. Stadyum Kavşağı kesiminde, sergi ve konferans kitlesi önerilmesi olumsuz bulunmuştur. Bu projenin uygulanma kabiliyeti vardır.
Proje Açıklama Raporundan
Karaalioğlu Parkı projesinin geliştirilmesinde “kentsel hafıza, süreklilik ve aidiyet duyguları üzerine kurgulanan bir korumacılık anlayışı” belirleyici olmuştur. Eski çevre yeni bir kimliğe bürünürken, geçmişle bağları koruyacak referanslar keşfedilerek, yeni rollerle yeni çevrede yer alması öngörülmüştür. Böylece korumanın sınırları yapısal öğelerin ötesinde, kentsel hafızanın ve geçmiş mekan deneyimlerinin korunmasına taşınabilecektir.
1. Koruma Yaklaşımı: Koruma kapsamı, düzenleme alanında yer alıp tarihi ve kültürel niteliği dolayısı ile korunması gereken belli yapı ve yapısal öğelerin yanında; ekonomik ömrünü tamamlamayıp, yenileme ve yeni düzenlemelerle niteliği yükseltilebilir özellikteki öğelerin korunmasını da kapsayacak şekilde genişletilmiştir.
2. Sosyo-kültürel Yaklaşım: Parkın ileride de kentlileşme ve kent kültürünün gelişimine hizmet etme misyonu üstlenmesi öngörülmekte ve kentin yeni sakinlerinin çağdaş bir kentsel yaşam biçimi ve kentsel mekan kullanımı ile buluşturulmasına imkan sağlayacağı düşünülmektedir.
3. Kentsel Doku ile İlişki: Parkın yoğun yeşil dokusu ve bu doku içinde yer alacak aktiviteler ile çevresini kuşatan oldukça yoğun hareket ve yapılaşma arasındaki denge ve ilişkinin kurulabilmesi amacıyla, park alanı ile yoğun kent dokusu arasında, hem bir tampon alan yaratan hem de iki tarafla da etkileşim içinde olan bir arayüz oluşturulması amaçlanmıştır.
4. Peyzaj Tasarımı: Özellikle özgün tasarımın izlerini taşıyan ana akslar, miradorlar, aksiyel ve simetrik havuz çevreleri gibi alanlarda; bu karakterin gereği olan yalın düzenlemelere gidilmiş ve özgün karakteri bozmayacak düzenlemeler belirleyici olmuştur.
Bu icerik 4827 defa görüntülenmiştir.