|
|
 |
-
Murat Balamir, Prof. Dr., ODTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü
-
Doğan Kuban, Prof. Dr., Kent, Kültür ve Demokrasi Forumu Danışma Kurulu Üyesi
-
Pınar Gökbayrak, Y. Mimar
-
Y. Metin Keskin, Y. Mimar
-
Hossein Sadri, Dr., Girne Amerikan Üniversitesi, Mimarlık Bölümü
-
Zeynep Gül Ünal, Yrd. Doç. Dr., YTÜ Mimarlık Bölümü
Meltem Vatan, Yrd. Doç. Dr., İstanbul Aydın Üniversitesi, Mimarlık Bölümü
-
Hakan Sağlam, Yrd. Doç. Dr., Gazi Üniversitesi, Mimarlık Bölümü
Zeynep Uludağ, Doç. Dr., Gazi Üniversitesi, Mimarlık Bölümü
Gülşah Güleç, Araş. Gör., Gazi Üniversitesi, Mimarlık Bölümü
-
Ferda Özparlak, Y. Şehir Plancısı, Kartepe (İzmit) Belediyesi
Mehmet Çağlar Meşhur, Yrd. Doç. Dr., Selçuk Üniversitesi, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü
-
Ayten Erdem, Yrd. Doç. Dr., YTÜ Mimarlık Fakültesi
Rabia Özakın, Yrd. Doç. Dr., YTÜ Meslek Yüksekokulu
-
Gürhan Tümer, Prof. Dr., DEÜ Mimarlık Bölümü
KÜNYE
|
|
 |
DOSYA 2012 / XIII. Ulusal Mimarlık Ödülleri
Seçici Kurul Raporu
1988 yılından başlayarak kurumsal bir yapı kazanan Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri, Türkiye mimarlık ortamı için temel bir belgeleme ve değerlendirme kaynağı haline gelmiştir. 13. dönem ödül programına farklı kategorilerde 249 eserin, 357 pano ile katılım başvurusu gerçekleşmiştir. Bu sayısal artış bir yandan Türkiye mimarlık ortamının içinde olduğu ivmeyi, öte yandan ödül programına duyulan ilgi ve güveni temsil etmektedir. Katılımın sayısal çokluğunun yanı sıra sunulan ürünlerin mimari düzeyi, Türkiye mimarlık ortamının uluslararası ortamla kurduğu güçlü ilişkinin ve hızlı gelişmenin kanıtı olarak algılanmalıdır.
13. Sergi ve Ödül Programı Seçici Kurulu, Mimarlar Odası Merkez Yönetim Kurulu ile programın Düzenleme Komitesi’ne yaşama geçirdikleri kurumsal süreç, gerçekleştirdikleri titiz çalışma; sergiye katılan meslektaşlarımıza da ilgi ve değerli katkıları için teşekkürlerini sunmaktadır.
Bilindiği gibi ödül programı farklı alt alan ve öncelikler içinde farklı ürün ve kişileri öne çıkarmaktadır. Ancak programın asıl başarısı, kişi ve yapılara verilen ödüllerin ötesinde Türkiye mimarlığına yönelik güncel durumun yer ve anlayışlara bağlı farklılıklar içinde saptanması, bir anlamda mimarlık ortamının çok girdili olarak belgelenmesidir. Ödül programı zaman içinde tekil bir etkinlikten çok sergi, tartışma ve yayınlarla alt etkinliklere açılan sürdürülebilir bir programa dönüşmüş; bu yapı programın gerek tanıtımını, gerekse mimarlık ortamının farklı aktörleri tarafından benimsenerek kurumsallaşmasına yönelik sürecini ivmelendirmiştir. Bu anlamda sergiye katılan eserler farklı ortamlarda sergilenmekte, Anma Programı ve Sinan Ödüllü Mimarlar Programı içinde öne çıkarılan isimler için iki yıl boyunca titiz bir belgeleme çalışması yapılmakta, bu çalışmaların sonuçları ayrı bir sergi ve çeşitli toplantılarla mimarlık ortamına sunulmaktadır. Program bu sürdürülebilir zenginlik içinde algılandığında Seçici Kurul programın salt bir ödül verme, öne çıkarma mekanizması olarak algılanmaması gerektiği, benzer biçimde ödül adayı olan ya da ödül alan yapı ve isimler dışında tüm katılımın çok değerli olduğu düşüncesindedir. Bu çerçevede, 2012 programı sunduğu birikimin niteliği ile özel bir yoğunluk ve zengin bir temsiliyet barındırmaktadır. Seçici Kurul kendisine tanınan sayısal kısıtlar içinde seçim yapmış olmakla birlikte, ödül almasa bile çok sayıda eserin bugünün mimarlık ortamı için özel bir değer oluşturduğu düşüncesindedir.
Seçici Kurul’un, çeşitli dallarda yaptığı seçim ve ödüllendirmelere ait değerlendirmeleri ile gerekçeleri aşağıda açıklanmaktadır. Seçici kurul tüm kararlarını oybirliği ile almıştır.
XIII. Dönem Seçici Kurulu
Ziya Tanalı (Başkan), Ercan Ağırbaş, Zeynep Ahunbay, Alişan Çırakoğlu, C. Abdi Güzer
Bu icerik 3768 defa görüntülenmiştir.
|
 |
|
|