413
MAYIS-HAZİRAN 2020
 
MİMARLIK'tan

MİMARLIK DÜNYASINDAN

YAYINLAR



KÜNYE
ANMA

Yaşamla Bütünleşen Bir Mimariden Enstantaneler: Oğuz Öztuzcu

Cafer Bozkurt, Mimar

 

Oğuz Öztuzcu ile ilk tanışmam Ekim 1968'de 24 aylık askerlik hizmeti için Kağıthane’deki istihkam okulunda oldu. Yarıdan çoğu mimar ve mühendis olan 295 kişilik yedek subay bölümünde bir takımın 15’inci ve 16’ncısı olarak bir araya geldik. 6 ay aynı ranzada altlı üstlü yattık. Hemen hemen hepsi yurt dışı kökenli mimar olan küçük bir arkadaş grubu içinde çok yakın dostluk kurduk. Bu dostluklar biz yaşadıkça da devam etti. Daha sonra Oğuz 24 ayı Diyarbakır'da ben de Ankara'da tamamladık.

Diyarbakır’dan sonra Oğuz ile çok görüşemedik. Bu arada Duygu ile evlendi, oğlu Ant ve kızı Nil dünyaya geldi. Sonra Oğuz İsveç’e taşındı. Sanırım orada 6 yıl geçirdi. Türkiye’ye döndüğünde Marmaris’e yerleşip orada mimarlık yapmaya başladı. Marmaris’te hem çağdaş mimarlığa hem de belediyeye büyük katkılarda bulundu. Bodrum’da gerçekleştirdiği iki yerleşke de doğa ile bütünleşen, peyzaj ve yeşil içinde kaybolan yapılardan meydana geliyordu. Oğuz’un projeleri gerçekten Bodrum’daki binlerce yapı grubu içinde bir avuç başarılı örnek arasında yer almaktadır. Kendisi de iki yıl önce İTÜ’deki konferansta, büyük inşaat grupları tarafından lüks adı altında her yerde önce doğaya dozer ile setler çekilerek, sonra üzerine yüzlerce metre cephe yapılarak kurulan, denizden bakıldığında beton bir yapı kitlesi gibi gözüken turizm tesislerinin ne kadar yanlış yapılaşmalar olduğunu dile getirmişti.

Oğuz hemen hemen tüm mimarlık eserlerini Marmaris, İstanbul ve Bodrum’da gerçekleştirdi. Mimar olarak Oğuz çoğu meslektaşından farklı çalışır, çok sayıda yapı yapmak yerine projesini yaptığı yapıyı bitirene kadar hizmet verirdi. Dolayısıyla proje tasarımı yapan, yaptığı tasarımı yapıya dönüştüren, detayları için titizlenen ve yapı malzemelerini iyi tanıyarak yerinde kullanmasını bilen nadir mimarlardandı. Yani benim mimarlık anlayışıma göre gerçek bir mimardı.

Tabii ki Oğuz’un fotoğrafçı yönü de çok önemlidir. Çok iyi kullandığı bilgisayarı ile çektiği fotoğraflar üzerinde oynar umulmadık görüntüler elde ederdi. Tabii bunları yaptığı sergilerde bize sunardı. Çalışmalarından küçük kitapçıklar hazırlardı. Bunlarda bazı gezi notları ve araştırmaları olanlar da vardı. Robert Koleji, ODTÜ ve Londra’daki eğitimi sayesinde kusursuz İngilizce bilirdi. Oğuz’un nasıl çok yönlü bir kişilik olduğu İstanbul Serbest Mimarlar Derneği’ne başkanlık yaptığı dönemde daha iyi görüldü. Çatalhöyük kazısı ile ilgili olarak Ian Hodder’i, Göbeklitepe ile ilgili olarak Klaus Schmidt’i getirerek bizlere konferanslar verdirdi. Ayrıca mimarlığın müzik, felsefe, sosyoloji ile ilişkilerini ortaya koyan paneller düzenledi. Yani Oğuz gerçek anlamda bir entelektüel idi.

Oğuz’un ailesi 1922 yılındaki mecburi göç sırasında Kavala’dan gelerek Samsun’a yerleşmişti. Daha sonraları kökenini araştırdığında Kavala’daki evlerinin Kavalalı Mehmet Ali Paşa Evi’nin komşusu olduğunu öğrenmişti. Son senelerde Gökçeada’daki mimari ve orada kalmış Rumlar ile ilgili araştırmalar yapıyordu. 7-8 yıl önce Hamburg’da davetli olduğum uluslararası bir mesleki toplantıya onu da çağırmış, birlikte geçirdiğimiz günlerde çok şeyler paylaşmıştık. Oğuz, oğlu, ben, eşim ve kızım hepimiz çok konuda anlaşan, iyi dostlardık. Zaten Arnavutköy'deki evi de bizim evimize 100 metre mesafede idi. Bu şekilde yaklaşık 10 yılda komşuluk yaptık. Uzun süren rahatsızlığı boyunca ona destek olan, günlerini güzel geçirmesini sağlayan hayat arkadaşı Sema’ya çok teşekkür ederim. Çok değerli bir arkadaşımı kaybettim. Onu her zaman özleyeceğim. Işıklar içinde yatsın.

Bu icerik 2733 defa görüntülenmiştir.
<p><strong>1.</strong> Sağ baştan: Oğuz Öztuzcu, Doğan  Tekeli, Cafer Bozkurt<br />   Kaynak: Cafer Bozkurt</p>
<p><strong>2.</strong> Oğuz Öztuzcunun retrospektif  fotoğraf sergisinden “photopainting” örneği. <em>Mimarlık</em> dergisinin 382. sayısında da yer almış serginin kısa bir  değerlendirmesi için http://www.mimarlikdergisi.com/index.cfm?sayfa=mimarlik&DergiSayi=396&RecID=3616 adresi ziyaret edilebilir. </p>