ODADAN
DÜNYA MİMARLIK GÜNÜ KUTLAMALARI
“Sanatçı Mimarlar” Sergisi
Mimarlar Odası İstanbul Şubesi ve Mimarlık Vakfı’nın ortaklaşa düzenledikleri ''Dünya Mimarlık Günü'' kutlamaları çerçevesinde, ülkemizde mimarlık dışında sanatçı kimlikleriyle tanınan fotoğraf, resim, karikatür, edebiyat ve müzik alanında kendini kanıtlayan 66 mimar-sanatçı sanatçının katılımıyla 3 Ekim 2003 Cuma günü İTÜ Mimarlık Fakültesi, Taşkışla salonlarında bir sergi düzenlendi. Sergi, Taşkışla’da 1 hafta boyunca açık kaldı.
Ankara Şubesi’nden “Mimarlık Haftası” Boyunca Yoğun Etkinlikler
6 Ekim 2003 Dünya Mimarlık Günü’nü Uluslararası Mimarlar Birliği UIA “Yaşasın Kentler”,
6 Ekim 2003 Dünya Konut Günü’nü ise Birleşmiş Milletler “Kentler için Su ve Kanalizasyon” temasıyla kutladı. Bu çerçevede Mimarlar Odası Ankara Şubesi de, kentler ve mimarlık üzerine düşüncelerini paylaşmak, mimarlığın ve kentin konuşulduğu/tartışıldığı bir ortam yaratmak, mimarları kentli ile buluşturmak için 6-13 Ekim tarihlerini “Mimarlık Haftası” olarak planladı. Program, “mimarlığın gündem olması”nı sağlayacak yönde geliştirilip 4 temel aksa oturtuldu:
“Mimarlık ve ...” Konuşmaları: “Mimarlık ve ...” üst başlıklı radyo konuşmaları “Mimarlık ve Kültür”, “Kentleşme”, “Eğitim”, “Avrupa Topluluğu”, “Afet”, “Felsefe”, “Sanat”, “Mimarlığın Örgütlenme Tarihi” ve “Müzik” konularında çeşitli radyolarda programlar yer aldı. Radyo ve televizyon programlarının yanısıra, gazete ve dergilerde, mimarların konuk olmaları ve kentli ile mimarlık hakkındaki düşüncelerini paylaşmaları kurgulandı.
Mimarlık Sergileri ve Atölyeler: Hafta boyunca şu sergiler, Karum ve Armada Alışveriş Merkezi ile Konur Sokak’ta Oda binası önünde dönüşümlü olarak yer aldı: Güvenpark’ın ve Güvenpark Anıtı’nın zamansal kaydının, varolma sürecinin kentliye hatırlatılması üzerine kurulu, halen çalışmaları sürmekte olan bir belgesel çalışmasının arşivlerinden derlenerek oluşturulan Taştaki İz (Güvenpark Anıtı Üzerine) sergisi; tüm Türkiye’deki bacalar üzerine bir okumanın ilk aşaması niteliğinde Bacalar (Ankara) sergisi; tarihimizi, kültürümüzü, kent(ler)imizi ve mimarlığı belgeleme ve kentlilerle paylaşmanın ilk aşaması olarak 1923-1933 dönemi yapılarına ait belgelerin bir sergisi niteliğinde Cumhuriyet’in İlk 10 Yılı (1923-1933) Bina Kimlikleri sergisi. Ayrıca, Çocuk ve Mimarlık Çalışma Grubu’nun 4. Buluşması olarak “Kent ve Engel” Atölyesi düzenlendi. Atölye bir özel eğitim merkezi ile bir ilköğretim okulundan katılan 16 öğrenci ile gerçekleşti.
Mimarlık Balosu: Bir hafta boyunca süren etkinlik, 10 Ekim’de Ankara Palas’ta düzenlenen “Mimarlık Balosu” ile son buldu. Mimarlık Ortamı’nın buluşması, farklı yaş gruplarından farklı ortamlarda çalışan/üreten mimarların birlikteliğini sağlamanın yanısıra, 1930’ların geleneği olan Güzel Sanatlar Baloları’nın da yeniden hayata geçirilmesi amacıyla, aynı zamanda bir “Balo Gazetesi” çıkarıldı.
Kentli ile İlişkilenme (Reklam-Tanıtım): Bu etkinliklerin yanısıra, kent ile ilişkilenmenin sağlanması amacıyla Ankara’daki bilboardlara reklamlar verildi. Kentli ile iletişim kurmak için, en çok yaşadığı ya da tanış olduğu ortamları göstererek, unuttuğu mekanları hatırlatarak, hiç karşılaşmadığı Ankara ve hep içinde olduğu Ankara ile yüzleşmesi için seçilmiş bir yöntem olarak benimsendi.
İzmir Şube’den Mimarlık Haftası Etkinlikleri
Mimarlar Odası İzmir Şubesi’nin 6-12 Ekim tarihlerinde Mimarlık Haftası etkinlikleri 6 Ekim günü, Kültürpark Tenis Kulübü’nde yapılan “Mimarlık Günü Kokteyli” ile başladı. 8 Ekim’de “Mimarlık Yarışmaları”na ilişkin Ahmet Eyüce ve Tülin Hadi’nin katıldığı söyleşi yapıldı. 12 Ekim günü Cumhuriyet Meydanı’nda buluşularak “Adım Adım İzmir Mimarlığı Gezisi” düzenlendi. Hafta boyunca, İzmir Belediye otobüslerinde ve kamu yapılarında, mimarlığı, mimarı tanıtan afişler yer alırken, televizyon ve radyolarda yapılan çeşitli konuşmalar ile “mimar-toplum diyaloğu” ele alındı.
Bu icerik 2588 defa görüntülenmiştir.