341
MAYIS-HAZİRAN 2008
 
MİMARLIK'tan

MİMARLIK DÜNYASINDAN

DOSYA: Söylem ve Mimarlık

İNGİLİZCE ÖZET / ENGLISH SUMMARY
TÜRKÇE ÖZET
YAYINLAR



KÜNYE

MİMARLIK DÜNYASINDAN

Sedad Hakkı Eldem Yüzüncü Doğum Yılında Anılıyor

Çağdaş Türk mimarlığında eğitimci, yazar ve mimar kişiliğiyle önemli bir yere sahip olan Sedad Hakkı Eldem, özellikle 125 yıllık bir geçmişe sahip olan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Akademisi'nde iz bırakan eğitimcilerden biridir. 1932 senesinde ilk mimari bürosunu açan ve aynı yıl Akademi'de ders vermeye başlayan Eldem, 46 yıl süren hocalık döneminde Osmanlı mimarisi üzerine yaptığı araştırmalar ve Türk sivil mimarisini belgeleme çalışmaları sonucunda hem mimarlık arşivine hem de mimarlık yazınına değerli katkılar sağlamıştır. Bir döneme damgasını vuran Eldem, geleneksel Türk sivil mimarisinin, modern Türk mimarlığını daha bilimsel bir yöntemle etkilediği, kendisinin öncülük ettiği bir ulusal mimarlık dönemi başlatmış ve bu alanda birçok önemli eser vermiştir. Bu sene 100. doğum yılını dolduran Eldem, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi tarafından düzenlenecek olan çeşitli etkinlikler ile anılıyor. Bu etkinlikler kapsamında, bir panel, üniversite öğrencilerine açık bir fotoğraf yarışması ve sergisi, bir sempozyum ve bir sergi düzenleniyor. Bu etkinliklerin amacı, Eldem'in araştırmacı, eğitimci ve tasarımcı kimliğini değerlendirerek gelecek nesillere aktarmak.

 

Bilgi için:
sheldem-etkinlik@msgsu.edu.tr

www.sedadhakkieldem.com

 

Ankara, Hitit Güneşi Amblemine Yeniden Kavuştu

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin 2005 yılında Ankara'nın amblemi olan Hitit Güneşi'ni değiştirmesi üzerine yıllardır tartışmalar ve eleştiriler sürüyordu. Avukat Rahmi Kumaş'ın belediyenin amblemi değiştirmesi üzerine kararın iptali istemiyle Ankara 3. İdare Mahkemesi'nde açtığı dava sonucunda mahkeme, Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi'nin kararını iptal etti. Mahkeme, belediyenin Hitit Güneşi'nin değiştirilme amacına yönelik savunmasını inandırıcı ve hukuka uygun bulmayarak, kararda kamu yararı olmadığına işaret etti. Böylece üç seneden beri kullanımda olan cami, minare ve yıldızlardan oluşan kent amblemi yerine eski Hitit Güneşi Kursu'nun yer aldığı amblemin yeniden kullanılmasına karar verilmiş oldu. Kararda, iptal edilen amblemle ilgili şu görüşlere yer verildi: "Tarihsel geçmişindeki Hitit, Frig, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı etkileriyle kültürel dokusu şekillenen Ankara, günümüze yansıyan kent kimliğini ağırlıklı olarak Ulusal Kurtuluş Savaşımız sırasında da yönetsel merkez olarak kullanılan TBMM'nin bulunduğu yer olmasından ve Ulu Önder Atatürk öncülüğünde yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti'nin başkenti niteliğine kavuşmasından almaktadır. Buna karşın, uyuşmazlık konusu, belediyenin seçtiği amblemde kullanılan görsel öğelerin Ankara'nın kendine özgü karakteristiğini, tarihsel ve kültürel kimliğini yansıttığından sözedilemez."

 

