309
OCAK-ŞUBAT 2003
 
MİMARLIK'TAN

ODADAN

MİMARLIK DÜNYASINDAN

DOSYA

YAYINLAR



KÜNYE
ODADAN

Kamu İhale Yasası'nda Diyalog Çağrısı

2003 yılı başında yürürlüğe giren Kamu İhale Kanunu’nu erteleme ve değiştirme girişimlerine karşı çıkan Mimarlar Odası, iktidarı öncelikle konuyla ilgili kamu kurumları ve diğer ilgililer arasında yapıcı bir diyalog ortamı kurmaya çağırdı. Mimarlar Odası Genel Merkezi’nden bu konuda yapılan bir basın açıklamasında özetle şu görüşler yer alıyor :

“Geçtiğimiz yasama döneminde yasayı çıkaranlar da dahil iktidardaki siyasal partilerin Kamu İhale Kanunu’na sıcak bakmadıkları açık bir gerçektir. İktidarlar, kamu inşaatlarını, mal ve hizmet alımlarını, her türlü yolsuzluk suçlamalarına açık eski düzende hiç olmazsa bir süre daha sürdürmeyi tercih etmektedirler. Oysa, tartışma konusu yapılan 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu; “saydamlık”, “eşit muamele”, “güvenirlik”, “kamuoyu denetimi” gibi yasa metninde de yer alan temel ilkeleriyle, kamu alımlarında çağdaş bir düzeyin güvencesi olabilecek niteliktedir.

“Yasada ve Kamu İhale Kurumu’nca çıkarılan yönetmeliklerde gerçekten değiştirilmesi gereken hususlar bulunmaktadır. Örneğin, yönetmeliklerde yasa hükümlerini de aşan bir tutumla yabancı girişimciler ve büyük sermaye lehine düzenlemeler getirilmiştir. Küçük ve orta ölçekli yüklenicileri dışlayan bu hükümlerin, farklı büyüklükteki ihale konusu işlerin gerektirdiği farklı asgari koşullar dikkate alınarak yeniden düzenlenmesi gerekir. Bu arada yönetmeliklerde mimarlık ve mühendislik hizmetleriyle birlikte bütün teknik hizmet alımlarının “Danışmanlık Hizmetleri” kapsamına sokulması, yasa hükümlerini aşan ve mutlaka değiştirilmesi gereken bir diğer düzenlemedir.

“Mimarlar Odası, Kamu İhale Yasası’nda yukarıda belirtilen türden aykırılıkların giderilmesi için girişimlerini sürdürmekte ve gerekirse yargı yoluna başvurmakta kararlıdır. Ancak bu türlü olumsuzların uygulama süreci içinde daha açık bir şekilde görülerek düzeltilmesi ihtiyacı duyulacağı görüşünü de korumaktadır.

“İktidarın, İhale Kanunu’nda aceleye getirilmiş, parçacı ve yerleştirilmek istenen sistemin temel ilkelerini zedeleyen değişikliklerden kaçınmasını diliyoruz. İktidar ve Kamu İhale Kurumu’nun, yasanın özünü oluşturan ilkelerle uyumlu, yani “saydamlık”, “eşit muamele”, “kamuoyu denetimi” gibi esasları gerçekten dikkate alan, süreklilik kazandırılmış bir diyalog ve ortak çalışma sürecini oluşturmasını bekliyoruz. Böyle bir süreç içinde Mimarlar Odası, TMMOB ve diğer Odalarla birlikte katkıda bulunmaya hazırdır. “

İhale Kanununda değişiklik öngören tasarının, geliştirilmek üzere geri çekilmesini isteyen Mimarlar Odası; tasarıya ilişkin özetle şu önerileri iletti :

* Kamu İhale Kurumu’nun özerkliği ve maddi olanakları kısıtlamamalı, ikincil düzenleme yapma yetkisi kurumdan alınmamalıdır.

* Geçici bir süre için de olsa, ödenek olmaksızın ihale çıkarma olanağı getirilmemelidir.

* Kanunun uygulama kapsamı daraltılmamalı, kamu kuruluşlarına herhangi bir maliyet sınırlaması olmaksızın belirli mal ve hizmet alımlarını kanun kapsamı dışında yapma olanağı verilmemelidir.

Bu icerik 1171 defa görüntülenmiştir.