344
KASIM-ARALIK 2008
 
MİMARLIK’tan

MİMARLIK DÜNYASINDAN

MİMAR PROFİLİ: Şevki Vanlı’nın Farklı Kimlikleri: Avangart? Girişimci? Eleştirmen?

MİMARLIK MÜZESİNE DOĞRU
İNGİLİZCE ÖZET / ENGLISH SUMMARY
TÜRKÇE ÖZET
YAYINLAR
MEA ARCHITECTURA MEA CULPA
Zavallı Mimar / Gürhan Tümer



KÜNYE

TÜRKÇE ÖZET

ETKİNLİK

Moskova’da Türkiye Mimarlığı Sergilendi

Moskova’da açılışı gerçekleştirilen 20. Yüzyıl Türk Mimarlığı Sergisi’ne paralel olarak, “Rusya ve Türkiye’de İdeolojinin Mimarlığa Etkisi” başlıklı bir panel düzenlendi. Panelde, çağımızın küreselleşme akımları karşısında özgün mimarlık değerlerinin korunmasının önemi dile getirilerek, Rus ve Türk mimarlarının bu konuda işbirliği yapmaları önerildi.

 

MİMAR PROFİLİ

Şevki Vanlı’nın Farklı Kimlikleri: Avangart? Girişimci? Eleştirmen?

Şevki Vanlı üzerine, mimarlık dünyamız için mimarın önemini nesnel bir bakış açısıyla sunan yazılar derlendi. Can Dündar, hemen ilk ve son olarak Vanlı ile birlikte olduğu bir panelde yaptığı konuşmadaki gözlemleri üzerine kuruyor yazısını. Onu yakından tanıma fırsatını “Türkiye’de avangart mimarlık” üzerine doktora çalışması nedeniyle yakalayan Gökçeçiçek Savaşır için Şevki Vanlı başvurmadan geçemeyeceği bir isim olmuş. Yakın dostu İlhan Tekeli, Vanlı’nın “romantik girişimci” kimliği üzerine kuruyor yazısını. Abdi Güzer, bir çalışma arkadaşı pozisyonundan çok, “mimarlık eleştirmeni” kimliği ile Vanlı’nın mimarlık pratiğini değerlendiriyor.

 

DOSYA: Anadolu Kentlerinin Değişen Çehresi  Editör: Hüseyin Kahvecioğlu

Nüfus, ekonomi, iletişim olanakları gibi değişik alanların göstergeleri, Türkiye için ortak bir söz söylüyor: Büyüme. Sayısal verilerin açıkça gösterdiği bu durumu pek çok yönden değerlendirmek mümkün. Dosyada, büyümenin genel bir değerlendirmesine girilmeyerek, konunun belli bir yönüne odaklanılıyor. Özellikle son on beş, yirmi yılda, geçmişten bu yana Türkiye’nin lokomotifi olan üç büyük kent dışındaki kentlerde gözlenen gelişmeler ve değişimler, Türkiye’nin yaşadığı dönüşümün ve kabuk değiştirmenin son derece net izlenmesine olanak sağlar durumda. “Merkez”in dışındaki kentler, artık merkezin aktardığı kaynak ve olanaklara bağlı olmaksızın, kendi yarattıkları kaynaklarla kendilerini dönüştürmeye başladı. Kentlerin geleceği için potansiyeller ve fırsatlar, geçmişle kıyaslanmayacak kadar alternatifler sunuyor. Pek çok Anadolu kentinde yaygınlaşarak süren bu sürecin mercek altına alınması, nasıl bir potansiyel veya sorun alanı yarattığının tartışılması, projeler üzerinden yorumlanması bu dosyanın konusunu oluşturuyor.

 
YARIŞMA
Fethiye Belediyesi Alışveriş ve Yaşam Merkezi Ulusal Mimari Proje Yarışması
Fethiye Belediyesi tarafından açılan ve 109 projenin değerlendirmeye alındığı yarışmada, 3 ödül, 5 mansiyon ve 5 satınalma ödülü verildi.
 