Tasarım Kentleri Sergisi İstanbul Modern'de

İstanbul Modern'in Londra Tasarım Müzesi ile işbirliği içinde gerçekleştirdiği "Tasarım Kentleri" sergisi 23 Nisan 2008 tarihinde açıldı. Küratörlüğünü Londra Tasarım Müzesi Müdürü Dejan Sudjic'in üstlendiği sergi, 23 Nisan 2008-10 Ağustos 2008 tarihleri arasında İstanbul Modern'de izleyicilerle buluşacak. Aynı sergi, 5 Eylül 2008-4 Ocak 2009 tarihleri arasında da Londra Tasarım Müzesi'nde yer alacak. "Tasarım Kentleri" sergisi, çağdaş tasarımın serüvenini uluslararası anlamda 7 kilit kente ve bu kentlerin tasarımın gelişimindeki belirleyici konumlarına odaklanarak anlatıyor. 1851 yılındaki "Büyük Sergi" zamanının Londra'sından başlayan sergi, 1908 yılının Adolf Loos Viyana'sına, 1928'de Dessau'da kurulan Bauhaus'a, 1936 yılının Le Corbusier Paris'ine doğru ilerliyor. II. Dünya Savaşı sonrası dönem ise, 1949 yılının Charles ve Ray Eames Los Angeles'ına, 1957 yılının Milano'suna ve 1987'de büyük bir gelişme gösteren Tokyo'ya ulaşıyor. Sergi, sonunda yine başa dönerek çemberi tamamlıyor ve bir kez daha, bugün dünyanın en önde gelen tasarım merkezi olan, Ron Arad, Zaha Hadid, Ross Lovegrove, Jasper Morrison ve daha birçok öncü tasarımcının yaşamakta olduğu Londra ile sona eriyor. "Tasarım Kentleri", tasarım ve kentler arasındaki elle tutulur, maddi bağlantıları araştırıyor ve bu ilişkinin ortaya çıkardığı en önemli kazanımları sergiliyor.

 

YEM Ödülleri Sahiplerini Buldu

Yapı-Endüstri Merkezi'nin (YEM) 40. kuruluş yıl dönümü kapsamında, YEM'in birikimini topluma aktarmak ve Türkiye'de mimari çevreye duyulan ilgiyi arttırmak amacıyla ilk kez düzenlenen YEM Ödülleri sahiplerini buldu. YEM Medya Onur Ödülü, YEM Mimarın İlk Yapısı Ödülü, YEM Altın Çekül Yapı Ürün Ödülü, YEM Mimari Tasarım Ödülü olmak üzere dört ana kategoride düzenlenen ödüller, 10 Nisan 2008 tarihinde mimarlık camiasını biraraya getiren YEM 40. Kuruluş Yıldönümü kutlama gecesinde verildi.
 
Medya Onur Ödülü, "edebiyat ve sanat eleştirmeni olarak, mimarlığın özellikle kültür ve sanat yönüyle gündeme getirilmesine katkıda bulunması ve yazıları ile mimarlık tartışmalarının da sanatsal bir içerik kazanmasına çaba göstermesi nedeniyle" Doğan Hızlan'a verildi. YEM Medya Onur Jüri Özel Ödülü'ne ise, "Türkiye'de kent dokusunun bilim dışı ve toplum yararın gözetmeyen planlama ve imar kararlarıyla bozulması ve kent hukukunun göz ardı edildiği, çevreye, kültürel dokulara, mimarlık ve şehircilik ilkelerine aykırı yapılaşma kararları karşısında gösterdikleri duyarlılık ve aynı yöndeki mimari muhalefete basında verdikleri destek ve katkılar nedeniyle" Melih Aşık ve Yalçın Bayer değer görüldü. Mimarın İlk Yapısı Ödülü, son beş yıl içinde ilk yapısını tamamlamış olan iki mimara; İstanbul'daki NP12 Evleri ile Boğaçhan Dündaralp ve Konya'daki Çatalhöyük Koruganı ile Sinan Omacan'a verildi. Mimarın İlk Yapısı İşveren Ödülü ise, daha önce inşa edilmiş yapısı bulunmayan genç mimarlarla işbirliği yaparak, başarılı yapıların gerçekleştirilmesine olanak veren Çatalhöyük Koruganı'nın işvereni Kültür Bakanlığı Çatalhöyük Araştırma Proje Başkanı olan HODWER ve NP12 Evleri'nin işvereni Yapı Konut AŞ Yönetim Kurulu Üyesi Ülkü Arıoğlu'na verildi. Altın Çekül Yapı Ürün Ödülü, ISIDAÇ 40 - Kalsiyum Aluminatlı Çimento'ya; Altın Çekül Teşvik Ödülü ise, Bluesafe Prosonic ürünü ile Mardav Yalıtım ve Sanifoam Sünger'in oldu.
 
