363
OCAK-ŞUBAT 2012
 
MİMARLIK'tan

MİMARLIK DÜNYASINDAN

  • Mesleğe Kabul Edilmek?
    E. Füsun Alioğlu, Prof. Dr., Kadir Has Üniversitesi, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü

YAYINLAR



KÜNYE
YARIŞMA DEĞERLENDİRME

Afyonkarahisar Cumhuriyet Meydanı ve Çevresi Ulusal Mimarlık ve Kentsel Tasarım Fikir Proje Yarışması Kolokyum Notları

Derleyenler: Dilra Eriç Eryıldız, Özge Şahin İmamoğlu

19 Kasım 2011 tarihinde Afyonkarahisar Ticaret Borsası Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen kolokyum, Afyonkarahisar Belediyesi Başkanı Burhanettin Çoban ve Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun açış konuşmaları ile başladı. Ardından düzenlenen ödül töreni ile dereceye giren proje sahiplerine, jüri üyelerine ve yarışma sürecinde emeği geçenlere plaketleri sunuldu. Başkanlığını Mimarlar Odası Afyonkarahisar Temsilciliği Başkanı Eyüp Güngör’ün yaptığı kolokyumda, Jüri Başkanı Yavuz Selim Sepin, yarışma sürecini değerlendirerek başladı. Sepin, jürinin beklentisinin altında bir katılım gerçekleştiğini ve bunun sebebini yarışmanın kapsamının çok geniş, tasarım kriterlerinin çok fazla olmasına bağladıklarını ifade etti. Kazanan projenin üstünde çalışılması gereken notları jüri raporu ile ilettiklerini belirtti.

Kolokyum başkanı, genel değerlendirmenin ardından izleyicileri yarışmanın süreci ve jüri değerlendirmeleri hakkında sorularını sormaya davet etti. Mansiyon kazanan proje sahiplerinden Levent Arıdağ, katılımcılara gönderilen tutanakta sadece hangi projenin kaçıncı turda elendiğinin görüldüğünü ancak sebeplerinin açıklanmamış olduğunu belirterek kolokyum sürecinde neyin hangi derinlikte tartışılacağının bilinmediği konusundaki endişelerini dile getirdi. Sepin, Arıdağ’ın eleştirisi üzerine söz alarak, projeler üzerine çok çalışıldığını, hiçbir tasarım girdisinin atlanmadan değerlendirildiğini, ancak ödüle layık olabilecek hayallerindeki projeleri aslında bulamadıklarını, yine de katılan projeler içinden en iyisini seçtiklerini belirtti. Bu çalışmalar sonunda, katılan her proje için ayrı ayrı rapor yazıldığını, değerlendirme sürecindeki kriterleri de belirttiklerini ve belediyeye teslim ettiklerini söyledi. Teknik bir anlaşmazlık sonunda bu raporların yarışmacılara ulaşmadığını, ama en yakın zamanda ellerinde olacağını belirtti.

Daha sonra katılımcılardan Kemal Nalbant söz alarak yarışma sürecine dair görüşlerini şöyle ifade etti: “Cumhuriyet’in önemli eserlerini gördüğümüz kent merkezi, Utku Anıtı, Afyonkarahisar Kalesi ve kent dokusuyla çok etkileyici. Bu sebeple yarışmanın çok boyutlu olması kaçınılmaz. Ödül alan projeler, imaja dayalı kalmış ve koruma boyutu gözardı edilmiş. Seçilen projelerde Anıt ve Zafer Müzesi, obje gibi ele alınarak bağlamından kopartılmış.” Nalbant’ın eleştirisi üzerine Kolokyum Başkanı, bu yarışma için çok heyecanlandıklarını ancak yarışma projelerinde bu dokuyu canlandırmak için bir çaba göremediklerini ekledi.

Jüri üyelerinden Mehmet Ocakçı, koruma konusunun üzerinde durulan bir konu olduğunu ama yarışma şartnamesinde bu konuda yönlendirme yapmak istemediklerini, sadece vurguladıklarını söyledi. Cumhuriyet Meydanı’nın sit alanı içinde olmasına karşın, alana çok fazla müdahale eden projeler olduğunu, ancak ödül alan projelerde hep tarihî dokuya önem verilmiş olduğunun görüleceğini belirtti.

