334
MART-NİSAN 2007
 

İNGİLİZCE ÖZET / ENGLISH SUMMARY

TÜRKÇE ÖZET

GELECEK SAYILAR

MİMARLIK DÜNYASINDAN

DOSYA: KENTLER VE MEYDANLARI

  • Çevre, Kent, Mimarlık
    Jale Erzen

    Prof.Dr., ODTÜ Mimarlık Bölümü

    SANART Estetik ve Görsel Kültür Derneği Başkanı

MİMARLIK’tan 334



KÜNYE
MİMARLIK DÜNYASINDAN

UIA’DAN RUSYA MİMARLAR BİRLİĞİ’NE DESTEK

Rusya Mimarlar Birliği (UAR) Başkanı Yury Gnedovsky, 27 Kasım 2006 tarihinde UIA Başkanı Gaetan Siew’e başvurarak, St. Petersburg’da tarihî kent merkezine yapılması düşünülen ve 396 metrelik kulelerden oluşan iş merkezi projesine karşı itirazları için UIA’dan destek istedi. Rus mimarlarının bütün tepkilerine rağmen, Ağustos 2006’da Rus firması olan Gazprom-City tarafından, projenin gerçekleştirilmesi için uluslararası bir mimari proje yarışması açıldı. Bu yarışma, St. Petersburg kentinin imar kurallarını çiğnemenin yanısıra, Dünya Mirası Listesi’nde yer alan St. Petersburg kentinde 48 metreden yüksek bina yapımı yasaklarını hiçe sayıyordu. Bir başka konu ise, yarışmanın ve uygulamanın UIA tarafından belirlenen ve dünyaca kabul gören meslek pratiğine ilişkin iki önemli referans belgesine (UIA Antlaşması ile Öngörülen Uluslararası Mesleki Standartlar ve Danışmanlık Hizmetlerinde Uluslararası Etik Kurallar) ters düşmesiydi.

UIA Başkanı tarafından Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin’e gönderilen mektup, UIA’nın UNESCO tarafından atanan uluslararası mimari ve kentsel planlama yarışmalarının etik kurallarını belirleyen ve denetleyen bir kurum olduğunun altını çizerken, yarışmayı açan Gazprom-City’nin UIA ile iletişime geçmemiş olması ve Rusya Mimarlar Birliği’nin desteğinin alınmamasından duyulan çekinceler dile getirildi. Ayrıca UIA, UNESCO Dünya Mirası Merkezi’nin başkanı Francesco Bandarin ile temasa geçerek konu üzerinde gerekli otoritelerin harekete geçmesi talebinde bulundu. Konuya kamusal destek yaratmak amacıyla 29 Ocak – 2 Şubat 2007 tarihleri arasında St. Petersburg’da Dünya Kültürel Miras Merkezi tarafından “Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan Tarihî Kent Merkezileri’nin Yönetimi ve Korunmasında Bilimsel ve Teknik Zorluklar” teması ile bir seminer düzenlendi. Seminerin ilk bölümünde tarihî kentsel peyzajın korunması konusunda UNESCO’nun uluslararası kabul gören standartlar geliştirmesi için çalışmalar sürdürülürken, ikinci bölümde St. Petersburg için düşünülen master plana özgü gereksinimleri ve tarihî kent merkezlerinin dünya kültürel mirasındaki güncel önemi ve ihtiyaçları tartışıldı.

Konu hakkında detaylı bilgiye ve referans belgelere hem UIA’nın hem de UNESCO’nun internet adreslerinden ulaşılabiliyor:

www.uia-architectes.org/texte/england/Menu-4/X-liste.html

http://whc.unesco.org/en/events/362

Bu icerik 1440 defa görüntülenmiştir.