Son dönem Türk mimarlığı adına nitelikli bir seçkiye dikkat çekmek amacı taşıyan YEM Mimari Tasarım Ödülü için on beş yıl içinde (2003 -2007 yılları arasında) yapımı tamamlanmış olan nitelikli yapılar ön elemeden geçirilerek, internet üzerinden oylamaya sunuldu. 3.000'in üzerinde ziyaretçinin oyladığı yapılardan en çok oy alarak YEM Mimari Tasarım Ödülleri'ne almaya hak kazanan isimler şunlar oldu: ODTÜ MATPUM Binası ile Abdi Güzer, Beysukent'te Konut ile Ven Mimarlık'tan Gül Güven, Akfırat Belediye Binası ile Geyran Mimarlık'tan Kenan Geyran, Esenboğa Havalimanı ile Ercan Çoban, Suzan Esirgen, Süleyman Bayrak, Ahmet Yertutan ve L Binası ile Onur Özsoy, Yüksel Öztürk, Kıvanç Gürtaş.
Bilgi İçin: www.yemodul.com
 
11. Tarihi Kentler Dünya Kongresi Konya'da Gerçekleştirilecek
"Tarihi Kentlerde Yaşayan Kültürel Miras" teması ile 10-13 Haziran 2008 tarihleri arasıda Konya'da gerçekleştirilecek 11. Tarihi Kentler Dünya Kongresi'ne Masood Khan, Prof.Dr. Halil İnalcık ve Ian Hodler ana konuşmacı olarak katılacaklar. Kongrede Dr. Ayşegül Tokol, Prof. Dr. Mustafa İsen, Prof. Dr. Metin Sözen, Prof. Dr. İlber Ortaylı, Prof. Dr. Talat Hamlan sunuş yapacaklar. Kongrenin belirlenen taslak programında oluşturulacak tartışma grupları, çalıştaylar ve yürütücüleri ise şöyle:
 
Çalıştaylar:

Kentsel Kimlik "Kültürel Benlik" - Yaşayan Miras " Bir Rota" / Yürütücü: Zuhal Ulusoy ve Cengiz Bektaş
Kültürel Farklılıklar "Tolerans" - Kültürlerin Kesişiminde "Geçiş" / Yürütücü: Ahmet Cengiz Yıldızcı ve Yasin Aktay  

Yuvarlak Masa Tartışmaları:

Kentsel Kimlik ve Kültürel Farklılıklar / Yürütücü: Edibe Sözen
Yaşayan Miras ve Kültürlerin Kesişimi / Yürütücü: Metin Sözen
Politikalar ve Değerlendirme / Yürütücü: Hisakazu Takagi

 
Bilgi için:
www.leaguehistoricalcities-konya.com
 
2008 Barselona Dünya Mimarlık Festivali
22-24 Ekim 2008 tarihleri arasında Barselona'da gerçekleştirilecek Dünya Mimarlık Festivali tüm dünyadan mimarların biraraya gelerek fikir alışverişinde bulundukları bir ortam yaratmayı hedefliyor. Festivale paralel olarak düzenlenecek olan mimarlık ödülleri programı ise uluslararası katılıma açık. 1 Ocak 2007-20 Haziran 2008 tarihleri arasında tamamlanmış her yapının belirlenen 16 kategoriden birini seçerek katılabileceği yarışmaya başvurular 15 Nisan- 20 Haziran 2008 tarihleri arasında internet üzerinden gerçekleştirilecek. Uluslararası mimarlık camiasını farklı etkinliklerle biraraya getirmeyi hedefleyen festivalde ayrıca "Yaratıcılık, Kapasite, Sorumluluk" temalı sergi, mimarlık okulları için canlı fikirler platformu, mimar-ürün vitrini, kent turları ve sosyal etkinlikler yer alacak.
 
Bilgi için: www.worldarchitecturefestival.com
 
"Sinan'a Saygı" Fotoğraf Yarışması Sonuçlandı
Çekül Vakfı tarafından düzenlenen ve Mimar Sinan'ın farklı eserlerindeki sayısız yorumu, "Sinan'a Saygı" projesi kapsamında bir araya getirmeyi hedefleyen fotoğraf yarışması sonuçlandı. Multi Turkmall'un kurumsal desteği ile ÇEKÜL Vakfı tarafından yürütülen yarışma,
15 Aralık-28 Şubat 2008 tarihleri arasında "Sinan ve Yaşam", "Korunamayan Sinan" ve "Kubbelerin Mimarı" olmak üzere üç ayrı temada gerçekleştirildi. Yarışmaya, İstanbul'dan Kayseri'ye, Edirne'den Van'a, Sofya'dan Şam'a, Sinan'ın eserlerinin bulunduğu kentlerden beş yüzün üzerinde fotoğraf katıldı. Değerlendirme sonunda, "Sinan ve Yaşam" kategorisinde Uygar Korça'nın Edirne'deki "Sultan Selim (Selimiye) Camisi ile Ustanın Mührü adlı fotoğrafı; "Kubbelerin Mimarı" bölümünde Muhsin Divan'ın İstanbul'daki Sultan Süleyman (Süleymaniye) Camisi ile Sinan 3 adlı fotoğrafı; "Korunamayan Sinan" kategorisinde ise Aydın Mızrak'ın Van'daki Hüsrevpaşa Camisi ile Van Hüsrevpaşa Camisi adlı fotoğrafı birinci oldu.
 
