MEA ARCHITECTURA MEA CULPA
İki Kapı
Gürhan Tümer
Kapı. Kapılar. Birçok kapı var. İşte Topkapı örneğin. Sonra, İstanbul’un bir başka kapısı: Eğrikapı. Ve Cennet’in ve Cehennem’in kapıları. Sakın sanmayın, kırmızı gül bahçelerinin, beyaz karanfil bahçelerinin kapısız olduklarını. Hayır, beyaz gül bahçelerinin de, kırmızı karanfil bahçelerinin de kapıları vardır. Toplama kamplarının, hapishanelerin öyle kolay kolay açılmayan demir kapıları. Bir masal biliyorum, o masalda, kırk odalı bir konak var. O konağın bütün kapılarını açabilirsiniz. Yalnızca son kapıyı açmak yasak. O oda Mavi Sakal’ın özel odası çünkü.
Bu sayfada ise, gördüğünüz gibi iki kapının resmi var.
Bunların biri, Divriği’deki Ulu Cami’nin Kuzey Kapısı’nın resmi. O caminin yapımına, Mengücekoğlu Hükümdarı Ahmet Şah’ın ve karısı Turan Melek’in isteğiyle 1220’lerde başlanmış. Bu kapının süsleri öylesine usta işi ki, onunla karşı karşıya kaldığınızda “Bir mucize bu!” diye haykırabilirsiniz. Sakın şaşırmayın.
Bu sayfanın ikinci kapı resmi, sürrealist ressam René Magritte’in bir yapıtı. 1933’te yapılmış. Adı, “La réponse imprévue”, yani “Beklenmeyen yanıt”.
Gürhan Tümer
Prof. Dr., DEÜ Mimarlık Bölümü
Bu icerik 6026 defa görüntülenmiştir.