Dışişleri Bakanlığı Kongre Merkezi Binası Ulusal Mimari Proje Yarışması
Bayındırlık ve İskân Bakanlığı tarafından açılan ve  55 projenin değerlendirmeye alındığı yarışmada, 3 ödül ve 5 mansiyon ödülü verildi.
 
KENTSEL KORUMA
Çağdaş Kent Planlaması ve Kültürel Mirasa Yaklaşım / M. R. Madaminov
Tarihî Özbek kentlerinde bin yıl kutlamaları düzenleniyor: Buhara 2500, Semerkant 2750 yaşında! Türki Cumhuriyetler içinde Sovyet dönemi sonrası Cumhuriyetin özgün mimari dilini geliştirmeye çabalayan Özbekistan, tarihî eserlerini koruma yönündeki çabalarını, kentlerinin binyıl kutlamaları çerçevesinde ön planda tutuyor.
 
ULUSAL MİMARLIK SERGİSİNDEN
2008/XI. Ulusal Mimarlık Sergisi’nde YAPI DALI ÖDÜL ADAYLARI
Nisan 2008’de 11. dönemi gerçekleştirilen Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri’nde “Yapı Dalı, Yapı Kategorisinde Ödül Adayı” olan eserler şunlardı: İpekyol Tekstil Fabrikası / Emre Arolat, Teni Evleri / Hamdi Erdoğan, Ö Evi / Kerem Erginoğlu, Hasan Çalışlar, Olive Park Evleri - Ece Evi / Metin Kılıç, TESKOMB Hizmet Binası / Mehmet Soylu, Mete Öz, Eskim Boya Yönetim Binası Yenilemesi / Cem Üçer, Tunga Çağlayan, ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu Yurtları / Semra Teber Yener. Yapılar, fotoğrafları ve iki boyutlu çizim bilgilerinin yanısıra, künye ve kısa açıklama raporları ile birlikte sunuluyor.
 
CUMHURİYET DÖNEMİ MİMARLIĞI       
Mimarlık–Sanat Birlikteliğinde 1950-70 Aralığı / Didem Yavuz
1950’ler Türkiye’sinde uluslararası üslubun artık zirvesine oturmuş mimarlık ürünlerinin cephelerinde, çoğunlukla yüzü Anadolu’ya dönük, el işleri, halı motifleri, halk figürlerinin stilize motifleriyle karşılaşılıyor. Evrensel ile yerel arasındaki dengeleme çabasında, modernizmin kimlik arayışları arasındaki Türkiye’nin modernist, ama “öz”ünü bir sanat yapıtıyla dışavuran yapılar göze çarpıyor.


TBMM Milletvekili Lojmanları’ndan Ayakta Kalan Konutların Korunması Yönünde ‘Uyulmayan’ Bir Karar
Behruz Çinici’nin mimarı olduğu TBMM Milletvekilleri Lojmanları yıkıldı; yerine tasarlanan TOKİ konutlarının inşa çalışmaları sürüyor. 400 konutluk yerleşiminden bugüne kalan 3 konut birimi ise kısa bir süre önce sonuçlanan mahkemenin koruma kararına rağmen tahrip edilmiş halde bekliyor.
 
MEA ARCHITECTURA MEA CULPA
Zavallı Mimar / Gürhan Tümer
“[…] Bir mimar Aristarchus düzeyinde bir dilbilimci olmamalıdır, olamaz da; ancak cahil kalmamalıdır. Aristoxenus gibi bir müzisyen olamaz, fakat müzik konusunda tamamen de bilgisiz kalmamalı; Apelles gibi bir ressam, Myron veya Polyclitus gibi bir heykeltraş veya Hippocrates gibi bir doktor olması da beklenemez, fakat mimar çizim, plastik sanatlar ve tıptan anlamalıdır.”

Bu icerik 3895 defa görüntülenmiştir.