 
 
Dünya Habitat Ödülleri 2008
1985 yılında kurulan Dünya Habitat Ödül Programı, güney ve kuzey yarım kürelerde konut üretimi konularına pratik, yenilikçi ve sürdürülebilir çözümler ortaya koyan projelerin değerlendirilmesini amaçlıyor. Tasarlanacak bu yapıların sadece belirlenen spesifik bölgeler için tasarlanmasının yanısıra, farklı bölge ve coğrafyalarda da uygulanabilir olması gerekiyor. Yarışma, bütün mimar ekip ve bireysel katılıma açık olmasının yanısıra, merkezî ve yerel idareler, sivil toplum örgütleri ve özel sektörün de katılımını destekliyor. Uluslararası bir jüri tarafından değerlendirilecek projeler arasından seçilecek iki proje, Dünya Habitat Günü etkinlikleri kapsamında açıklanacak. Yarışmanın toplam ödülü ise 10 000 Avro. Yarışma başvuruları internet üzerinden www.worldhabitatawards.org adresinden yapılabiliyor. Yarışmanın son teslim tarihi ise 1 Haziran 2008.
Bilgi için: www.worldhabitatawards.org
 
Dışişleri Bakanlığı Kongre Merkezi Binası Mimari Proje Yarışması
Bayındırlık ve İskân Bakanlığı, Yapı İşleri Genel Müdürlüğü, Dışişleri Bakanlığı Kongre Merkezi Binasının mimari projelerinin elde edilmesi amacıyla, serbest, ulusal ve tek kademeli bir yarışma düzenliyor. Asli Jüri Üyeleri, Doğan Hasol, M. Özgür  Ecevit, Adnan Aksu, S.Yılmaz Küçük ve Özhan Akay'dan oluşan yarışmada, projelerin son teslim tarihi 1 Temmuz 2008.
Ödüller:
1. Ödül: 35.000 YTL
2. Ödül: 30.000 YTL
3. Ödül: 25.000 YTL
5 adet Mansiyon ödülünün herbirine 20.000 YTL verilecektir.
 
Bilgi için:
www.bayindirlik.gov.tr
 
İBB Şehir Tiyatroları Beyoğlu Sahnesi Mimari Proje Yarışması
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Beyoğlu ilçesinde bulunan Şehir Tiyatroları bünyesinde programa uygun bir tiyatro kompleksine ait projeler ile yakınındaki alanlarda çevre düzenleme projesinin elde edilmesi amacıyla ulusal ve tek kademeli bir yarışma düzenliyor. Asli Jüri Üyeleri, Sümer Gürel, Cengiz Eruzun, Özer Erenman, Oktay Ekinci, Turgut Alton, Fikret Berker ve Hülya Dinç Atılgan'dan oluşan yarışmada, projelerin son teslim tarihi 7 Temmuz 2008.
Ödüller:
1. Ödül: 60.000 YTL
2. Ödül: 50.000 YTL
3. Ödül: 45.000 YTL
5 adet Mansiyon ödülünün herbirine 15.000 YTL verilecektir.


Bilgi için:
www.ibb.gov.tr
 
Danıştay Başkanlığı Hizmet Binası Mimari Proje Yarışması
Bayındırlık ve İskân Bakanlığı, Danıştay Başkanlığı Hizmet Binası mimari projelerinin elde edilmesi amacıyla, serbest, ulusal ve tek kademeli bir yarışma düzenliyor. Asli Jüri Üyeleri, F. Onur Bezirci, Ercan Çoban, Hasan Özbay, Ziya Tanalı ve A. Tuna Acar'dan oluşan yarışmada, projelerin son teslim tarihi 17 Haziran 2008'dir.
Ödüller:
1. Ödül: 70.000 YTL
2. Ödül: 60.000 YTL
3. Ödül: 50.000 YTL
5 adet Mansiyon ödülünün herbirine 20.000 YTL. Satınalma ödülleri için jüri emrine 30.000 YTL verilmiştir.
 

Bu icerik 4072 defa görüntülenmiştir.