311
MAYIS-HAZİRAN 2003
 
MİMARLIK'TAN

ODADAN

MİMARLIK DÜNYASINDAN

OKURLARDAN

DOSYA: SORUŞTURMA 2003
MİMARLIK GEÇMİŞİNİ DEĞERLENDİRİYOR

KENTSEL TASARIM VE KORUMA PROJESİ YARIŞMASI: ANTALYA KARAOĞLU PARKI, BELEDİYE BİNASI VE ÇEVRESİ

MİMARLIK VE KENT

KORUMA

  • YARARSIZ MİMARLIK
    Gürhan Tümer, Prof. Dr., Dokuz Eylül Üniversitesi, Mimarlık Bölümü



KÜNYE
ODADAN

Görüş ve Eleştiriler

R. Güven Birkan

Mimar

Dergimizin 40.yıl sayısı elime geçti. Teşekkür ederim. Nice kırk yıllara. Bir yayını ortaya çıkarmak ne denli zor ise, ortaya çıkan bir yayanı eleştirmek o denli kolaydır. Ama eleştiri olmadan da gelişme olmaz. Bu mektubu, ilkesel düzeyde katkısı olacağını sandığım üç noktaya değinmek için yazıyorum:

* Yazarın (ya da bir bant çözümü ise, konuşmacının) görüşünü almadan değişiklik yapmak, Oda'da yerleşmesinden korktuğumuz bir çalışma biçimidir.

* Oda ve özellikle Mimarlık dergisi geçmişi ile ilgili bilgilerin, sorumluluk yazarın da olsa, irdelenmeden yayınlanmamasına özen göstermekte yarar olsa gerek.

* Büyüteç ile okunma zorunluluğu, derginin okur kitlesinin artmasının önündeki önemli engellerden biri olabilir.

İlk iki nokta ile ilgili kısa açıklama yapmakta da yarar görüyorum: İzmit'deki deprem paneli bant çözümlerinin, konuşmacılara gönderilmeden yayına girmesi, bugünün teknolojik olanakları dikkate alındığında, zaman darlığı ile açıklanamaz (geçen yılın sayılarından birinde yayınlanmıştı). Son sayıda, Somer Ural ile ilgili yazıda yapılan değişiklikler, haklı nedenlere bile dayansa, yazarının onayına sunulmalıydı; yazar, böyle bir durumda, yazının yayınlanmasından vazgeçme hakkını kullanabilir.

Son sayıda, "40 YAŞ" başlıklı yazının altında verilen "Mimarlık Künyesi"ndeki eksiklikler, Oda yayınlarındaki emeğin değerini bilenlerce gözden kaçırılmamalıydı. Düzeltme yayınlanmasını hiçbir biçimde düşünmeksizin, kendim ile ilgili örnek vermek istiyorum: Mimarlık dergisi, 1975 ve 1980 yılı sonlarında, başta finans sorunu olmak koşuluyla, çeşitli nedenlerle çıkamaz duruma düşmüştü. Her iki durumda da, Oda'nın önerisini geri çeviremeyip, işimden artan zamanda dergiyi yaşama döndürme olanağını buldum. Bunların birincisi, 76/1'den 76/6'ya kadar olan sayılarını içeren bir yayın yönetmenliği dönemidir. Bu dönemde, "yarı zamanlı" olarak Oda'da çalışarak bu işi yürüttüm. İkincisi ise, 81/1'den 81/6'ya kadar olan bir "yayın yönetmenliği" ve "teknik yönetmenlik" dönemidir. İkinci dönemin bir özelliği de, bu iki görevin, tamamen amatör olarak yürütülmüş olmasıdır. "40 yıl" sayısında ilk dönem, "yazı işleri müdürü" başlığı altında (ki tamamen hukuki bir sorumluluktur, herhangi bir çaba gerektirmez) olsun yer almış, ama ikincisi hiç yer almaması. Bu dönemlerdeki katkımın gözden kaçmış oluşundan biraz da olsa alınmaya hakkım yok mu?

Selamlarımla.

Bu icerik 1228 defa görüntülenmiştir.