386
KASIM-ARALIK 2015
 
MİMARLIK'tan

MİMARLIK DÜNYASINDAN

YAYINLAR



KÜNYE
TEMA[S]

Tayland’da Geçici Yurt Projesi

Şirvan Kaya, Mimarlık Öğrencisi

Tayland, çatışmaların yaşandığı sınır komşusu Burma’dan çok sayıda göç alan bir ülke. Zamanla göç eden mülteciler için barınma ve eğitim alanları yetersizliği bir sorun olarak ortaya çıkınca, bu duruma çözüm olarak göçmen öğrenciler için bu ihtiyaca hızlı cevap verecek şekilde yapımı kolay, geri dönüştürülüp tekrar kullanılabilir ve maliyeti düşük bir yerleşke önerisi sunulmuş. Bu geçici yurt projesinin tasarımını üstlenen a.gor.a Mimarlık, her birinde 25 kişinin barınabileceği kapalı ve yarı açık mekânlar bulunduran, 72 m2’lik bir model üretmiş. Tayland’ın Bangkok şehrinde, 2012’nin Nisan ayında yapımına başlanan yapıların ilk 4’ü, 4 hafta gibi kısa bir süre içinde tamamlanarak toplamda 100 öğrencinin konaklama ve çalışma alanı eksikliğinin giderilmesini sağlamış.

Projenin az maliyetli ve yenilenebilir nitelikte olması hedeflendiğinden yerel malzeme kullanımına ağırlık verilmiş. Bölgede kolay elde edilebilir bir yapı malzemesi olan ahşap, yapının strüktürü olarak belirlenmiş ve bu ahşaplar kasabada kullanılmayan eski binalardan sökülerek yeni ölçülerine uygun hale getirilmiş ve bakımı yapılarak kullanılmış. Yapının büyük bir kısmını oluşturan bu ahşaplar, ihtiyaca göre istenildiğinde sökülüp yeni bir yerde yeniden monte edilebilir nitelikte. İşlevsiz yapılardan alınarak oluşturulmasının yanı sıra yerli halk tarafından bilinir malzeme olması da montaj ve bakım kolaylığı sağlayarak işçilik faaliyetini azaltıp maliyeti düşürmüş. Yapıda ikinci bir yerel malzeme olarak kullanılan bambuyla ise zemin, duvar ve çatı kaplamaları yapılmış. Bölgenin iklimi göz önüne alındığında her mevsim kullanılabilir olan bu yurtların büyük onarımlar gerektirmeden uzun süre kullanılabileceği görülmüş. Yerel malzemelerin kolay temin edilebilmesi, montaj kolaylığıyla kısa süre içinde inşa edilebilir olması, göç durumunda yaşanacak değişikliğe göre; göç artışı durumunda yine kısa süre içinde ihtiyaca cevap verecek, tersi durumda farklı işlevler için malzemeler yeniden dönüştürülerek denge korunabilecek.

Doğadaki hazır malzemeleri kullanarak inşa edilen bu yapı, geri dönüştürülebilir olması sebebiyle kaynak tüketimini azaltan sürdürülebilir bir örnek olarak karşımıza çıkıyor. Bunun yanı sıra yerel olanın kullanılmasıyla bölgede geleneksel malzeme kullanımının yaygınlaşmasına aracı oluyor ve yapılar için bir potansiyel barındıran doğanın korunmasına yönelik bir bilinç oluşturuyor.

Bu icerik 3318 defa görüntülenmiştir.