405
OCAK-ŞUBAT 2019
 
MİMARLIK'tan

MİMARLIK DÜNYASINDAN

YAYINLAR



KÜNYE
DOSYA: Kriz Ortamında Mimarlık

Giriş

Aylardır süren ve herkesi etkileyen “kriz” ortamı, inşaat sektörünün ekonominin önemli bir parçası olması nedeniyle mimarları derinden etkiliyor. İthal kağıt nedeniyle baskı maliyetlerinin üç-dört katına çıktığı ortamda derginin etkilendiği de gözönüne alınırsa konunun dergi gündemine taşınmaması olanaksız. Derginin bir önceki sayısının MİMARLIK Gündem bölümünde yer verdiğimiz Haydar Karabey’in yazısından sonra bu sayıda daha detaylı bir dosya ile karşınıza çıkıyoruz. “Yerel yönetimler”, “serbest mimarlık mesleği-şantiyeler” ve “mimarlık eğitimi” konularında değerlendirmelere yer verdiğimiz “Kriz Ortamında Mimarlık” isimli bu dosya, konu hakkındaki tartışmaların görünürlüğünü artırmayı hedefliyor. Dergi bundan sonraki sayılarda krizden etkilenen mimarlık dünyasında yaşananlara dair değerlendirme kaleme almak isteyenlere açık.

Merkezî otoritenin güçlenerek yerel yönetimleri yetkisizleştirdiği veya bir kararla el çektirdiği ortamda, seçimlerin arifesinde krizin etkilerinin tartışıldığı “yerel yönetimler” başlığında H. Tarık Şengül’ün değerlendirmelerine yer veriyoruz. Yaşanan krizin bir “kentsel kriz” olduğuna dikkat çeken Şengül, krize yönelik üretilecek stratejilerin ve alternatiflerin bu özgün boyutu dikkate alması gerektiğini belirtiyor.

Çoğu ithal yapı malzemelerinin fiyatlarının dolayısıyla da yapı maliyetlerinin arttığı, ödemelerin alınamadığı ve ofislerin kapandığı, meslektaşlarımızın işsiz kaldığı ortamda “serbest mimarlık mesleği-şantiyeler” başlığında Abdurrahman Çekim, mimarlık pratiğinin gerçekleştirilmesinde karşılaşılan güçlüklere ülkedeki kentleşme politikaları üzerinden değiniyor. Üretimin nicelikler üzerinden tariflendiğini belirten Çekim, belli normu ve niteliği baz alan yerleşik firmalar tutunamadığı için yerine yeni ve tecrübesiz gayrimenkul şirketlerinin geldiğini belirtiyor.

İnşaat sektörünün daralmaya gittiği ortamda, gün geçtikçe artan mimarlık kontenjanları ve okulların sayısından hareketle tartışmanın yürütüldüğü “mimarlık eğitimi” başlığında ise Burcu Serdar Köknar, Ozan Avcı, Başak Eren ve Beril Sarısakal, eğitimcinin kriz durumunu eğitim sürecinde bir tetikleme stratejisi olarak kullanabileceğini vurguluyor. Metin mimarlık eğitimindeki olası kriz hallerini ortam, eğitimci ve öğrenci ile ilişkilendirerek bizlere sunuyor.

Bu icerik 1917 defa görüntülenmiştir.