Ardından söz alan Güven Bilsel şunları söyledi: “Başta seçecek proje bulamadık. Bütün projeleri detayda incelediğimiz zaman fikirler var. Koruma boyutunu rafa kaldırmış değiliz. Projelerin aykırı yapı, öğe ve yeşil bant önerileri var. Ama herşeyin bir maliyeti var. Fikir projesi olduğu için her türlü fikre değer verdik. Cumhuriyet kimliğini vurgulayan, varolanı koruyan, yeni yüzü oluşturan projeler olması istendi. Proje alanını ve kapsamını geniş tuttuk, interdisipliner bir yarışma olması sebebiyle de katılım az oldu. Ama kent meydanı ve bunun çevreyle ilişkisi irdelenmeliydi ve bu ancak bu ölçekte olabilirdi.”

Katılımcılardan Serkan Yılmaz yarışmada ödül alan projelerde yeterli çözümlerin varolup olmadığını ayrıca gruplarda neden ekip başının mimar olması gerektiğini sordu. Jüri üyelerinden Şener söz alarak farklı ölçeklerin yarışmayı zorlaştırdığını söyledi. Değerlendirme sırasında yarışma şartnamesini önlerine koyup bir dizi kriterler belirlediklerini değerlendirmelerde objektif olmak adına bir kılavuz olmasını sağladıklarını anlattı. Afyonkarahisar’ın uzun süredir böyle bir yarışmaya konu olmadığını belirterek, bu yarışmanın daha sonra gelecek çalışmalar için bir sistematik oluşturacağını düşündüklerini söyledi ve ekledi: “Yarışmaya konu bir meydan ve orda bir kültür merkezi binası var. Yarışma akabinde hemen bir mimari sorumluluk yüklenecek. Bina söz konusu olduğunda biz mimarın söz sahibi olmasını istedik çünkü aynı zamanda mimarlık birçok prensibi ele alır.”

Seçilen projenin gerçekleştirilebilecek bir proje olup olmadığı sorusuna Jüri Başkanı Sepin söz alarak projelerin kiminin çok iyi olduğunu ancak trafik sorununu çözemediğini, kiminin kültür merkezi binasının iyi olduğunu ancak meydanın çözülmemiş olduğunu söyledi. Tüm jüri üyelerinin kabul ettiği, içlerine sinen bir proje olmadığını söyledi ve sözlerine şöyle devam etti: “Fikir projesi yarışması olduğu için geliştirilebilir olması gerektiğini düşündük. Tabi ki hayallerin arkası kesilmez, ama biz gerçeğe uygun bir proje seçmeye çalıştık. Başka bir jüri olsaydı başka projeler de ödül alabilirdi.”

Daha sonra Sinan Mert Şener söz alarak bu yarışmanın fikir projesi yarışması olmasının çok önemli olduğunu vurguladı. Şener, müelliflik hakları konusunda endişe taşıdıklarını ama belediyenin bu konuda güvenilir olduğunu düşündüklerini, bütün projelerden bir şeyler alınarak bu projenin sonuçlandırılabileceğini söyledi. Ayrıca katılımın az olmasını anlamadığını, aslında ödüllerin teşvik edici miktarda olduğunu düşündüğünü belirtti.

Ardından katılımcılardan Sedvan Teber söz alarak bu alanın yayalaştırma için çok geniş bir alan olduğunu belirtti. Her yaştan insan düşünüldüğünde toplu taşımadan ya da araç trafiğinden sonra meydandaki etkinliklere ulaşmak için çok geniş alanların yaya olarak aşılması gerektiğini ve bunun her yaş grubu için çok uygun olmayacağını söyledi. Trafik çözümlerinde gerçekçi olmayan yaklaşımların varolduğunu iletti.

Bu icerik 4242 defa görüntülenmiştir.