368
KASIM-ARALIK 2012
 
MİMARLIK'tan

YAYINLAR



KÜNYE
YARIŞMA

Çeşme Merkez Sahili Kamusal Mekânların ve Cephelerin Düzenlenmesi Ulusal Fikir Projesi Yarışması

İzmir’in en batısında yer alan yarımadaya ismini veren Çeşme ilçesi, taşıdığı yüksek turizm potansiyeline karşın gerek fiziki mekânları ve kimliğini yansıtabilecek mimari algısı, gerekse kendine özgü bir imgeyi bugüne kadar kente yansıtamadı. Yarışma, Çeşme ilçesini bulunduğu coğrafyada emsallerine göre ön plana çıkaracak mekânsal bir imge ve işlevsel bir düzenleme projesi elde edilmesinin amaçlıyordu. Yarışmaya 22 proje katıldı, 3 ödül ve 5 mansiyon verildi.

Yarışmada ödül alan projelerin görsellerini daha kapsamlı olarak MİMARLIK dergisi web sayfasından izleyebilirsiniz: www.mimarlikdergisi.com

DANIŞMAN JÜRİ ÜYELERİ

İnci Sezer Becel (Çeşme Kaymakamı)

Faik Tütüncüoğlu (Çeşme Belediyesi Başkanı)

Ekrem Demirtaş (İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı)

Hasan Topal (Mimarlar Odası İzmir Şubesi Başkanı)

Tankut Ünal (Mimar / Şehir Plancısı)

ASLİ JÜRİ ÜYELERİ

Jüri Başkanı

Tamer Başbuğ (Mimar)

Gülsüm Baydar (Mimar, Prof. Dr., İzmir Ekonomi Üniversitesi, Mimarlık Bölümü)

Çınar Atay (Şehir Plancısı, Prof. Dr., DEÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü)

Füsun Taylan (Mimar, Çeşme Belediyesi İmar Müdürü)

Şükrü Kocagöz (Mimar)

YEDEK JÜRİ ÜYELERİ

Murat Çağıl (Mimar), Koray Velibeyoğlu (Şehir Plancısı), D. Turgut Çıkış (Mimar)

RAPORTÖRLER

Hitay Baran (Şehir Plancısı), Ümit Çiçek (Arkeolog)


1. ÖDÜL

GÜLDENİZ DAĞDELEN mimar, SEZER İNAN mimar, SEHER DEMET YÜCEL peyzaj mimarı

JÜRİ RAPORUNDAN

Kıyıya getirdiği yaşamsal ve bütüncül yaklaşım, alanı 24 saat yaşanabilir kılması, yenilenebilir enerjiler konusundaki duyarlılık, denizin gece aydınlatılarak kentsel bir imge haline getirilmiş olması, cepheye yapılması önerilen müdahalelerin kolaylıkla uygulanabilir olması, kruvaziyer limanı ile otogar alanı arasındaki yaya ulaşımı sürekliliğinin sağlanmış olması, marinanın getirmiş olduğu halka açık yaşantıyı destekleyerek sürdürmesi, Kokartepe'deki istinat duvarına getirilen düzenleme önerisi olumlu bulunmuştur. Bununla birlikte, yenilenebilir enerjiler konusunda önerilen elemanların teknik çözümlerinin irdelenmesi, kıyıda ve zemin altında önerilen SPA’nın ilgili mevzuat çerçevesinde ele alınarak irdelenmesi, otogardan marinaya kadar olan yaya düzenlemesinde yaya kullanımının güçlendirilmesi, yaya platformunun kotunun yeniden ele alınması, otogar altı otopark önerisi ile birlikte pazaryerinin de otopark sistemi içerisinde değerlendirilmesi, 1/200 ölçekte tasarlanan ünitelerin tekrar gözden geçirilerek geliştirilmesi önerilmektedir.

MİMARİ PROJE RAPORUNDAN

Yapılacak çözümleme ve öneriler sadece merkezin turizm sektöründe ivme kazanmasını sağlamayacak, aynı zamanda tüm Çeşme için tetikleyici bir rol oynayacaktır. Yapılan analiz çalışmaları sonucunda Çeşme’nin sadece bir imge ile ele alınamayacağı düşünülmüş, alanın içinde barındırdığı tüm özellikleri yansıtacak ve bu özelliklere yeni değerler katacak birden fazla imge üzerinde durulmuştur. Sürdürülebilir bir tasarım yaratmak, alan içine konumlandırılan yeni fonksiyonlar aracılığıyla deniz ile yaşamı tekrar kurgulamak, yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanarak tasarım ve enerjiyi birlikte ele almak tasarım ilkeleri arasındadır. Kent ve deniz ilişkisinin yeniden kurgulanmasında bir fırsat olarak ele alınan tasarım yaklaşımı, alanın dört mevsim kullanımı için farklı olanaklar tanımaktadır. Özellikle kamunun kullanımı için yaratılan bu mekânlar, Çeşme merkezinin ihtiyacı olan deniz ile bütünleşmesi için fırsatlar yaratmaktadır. Sürdürülebilir tasarım anlayışı içinde, alanın DÜNÜ (Kale), BUGÜNÜ (Marina), YARINI (Yüzen Platformlar) birlikte kurgulanmıştır.

2. ÖDÜL

DAĞHAN ÇAM mimar

3. ÖDÜL

SERTAÇ ERTEN şehir plancısı, DEVRİM ÇİMEN mimar, ENİSE BURCU KARAÇİZMELİ peyzaj mimarı

1. MANSİYON

DİNÇER SAVAŞKAN mimar, GİZEM BAYHAN mimar

2. MANSİYON

ÖZLEM ŞATIR TAŞÇIOĞLU mimar, ARZU YİĞİT mimar

3. MANSİYON

ECE TÜRKEL mimar, KEMAL SERKAN DEMİR mimar

4. MANSİYON

YASEMİN CERRAHOĞLU mimar

5. MANSİYON

BENGİHAN FINDIK mimar

 

Bu icerik 6243 defa görüntülenmiştir.